REKLAMI GEÇ

İnternet satışları kitapçıları da vurdu

İnternet satışları kitapçıları da vurdu

İnternet üzerinden satışlar, kitabevlerini de vurdu. Satışlarının hızla düşmesinden yakınan kitapçılar, “Bu gidişle kepenk kapatmamız yakındır” diyor.

Burak Coşkun / DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2015 Pazar, 13:05

Kitabevlerine göre fiyatların daha düşük tutulması, son yıllarda internet üzerinden yapılan satışları artırdı. Buna karşın giderlerini ve maliyetleri karşılayabilmek için fiyat tarifesini yüksek tutmak zorunda kalan kitapçıların satışları ise geriliyor.

Kitabevi sahipleri yaşadıkları sıkıntıyı, “Örneğin bir yayınevi matbaadan çıkan kitabı pazarlamacıya 50 liraya veriyor. Kitabevleri bunu 55 liraya alıyor ve üzerine sadece 5 lira kar koyup satışa sunuyor. 55 liralık kitapta 5 lira kar çok yüksek bir rakam değil. Ama işin içine sanal pazardaki satış girince, biz iş yapamaz duruma düşüyoruz” sözleriyle dile getirdi.

denizli-internet-kitap-satislari-cemal-karabil-ic

“HİZMET AYAĞA GELSİN İSTENİYOR”
Kitabevlerinin yaşadığı problemi “hizmet ayağıma gelsin” anlayışına bağlayan 34 yıllık kitapçı Cemal Karabil, “Kitapçıya gelen okuyucu, rafları tek tek görüyor, ilgisini çeken kitapları inceliyor. Buna ‘okuyucunun almak istediği kitapla yüzleşmesi de’ diyebiliriz. İnternet üzerinden yapılan sanal alışveriş, sanal yaşam gibidir. İnternetten yapılan alışverişin iadesi olmaz. Kitapçılardan alınan kitapların iadesi ise her zaman var. Okurların kitapla yüzleşmesi gerekli. Bazı kişiler, hizmet ayağımıza gelsin istiyor ve internetten bakıp sipariş veriyor. Bunun sonucunda kitap satamaz duruma geldik” dedi.

denizli-internet-kitap-satislari-orhan-bagadir-ic

“YAKINDA KİTAPÇI KALMAYACAK”
5 Yıllık Kitapçı Orhan Bagadır ise, beş yıldır u sektörde faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bazı büyük kitap firmaları var. Bu kitap firmaları bize kitap satıyor. Yayınevi çıkışı 50 lira olan bir kitap, aynı fiyatla veya birkaç lira ilave edilerek satışa sunuluyor. Yayınevinin bize sattığı kitabı okuyucu daha düşük fiyatla internetten alıyor. Bu bizim aleyhimize bir gelişme. İnternet sitelerinden satılan kitap satışları işimizi bitirdi. Yakında okurların Denizli’de kitap satın alacağı kitapçı kalmayacak. İnsanlar bir kitap yada dergi okumak yerine sosyal paylaşım sitelerinde, bir fotoğrafın altına yazılmış yorumu okumayı yeğliyor” diye konuştu.

denizli-internet-kitap-satislari-yusuf-urem-ic

“HAKSIZ REKABET ORTAMI OLUŞTU”
Halikarnas Kitabevi sahibi Yusuf Ürem de, internet üzerinden satılan kitapların haksız rekabet ortamı oluşturduğunu belirterek, “Önceden herkes kitapçılara gelir, gezer, kitapları incelerdi. Kitapçılar, elbette kitap satarak kar edecek. Kitapçıların dükkan kiraları, çalışanlarının ücretleri, sigorta primleri var. Bu sektörden karnını doyuran insanlar var. Eskisi kadar çok kitap satılmıyor. Bu haksız rekabeti aşmak için kampanyalı kitap satışı yapıyoruz. 3 kitap alana 1 kitap hediye gibi. Az sayıda kitap okuyan insanlar sayesinde ayakta kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ KİTAP OKUMAYI AZALTTI”
Engin İnceoğlu da 10 yıldır kitapçılık yaptığını, internet üzerinden satışın kitap evlerini zorladığını kaydederek, “Sosyal paylaşım siteleri, kitap okuma kültürünü azalttı. Az sayıda kitap satın alan insanlar da internetten satışa yöneldi. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil” dedi.

Yorumlar

ahmet   -  Bağlantı 4 Mayıs 2015, 10:21

netten satan adamın da dükkanı var. o nasıl kargo dahil olduğu halde sizden daha ucuza satabiliyor demek ki denizlili kitapçılar insanları kazıklıyor. bir insan kazıklandığı yerden alışveriş yapar mı? ayrıca siz de netten satış sitesi açın.

haydar   -  Bağlantı 3 Mayıs 2015, 21:00

haksız rekabet yok. e-satış her sektörde var. eminim bu kitapçılar da internetten telefon-bilgisayar vs. alıyorlardır. vatandaş nerede ucuz ise oradan alacak. bu kitapçılar para kazansın diye neden daha pahalı kitapları onlardan alalım?

demir   -  Bağlantı 3 Mayıs 2015, 18:52

EVET ÜZÜCÜ. ANCAK KORSAN KİTAPLA BUGÜNE GELENLERİN ŞİKAYET ETME HAKKI YOK KUSURA BAKMASINLAR!!!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı