REKLAMI GEÇ

Devlet Tiyatroları’nda sessiz protesto

Devlet Tiyatroları’nda sessiz protesto

Başbakan Erdoğan’ın devlet tiyatrolarının özelleştirileceğine dair 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamasındaki “Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde artık devlet bu işi kendi eliyle yürütmüyor. Özelleştirelim kendileri yapsınlar” şeklindeki sözleri, Devlet Tiyatroları sahnelerinde ilginç bir yöntemle protesto edildi.

/ DENİZLİHABER / 11 Mayıs 2012 Cuma, 19:37

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun Denizli’de sahnelediği Fosforlu Cevriye isimli oyuna giden tiyatro severler ilginç bir protestoyla karşılaştı. DETİ Hasan Kasapoğlu Sahnesi’nin kapısına asılan ve oyun öncesi davetlilere dağıtılan imzasız broşürlerin bir yüzünde devlet tiyatrosu olan ülkelerin listesi, diğer yüzünde ise devlet tiyatrolarıyla ilgili çarpıcı rakamlar yer alıyor.

İmzasız ve logosuz broşürün üzerinde yazılanlar akıllara, Başbakan Erdoğan’ın Gaziantep’te yaptığı devlet tiyatrolarının özelleştirileceğine açıklamasında kullandığı sözleri getiriyor. Başbakan Erdoğan 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada devlet tiyatrolarının özelleştirileceğini açıklamış, gerekçe olarak da dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde tiyatronun devletin bu işi kendi eliyle yürütmediği iddiasını dillendirmişti.

40 ÜLKEDE DEVLET TİYATROSU VAR
Protesto broşürünün bir yüzünde ‘Dünyada devlet tiyatrosu olan bazı ülkeler’ başlığıyla 40 ülkenin ismi yer alıyor. Broşürde yer alan devlet tiyatrosunun bulunduğu ülkelere Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, İsveç, İspanya, Portekiz gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya, Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Kostarika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, El Salvador, Fillandiya, Gana, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Litvanya, Malezya, Mali, Meksika, Moldova, Filipinler, Polonya, İrlanda, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Somali, Srilanka ve Tayland’ın ismi yer alıyor.

NEDEN DEVLET TİYATROLARI?
Broşürün diğer yüzünde ise devlet tiyatrolarına ilişkin çarpıcı ifadeler yer alıyor. Devlet tiyatrolarının 1949’da, halkın genel eğitimini ve kültürünü yükseltmek, Türk sahne sanatlarının gelişmesini ve tanıtımını sağlamak, sanat ve estetik duygusunu geliştirmek, temel değerler üzerine doğru yargılara varılmasını sağlamak amacıyla kurulduğunun altı çizilen giriş bölümünde DETİ’nin bu görevini 63 yıldır aralıksız sürdürdüğüne vurgu yapılıyor.

DEVLET MEMURU DEĞİLİZ
Devlet Tiyatroları’nın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu ve bu nedenle bilet fiyatlarının herkesçe ulaşılabilecek düzeyde tutulduğuna dikkat çekilen broşürde, devlet tiyatroları oyuncularının devlet memuru olmadığı, “Devlet Tiyatroları oyuncuları, devlet memuru değildir, kadro karşılığı her yıl imzaladıkları ‘İdari ve Hizmet Sözleşmesi’ ile çalışmaktadır” ifadesiyle dile getiriliyor. Ayrıca DETİ’de göreve başlayan her oyuncunun en az 6 yılını Van, Erzurum, Diyarbakır, Sivas ve Trabzon bölgelerinde geçirdiğinin de altı çiziyor.

YILDA ORTALAMA 6000 TEMSİL
Her yıl 100 yeni gösteri sahneleyen Devlet Tiyatroları’nın 21 kentteki 56 sahnede ayda 875 oyun temsil ettiği bilgisine de yer verilen broşürde, pazartesi hariç bayram ve resmi tatiller dahil haftanın her günü perdesinin açık olduğuna vurgu yapılan broşürde yılda ortalama 6000 temsilin verildiği de belirtiliyor.

300 İL, İLÇE, KÖY VE MEZRADA YILDA 600 TURNE

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı