REKLAMI GEÇ

Kızılcabölük’te şiir

Kızılcabölük’te şiir

Kızılcabölük’te, 30 Nisan akşamı 19.30’da müze salonunda yapılacak olan, Kızılcabölük 1. Özüstü Şiir Akşamları, Kızılcabölük Belediyesi tarafından düzenleniyor.

/ DENİZLİHABER / 22 Nisan 2010 Perşembe, 16:53

İLESAM’ın destek verdiği ve Hakkı Uslu’nun katkılarıyla yapılacak olan Özüstü Şiir Akşamları’na şu şairler katılacak: Arif Bük, Bayram Arslan, Can Sinanoğlu, Çağrı Gürel, Dinçer Eşitgin, Fahrettin Koyuncu, İlhan Gözeten, İsmail Karakurt, İsmail Yakıt, Kadir Yatağan, Şerif Kutludağ.

“Niye özüstü şiir akşamları, Özüstü’nün anlamı ve önemi nedir?” diye sorduğumuz Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu; “Geleneksel kerpiç duvarlı, toprak damlı Kızılcabölük evlerinde; toprak damı taşıyan, duvardan duvara uzanan ve genelde insan gövdesi kalınlığında 90-100 yıllık çam ya da ardıç ağacı gövdeleridir. İşte bu taşıyıcı ağaç gövdelerine ve benzeri ağaç gövdelerine biz ‘öz’ diyoruz. Zorunlu bir durumda kesilmiş ve ileride kullanılmak üzere, bu gövdeler, genelde sokakta kaldırımın duvara yakın tarafında, evin duvarına temas eder şekilde saklanırdı, lazım olduğunda kullanılmak üzere. Bazen bir, bazen iki-üç gövde üst üste yığılırdı. İşte bu özlerin üstü; zaman olur bir kürsü gibi kullanılırdı, zaman olur bir konferans salonu gibi, zaman olur cami minberi gibi…” dedi.

“Bu sohbetlerde, herkes yerini bilir, haddini bilirdi. Görünmez bir protokol kuralı uygulanırdı. Özüstü protokolü kendiliğinden oluşurdu. Büyükler, sohbet erbapları, özüstünde yer alırken, yaşça küçük olanlar sırtlarını duvara verip çömelir, bazıları da özüstünün karşısında toprak yolun kenarına bağdaş kurup otururdu” diye konuşan Abdülkadir Uslu, sözlerine şöyle devam etti: “İşte bu özler sohbet alanları olarak kullanılırdı, bahar akşamlarında, yaz günlerinde…
Pekmez şerbetleri, karlı pekmezler, armut kakıları ve kaşık helvası bu özüstü sohbetlerinin ikramları olurdu. Ağır misafirler varsa onlara ayrıcalık gösterilir, karacaot kahvesi de ikram edilirdi… Zaman olur, özüstü; komşuların buluşma noktası olurdu, sohbet edilirdi doyasıya.
Bir gün bir bilge kişi konuşur diğerleri dinlerdi. Bazen Fuzuli’den, Yunus Emre’den bahsedilir, dizeleri dile gelirdi. Bazen Dedem Korkut uğrar tavsiyelerini sıralardı. Birden Evliya Çelebi çıkagelir gezdiği yerlerden, gördüklerinden bahsederdi. Bir gün sanki müftü efendi konuşur İslamiyet’i, Müslüman’ı, Müslümanlığı anlatır, diğer gün uzman bir doktor sağlık üzerine bildiklerini paylaşırdı. Bazen ağaç budanır, aşı yapılır, çekirge ile mücadele anlatılırdı.
Şaşıracaksınız belki ama bazen Einstein’ın teorileri dile getirilir, Darvin’den bahsedilir, hatta ivme, kinetik enerji anlatılırdı. Matematikten, sayıların gizeminden, astrolojiden, arkeolojiden bahsedilirdi ve tabii ki tarihten… Gençler ahlaki bilgileri, dini bilgileri, örf ve adetleri burada öğrenirdi. Sanki bir hayat mektebiydi özüstü… Velhasıl kelâm, özüstü Kızılcabölük için önemli mekânlardı…”

İşte bu nedenle, gelenekselleşmesini diledikleri şiir akşamlarını, ‘Özüstü şiir akşamları’ olarak adlandırdıklarını belirten Uslu şunları ilave etti: “30 Nisan akşamı 19.30’dan itibaren, özüstünü değerli şairlerimize ayırdık, bizler de sırtımızı kerpiç duvarlara yaslayıp bağdaş kurup oturacağız. Sevgili şair dostlarımızı misafir edeceğiz. Sizleri de bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı