REKLAMI GEÇ

Politik mizahta 25 yıl

Karikatürleriyle birçok yarışmada ödül alan Mehmet Selçuk, eserlerini bir kitapta topladı. Kitabını sevenleri için imzalayan Selçuk, aynı gün bir de sergi açtı.

/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2007 Pazartesi, 00:00

Karikatüre 1983 yılında Gırgır Dergisi’nde başlayan Mehmet Selçuk, 25 yılda yaptığı karikatürlerini bir kitapta topladı. Selçuk, ‘Yengeç’ ismini verdiği kitabını, sevenleri için Yaprak Kitabevi’nde imzaladı. Selçuk, imza gününün ardından karikatür meraklıları ile bu kez Turan Bahadır Sanat Galerisi’nde açtığı sergide buluştu. Politik mizah dalında çizdiği karikatürler ile 15 farklı yarışmada ödül alan Selçuk’un açtığı karikatür, resim, grafik tasarımlar sergisine Fotoğraf Sanatçısı-Yazar Çerkes Karadağ, Şair-Yazar Cezmi Ersöz ve Gazeteci Nejat Altınsoy’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 100’e yakın karikatürün beğeniye çıktığı sergide konuşan Yazar Cezmi Ersöz, “Kendisi benim 10 yıllık arkadaşım. Mehmet’in politik mizah konusunda farklı bir yorumu var. Çok sık görüş değişikliği yaşanan ülkemizde, duruşunu değiştirmeyen ender kişilerden biri” dedi.

Sivas katliamı onu yalnız bıraktı

Karikatür sergisine katılan Fotoğraf Sanatçısı Çerkez Karadağ ise Mehmet Selçuk gibi bir sanatçının Denizli’de yetişmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı. Karadağ, “Mehmet’i biz Ankara’da tanıdık. Olgunlaşmış karikatürleriyle ismini duyurdu. Açılışta kendisi söz etmedi, Sivas katliamında kaybettiğimiz aydınlardan Hasan Koçak’ın en yakın arkadaşlarındandı. Yaşadığı bu olayın ardından kendisini bir kolunu kaybetmiş biri gibi hissetti ve memleketine geldi. Politik mizah üzerine oturmuş bir stili var. Günlük hayatın, insan detaylarını derin bir politik çizgi üzerine oturtarak ciddi karikatürler çizen birisi. Denizli’nin böyle bir insana ve sanatçıya sahip olması da önemlidir. Genele baktığımızda edebiyatta ve şairler arasında ünlü olan kişilerin hep Anadolu’dan yetiştikleri gözlenmekte. Bu bağlamda, Denizli de bu konuda çok şanslı bir il” diye konuştu.

Anadolu aydınıyım

25 yıllık karikatür deneyimini, ‘Yengeç’ isimli kitabında bir araya getiren Selçuk, “25 yıl çok çabuk geçti. Kitaba koymadığım birçok karikatürüm var. Gırgır Dergisi ile işe başladım ve bugünlere kadar geldim. Çok mutluyum. Denizli halkı, sevdiklerim beni yalnız bırakmadı. 25 yılın içine 16 ödül ve 25 sergi sığdırdım. Ankara’da İstanbul’da ve hatta askeriyede bile karikatür sergisi açtım. Bu da benim için gurur verici bir olaydır. İstanbul’u besleyenlerin Anadolu’daki kişiler olduğunu düşünüyorum. Hepimiz İstanbul’da olsaydık Anadolu aydınlanmasını kimler yapacaktı. Onun için ben, benim gibi Anadolu’nun birçok köşesinde resim yapan, karikatür çizen insan olduğunu biliyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı