REKLAMI GEÇ

Sarnıçlar bir bir yok oluyor

Sarnıçlar bir bir yok oluyor

Denizli genelinde bulunan ve kaderine terk edilen 180 tarihi sarnıcın korunması için sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar harekete geçti. İlk toplantısını gerçekleştiren Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinci, Sanat ve Arkeoloji Araştırmaları Birimi Başkanı Dr. Kadir Pektaş, PAKDOS üyesi, araştırmacı İbrahim Yıldız ve Yazar İbrahim Afatoğlu, sarnıçlara dikkat çekmek ve koruma kararlarının kağıt üzerinde kalmasını önlemek için kapsamlı bir çalışma başlattı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2015 Salı, 16:22

Denizli’de bulunan ve yok olmaya yüz tutan sarnıçların kurtarılması için Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinci, Sanat ve Arkeoloji Araştırmaları Birimi Başkanı Dr. Kadir Pektaş, PAKDOS üyesi, araştırmacı İbrahim Yıldız ve Yazar İbrahim Afatoğlu’nun yer aldığı ekip çalışma başlattı. Denizli’deki Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalan 180 sarnıcın korunması adına bir başlangıç olan toplantı, Mimarlar Odası’nda gerçekleştirildi.

Denizli’de bulunan 180 sarnıcın, geçmişin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinci, sarnıçların ihmal edildiği, çoğunun kullanılmaz hale geldiğini ve harabeye döndüğünü söyledi. Zeytinci, tarihin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için sarnıçların korunması gerektiğini vurguladı.

denizli-sarniclar-koruma-altinda-yok-oluyor-ic-1

TARİHİ ESERLERİ KORUMAK VATANDAŞLARIN DA GÖREVİ
Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerinin izlerini taşıyan sarnıçların tonozlu ve kubbe şeklinde olduğunu belirten Sanat ve Arkeoloji Araştırmaları Birimi Başkanı Dr. Kadir Pektaş, “Osmanlı’dan günümüze taşınan önemli yapılar olan sarnıçlar, birer belgedir. Sarnıçlar, mimarileriyle olduğu kadar, manevi açıdan da önemlidir. Eskiden yön bulmada nirengi noktası olan sarnıçlar, kervanların da mola verdiği yerlerdi. İnsanların ihtiyaçları düşünülerek yapılan yapılar olan sarnıçlar, günümüzde çok basit bakımlarla restorasyonu yapılarak ayağa kaldırılabilir. Restorasyonun ardından yeniden harabeye dönüşmemesi için sarnıçların bulunduğu bölgedeki halka da büyük işler düşüyor. Çünkü bakımı yapılmaz ve yaşayan merkezler haline getirilmezlerse kısa sürede yine eski virane hallerine dönerler” dedi.

denizli-sarniclar-koruma-altinda-yok-oluyor-ic

OSMANLI DÖNEMİNDEN KALAN TEK YAPITLAR
Denizli’deki sarnıçları araştırarak bir kitapta toplayan Yazar İbrahim Afatoğlu ise, 180 sarnıcı tüm yönleriyle incelediğini söyledi.

Afatoğlu, “Sarnıçların en az 100’ü mimari, tarihi, coğrafi ve kültürel açıdan, yine hemen hemen hepsi yaban hayatın desteklenmesi için koruması ve yaşatılması gereken su yapılarıdır. Ama bunlardan sadece 13’ü koruma altına alınabilmiştir. O da sadece kağıt üzerinde korunmaktadır. Gerçekte hiçbirinin korunduğu söylenemez. 2010 yılında Kale’de koruma altına alınan sarnıcı incelemek için 2014 yılında gittiğimde tamamen yıkıldığını ve yok olduğunu gördüm” diye konuştu.

Bu yapıların korunması için bir ayara geldiklerini ifade eden Afatoğlu, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda etkin çalışma yapması gerektiğini vurguladı.

Afatoğlu, “Bu yapılar, bizim tarihimizi gösteriyor. Yörüklerin yaşantısından bir parça. Denizli’de Osmanlı döneminden kalan tek yapıtlardır diyebiliriz. Bunları korumamız gerekiyor ” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı