REKLAMI GEÇ

İLK DİONYSOS KAİDESİNE YERLEŞTİ

İLK DİONYSOS KAİDESİNE YERLEŞTİ

Denizli’de giderek zenginleşen heykel çeşitliliğine bir yenisi eklendi. Mitolojinin yarı ölümlü şarap tanrısı Dionysos’u sembolize eden mermer heykel yontu, Küp Şarapları fabrika bahçesine yerleştirildi. Yaklaşık bir yıl devam eden çalışma sonucu ortaya çıkan heykel, Taş Heykel Kolonisi sanatçılarından Kadriye İnal tarafından yontuldu. Heykeltraş Ali Dirier’in nezaretinde kaidesine yerleştirilen eser, Türkiye’de modern zamanlarda mermerden yontulmuş ilk Dionysos heykeli olma özelliğini taşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Haziran 2018 Cumartesi, 14:43

Denizli ve Büyük Menderes havzasında yaşadığı varsayılan mitolojinin yarı ölümlü tanrısı Dionysos, ilk kez mermerden yontularak hak ettiği gerçek mekana yerleştirildi. Denizli Küp Şarapları tarafından sipariş edilen ve bir yılda tamamlanan heykel, fabrika bahçesinde hazırlanan oturma grubu arasındaki kaidesine yerleştirildi.

Heykel, 2012-2013 ve 2016 yıllarında Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi’nde koloni sanatçısı olarak heykel yontan Kadriye İnal tarafından İzmir’deki atölyesinde yontuldu. Yaklaşık 2.20 cm yüksekliğinde, 90 x110 cm genişliğinde olan heykelin sağ arkasında, boyunu aşan mermer bir sütun bulunuyor. Dionysos figürü sırtını, üzeri asma ve üzüm salkımı bezeli sütuna yaslıyor. Elinde bir kupa tutan heykelin solunda ise beline kadar yükselen, dikdörtgen formunda, içi çanak biçimi oyulmuş başka bir kütle bulunuyor.

Hazırladığı eser hakkında bilgi veren Heykeltraş Kadriye İnal, klasik imgelerden yararlanarak hazırladığı heykelin ikonolojik olmasına özen gösterdiğini belirtti. “Klasik ama modern zamanları da imleyen bir heykel olsun istedim” diyen İnal, “yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştım. Muğla mermeri olarak bilinen taş kullandım. Muğla mermeri yüzlerce yıl doğaya dayanıklı olacak bir taş cinsi. Antik çağ yontularında da kullanılan, Ege ve iç Ege’de değer verilen bir mermer türü “dedi.

Heykel’in siparişini veren Küp Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Asım Altıntaş, böyle mitolojik anlamı olan bir esere sahip olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Şarap tanrısı Dionysos’un bölge tarihi için çok önemli bir sembol olduğunu belirten Altıntaş, “Dionysos adına Anadolu’da kurulan en önemli kent burada, Çal bölgesinde bulunmaktadır. Ortaköy civarında kurulduğu biliniyor. Adı Dionysopolis. Ayrıca üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi açısından burası Türkiye şaraplık üzümlerinin yetiştiği en önemli coğrafya olma özelliğine sahip. İlk çağlardan beri burada üzüm yetişiyor ve şarap üretiliyor. Bilim insanlarının belirttiğine göre antik çağda, Roma’ya Büyük Menderes nehri üzerinden sallarla şarap ihraç ediliyormuş. Halen Türkiye şaraplık üzüm üretiminin %25-30’unu bu bölge tarımı karşılıyor. Tüm bu bilgileri bir araya getirdiğimizde, Dionysos gibi üzüm ve şarap kültürünü sembolize eden bir mitolojik kahramanın en çok yakışacağı yer doğal olarak bir şarap fabrikası olabilirdi. Biz bu nedenle Dionysos heykeline sahip olmaktan ve onu hem turistik, hem de kültürel bir imaj olarak sergilemekten mutluyuz” dedi.

Şarap tanrısı Dionysos heykelinin, ilerleyen haftalarda yapılacak bir açılış töreniyle ziyarete açılacağı bildirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı