REKLAMI GEÇ

Darya’nın Asia Minör Başları

Darya’nın Asia Minör Başları

Resim çalışmalarını kendi evinde oluşturduğu stüdyo atölyede sürdüren Darya Gürcan, Anadolu-şark kültürüne özgü kadın başlarını stilize ettiği resimlerini Denizli Barosu fuaye-salonunda sergiledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde açılan sergide sanatçının 45 resmi yer aldı. Açılış günü düzenlenen kokteyle çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mart 2018 Çarşamba, 09:54

Anadolu mozayiğine özgü kadın başları ve başlıklarını tuvale aktaran Darya Gürcan, resimlerini 4 günlük sergide sanatseverlerle buluşturdu. Şark kültürünü yansıtan farklı milliyetlere mensup, Anadolu kökenli kadın portrelerinden oluşan sergide kadınların başlarına taktıkları örtü ve süslemeler, sergilenen resimlerin ana teması olarak belirlendi.

Toplam 45 resmin yer aldığı sergi resimleri başlar, başlıklar ve portrelerden oluştu. Resimlerde yağlı boya tekniği kullanıldı. Çok katmanlı, cıvıl cıvıl sıcak renklerin kullanıldığı tablolarda balkan kökenli göçmen kültürüne özgü başlıklara da yer verildi.

Sanatçı Darya Gürcan, çalışmalarını evinde oluşturduğu stüdyo atölyede gerçekleştirdi. Yaklaşık üç yıllık yoğun emekle hazırlanan eserlerin ortak özelliği ağırlıkla kadın imgesi üzerine kurgulanan portreler oldu.

Geçtiğimiz yıllarda iki ayrı sergisine tanık olduğumuz sanatçının aynı türde başlıkların tekil örneklerine rastladığımız çalışmaları, bu kez tek başına sergi konusuna dönüştü.

İstanbul kökenli olmasının da olanaklarıyla kadın başlıklarını çok uluslu-çok milliyetli bir perspektife yerleştiren Darya Gürcan’ın çok kültürlü bir dünya kentinden taşıdığı gözlemlerinin, resimlerindeki renk ve yüz zenginliğine imkan sağladığı gözlendi.

Serginin ertesinde görüştüğümüz sanatçı, resim çalışmalarında alışılagelen fotoğraftan resim yapma yöntemine itibar etmediğini söyledi. Tüm çalışmalarının özgün ve kopyasız olduğunu özellikle vurgulayan Gürcan, resimlerinin “geleneksel Anadolu kadın başları” olarak adlandırılabileceğini belirtti. Üçüncü kez sergi açtığını ve sanatseverlerin karşısına çıktığını açıklayan Sanatçı eserlerdeki oryantalist (şark kültürlerine özgü) karaktere ilişkin şunları söyledi: “Benim başlıkların Anadolu kökenlidir. Ancak sadece Türk başlıkları olarak adlandıramayız. Bu örneklerin içinde Türk, Kürt, Uygur ve Ermeni kadın başları var. Ayrıca Balkanlardan gelen göçmenlerimiz çok çeşitli başlık örneklerini Anadolu’ya taşıdılar. Burada yeni bir sentezle balkan ve Anadolu karışımı yepyeni modeller yarattılar. Doğu Avrupa halk kültüründen etkilenmiş İslam inancına sahip aileler, çok renkliliğin mimarı oldular. Onların sahip olduğu çeşitlilik resimlerime çok şey kattı” dedi.

Sergi resimlerinin ana temasının kadın başları olması nedeniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü seçtiğini sözlerine ekleyen Darya Gürcan, “kadınlar günü olamsı benim için önemliydi çünkü ülkemizde yaşanmakta olan kadın kıyımına herkes gibi ben de kendi olanaklarımla bir duruş sergilemeliydim. Bu nedenle önemliydi” açıklamasında bulundu.

Darya Gürcan’ın akademik resim eğitimi yok. Ancak temel resim teknikleri üzerine kısa bir atölye macerası var. Aslen İktisat Fakültesi mezunu. “Buna karşın” diyor sanatçı, “İstanbul’da Taksim istasyon Grafik Evi’nde ve sonrasında ABC Yayınevinde hayatımın en profesyonel çalışma dönemini yaşadım. Grafik evinde çok önemli ve kalıcı işler yapmıştık. Yayınevi döneminde ise olağanüstü keyifli bir dönem geçirdim. Kültürel kimliğim ve sanata olan ilgimin şekillenmesinde bu dönemlerin büyük rolü var.” Yaklaşık 17 yıldır Denizli’de yaşadığını belirten sanatçı, “Burada resim üzerine adeta akademi öğrencisi gibi disiplinli bir çalışma dönemim oldu. Yıllarca kütüphaneden çıkmadım. Elime ne geçerse okudum, ulaşabildiğim tüm kaynaklardan araştırdım, çalıştım ve uyguladım. Bu yolculuk şimdiki sergimi açacak çalışmaların kapısını araladı” dedi.

Darya Gürcan resimlerinden oluşan sergi Denizli Barosu giriş fuayesinde 8-11 Mart tarihleri arasında sergilendi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı