REKLAMI GEÇ

DEV’DEN HASTA YATAĞINDA KONSER

DEV’DEN HASTA YATAĞINDA KONSER

Denizli Belediyesi Başkanı Nihat Zeybekci, bir süredir hastanede tedavi gören UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi olarak kabul ettiği Hayri Dev’i, hastanede ziyaret etti. Dev, hasta yatağında bile ziyaretçilerine konser veriyor.

/ DENİZLİHABER / 16 Nisan 2010 Cuma, 16:07

Denizli Devlet Hastane’sindeki ziyarete Denizli Belediye Başkanı Zeybekci’nin yanı sıra, Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Hastane Başhekimi Ramazan Canvural da katıldı.
Üç telli bağlamasıyla Avrupa’nın birçok ülkesinde konser veren, başta Fransa, İtalya ve Belçika olmak üzere, buradaki üniversitelerde öğrencilere bağlama dersi veren Hayri Dev, birkaç gün önce rahatsızlanarak Denizli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde yatan Yaşayan İnsan Hazinesi Dev’i ziyaret edenler de eksik olmadı. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de Hayri Dev’i ziyaret ederek ona moral verdi.

Başkan Zeybekci, Dev’in rahatsızlığı ve tedavisi hakkında doktorlardan bilgi alarak sanatçıya geçmiş olsun dileklerini iletti. Hayri Dev, rahatsızlığına aldırmadan oğlundan bağlamayı vermesini isteyerek ziyarete gelen Başkan Zeybekci ve beraberindekilere mini de bir konser verdi. Hastanenin diğer odasından bağlama sesini duyanlar da Hayri Dev’in odasına akın etti.
Başkan Zeybekci, en kısa sürede iyileşmesi temennisiyle ayrılarak, diğer odaları da dolaşarak hastalara geçmiş olsun dileklerini iletti.

77 yaşındaki Hayri Dev’in, şu an durumunun iyi olduğu bildirildi.

DEV’İ FRANSIZ KEŞFETTİ
Hayri Dev’in hayatı 1992’de bir olayla değişti. Fransız Jerome Cler, İspanya’da duyduğu bir bağlama sesinin büyüsüne kapılarak, Türkiye’ye gelmiş ve bin 500 metre yükseklikteki Çameli ve Fethiye dağlarında uzunca bir süre bu sesin kaynağını bulmaya çalışmıştı. Cler, bu dönemde yörenin kültürü hakkında 350 sayfalık bir tez hazırladı. Cler’in Sorbonne Üniversite’sinin Etimoloji Bölümü’nden doçentlik alması da bu tezle oldu. Cler, Türkiye’ye işte bu tarihte geldi. Hayri Dev’i buldu. Dinlediği ses, Dev’in elindeki üç telli saza aitti. Daha sonra 15 kişilik bir Fransız ekibi tekrar köye geldi. Dev’in hayatı Ormanlar Arkası adlı belgesel filmle anlatıldı. Fransız müzikologlar, üç defa ülkelerine konser verdirtmek üzere çağırdılar. Hatta bir Fransız, her yıl Dev’den ders almak üzere Çameli’ye kadar geliyor. Yani Hayri Dev’in adının UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri Aday Listesi’nde yer alması boşuna değil. Hayri Dev, bu olayın ardından Avrupa’nın birçok ülkesinde konser düzenleyip üniversite öğrencilerine de ders verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı