REKLAMI GEÇ

Kendi açtıkları sergide poz veremediler

Kendi açtıkları sergide poz veremediler

Fotoğraf ve resim sergisi açan İranlı sığınmacılar, kimliklerini açıklamaları yasak olduğu için eserleriyle birlikte fotoğraf çektirmedi. Mülteciler yasak dolayısıyla objektiflere sırtı dönük bir şekilde poz vermek zorunda kaldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Haziran 2017 Cumartesi, 12:29

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)
Denizli’de yaşayan İranlı sığınmacıların Türkiye’ye adaptasyon sağlaması için, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Ulusal Ajansı’nın finanse ettiği, Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği Denizli Şubesi’nin destekleriyle hazırlanan ‘İranlı Mülteci Sanatçıların Resim Sergisi’ bugün Turan Bahadır Sergi Salonu’nda açıldı.

AB’nin finansal olarak desteklediği proje kapsamında Türkiye’de ilk sergi olma niteliği taşıyan sergide toplam 16 İranlı sanatçı tarafından hazırlanan eserler yer aldı. Toplam 120 eserin bulunduğu sergide fotoğraf, afiş, suluboya, illustasyon ve karakalem çalışmaları yer aldı. Sergide İranlı mülteciler tarafından yapılmış ve savaş karşıtı resimler de dikkat çekti.

Ülkelerinden kaçarak Amerika ve Kanada gibi ülkelere göç etmek için Türkiye’ye gelen İranlı sığınmacılar, sığınmacı statüsünde bulundukları ve kimliklerini açıklamaları yasak olduğu için sergide bulunan eserleriyle birlikte fotoğraf çektirmedi. İranlı mülteciler yasak dolayısıyla objektiflere sırtı dönük bir şekilde poz vermek zorunda kaldı.

“MÜLTECİLERİN SOSYALLEŞMESİNE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği Denizli Şubesi Başkanı Umut Hallaç, dernek olarak İranlı mültecilerin sosyalleşmesi adına kurslar açtıklarını ve bu kurslarda yapılan eserlerle sergiyi oluşturduklarını belirterek, “Bize verilen finansal destekle İranlı mültecilere çalışma ortamı sunarak çeşitli kurslarla sosyalleşmelerine olanak tanıyoruz. Sergiyi düzenlememizdeki amaç onların sosyal hayata katılımını sağlamak, kentte yaşayan İranlı mültecilerin tanıtımı konusunda farkındalık yaratmaktı. Sergiye eser veren İranlı mültecilerin bir kısmının ülkesinde sanatla ilgili altyapısı vardı. Bazıları da düzenlediğimiz kurslarda aldığı bilgilerle sergiye eser üretti” dedi.

“SÜREÇ UZUN, BEKLEMEK ZORUNDAYIZ”
3 yıldır Denizli’de yaşayan ve çektiği fotoğraflarla sergiye katılan Peyman Nezafatkhah ise, “Burada yaşamak zor. Resim yapmaya burada başladım. Cep telefonumla çektiğim fotoğraflarımla sergiye katıldım. Amerika veya Kanada’ya gitmek için Türkiye’de beklemek zorundayız. Bürokratik işlemler çok uzun sürüyor. Bu çok zor bir süreç olduğu için bu şekilde sanatla uğraşarak pozitif şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

Sergi 8 Haziran tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı