REKLAMI GEÇ

Antik çağdan günümüze Denizli’de bir ilk! Taş horoz heykeli

Antik çağdan günümüze Denizli’de bir ilk! Taş horoz heykeli

Denizli Kömürcüoğlu Heykel Kolonisi atölyesinde bir ilk gerçekleşti. Atölye çalışmalarını 5 yıldan bu yana Denizli’de sürdüren heykel sanatçısı Ali Dirier, Denizli tarihinde ilk kez mermerden horoz heykeli yonttu. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından, kardeş kent Batman’a hediye edilmek üzere sipariş verilen heykel için sanatçı toplam bir buçuk aylık bir çalışma yürüttü. Mermer horoz heykeli hafta sonu Batman’a yola çıkmaya hazırlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2017 Cuma, 12:32

 

Denizli de 2011 yılından bu yana faaliyette olan Kömürcüoğlu Heykel Kolonisi atölyesi, Atölye yürütücüsü heykeltraş Ali Dirier tarafından yapılan büyük boyutlu mermer horoz heykeli ile yeniden gündemde.

Yaklaşık iki bin yıldan bu yana horoz simgesiyle anılan kent tarihi, geçen zaman içinde ilk kez mermerden yontulmuş heykele tanıklık ediyor. Daha önce Laodikeia antik kent kazılarında ortaya çıkan ve mermer zemin üzerine yontulmuş horoz rölyefi dışında taş heykeli bulunmayan horoz simgesi, yaklaşık 1.5 aylık bir çalışmayla Marmara beyazı olarak bilinen mermer cinsinde vücut buldu.

2 metreye 1.5 metrelik bir mermer bloktan yontulan heykel, yontu sonrası 60x150x197 cm ebatlarında bir heykele dönüştü. Klasik Denizli horozunun tüm özelliklerini barındıran heykel, önümüzdeki hafta sonu Batman’a yola çıkmaya hazırlanıyor.

Heykelin sanatçısı Ali Dirier horozun yontu aşamasında yoğun bir çalışma yaptıklarını ve öngörülen zamanda tamamlandığını belirtti.

“Denizli’de bildiğim kadarıyla antik çağdan bu güne, bu ebatlarda ve taştan ilk kez heykel yontuldu” diyen heykeltraş Dirier, “Daha önceleri polyester heykeller ketin muhtelif yerlerinde sergilenmiş. Son yıllarda Çınar Meydanı’na konulan cam heykeli de biliyoruz. Ancak, Denizli gibi antik çağdan günümüze taş yontu sanatı yerleşik olan şehrin mermerden bir heykele sahip olmamış olması eksiklikti. Hatta Türkiye’de böyle bir heykel olduğunu hatırlamıyorum. Yine bu atölyede yontulan ve benim nezaretimde yerleştirilip şimdilerde Valilik çevresinde sergilenen yarı soyut horoz heykeli tam olarak Denizli horozunu simgelemekten uzaktı. Bu proje bana geldiği zaman, ilk kez yapacak olmanın heyecanıyla işe soyundum. Ayrıca Anadolu’nun başka bir kentiyle barış, dostluk ve kültür köprüsü vazifesi görecek olması heyecan ve yontma arzumu kamçıladı. Keyifli bir yontu çalışması oldu. Tamamlamış olmak beni mutlu ediyor” dedi.

Heykel 60x150x197 cm ebatlarında. Ayrıca 95x120x120 m bir kaideye sahip. Kaideriyle birlikte 3 metreye yakın görkemli bir yüksekliğe ulaşıyor.

Kömürcüoğlu Mermer Proje Müdürü Çetin Apa’dan alınan bilgilere göre horoz heykeli Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından, kardeş kent Batman Belediyesi’ne hediye edilmek üzere sipariş edildi. Hafta içinde yontusu tamamlanan heykel için cumartesi günü yolculuk başlıyor. Pazartesi günü Batman’da olması beklenen Denizli Horozu, Batman Belediyesi tarafından hazırlanan meydanda, sanatçı Ali Dirier tarafından platforma yerleştirilecek ve Batman Belediyesi ve Denizli Belediye yetkililerinin katılımıyla 15 Aralık tarihinde törenle ziyarete açılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı