REKLAMI GEÇ

Tarihi konağın arsası dümdüz edildi

Tarihi konağın arsası dümdüz edildi

2004 başlarında yangında harabeye dönen Çaybaşı’ndaki Kurşunluoğlu Konağı’ndan geriye kalanlar da iş makineleri ile ortadan kaldırıldı. İddialara göre mülk sahiplerinin boş alanı otopark yapmak istedikleri öne sürülürken Büyükşehir Belediyesi görevlileri çalışmalara müdahale edip durdurdu.

Yaşar TOK / DENİZLİHABER / 12 Mayıs 2018 Cumartesi, 09:34

Denizli geleneksel mimarisinin son kalan özgün yapılarından Kurşunluoğlu Konağı’nın 2004 yılı yangın faciasından sonra kalan izleri de ortadan kaldırıldı. Konak arsası dozerler tarafından dümdüz edilirken, mülk sahiplerinin alanı otopark yapmak istediği iddia edildi. Konak döneminden kalma eski ağaçlar sökülürken, konağın sembolü olan havuzun arsada gelişi güzel bırakıldığı görüldü.

Konak arsası üzerinde yapılan işlemden hafta içi haberdar olan Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) ekipleri, otopark çalışmalarına müdahale ederek tutanak tuttu. KUDEB’in arsaya yapılan yasa dışı uygulama nedeniyle Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile irtibata geçerek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunması bekleniyor.

Denizli kültürünün ve etnografyasının değerli varlıklarından biri olan Kurşunluoğlu Konağı, İzmir II Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 13.2.1991 tarih ve 1818 numaralı kararla birinci dereceden taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmişti. Koruma kararına bağlı olarak rölöve ve restorasyon projesi hazırlanan Konak, 08.03.2004 tarihinde çıkan yangın sonucu tamamen ortadan kalkmıştı.

Kurşunluoğlu Konağı birinci derece sit alanı olarak tescil edilmesi nedeniyle, hak sahiplerine konak arsası üzerinde herhangi bir yapılaşma izni verilmiyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulunun ilke kararı gereğince, yapı tamamen ortadan kalkmış olsa bile, arsa üzerinde otopark vb. türden kullanım girişimleri suç sayılmaktaydı. Denizli İl Kültür Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2004 yılında çıkan yangın öncesi restore edilmek üzere kamulaştırılan yapı ve arsanın böyle bir çalışmayla kullanılmasının suç teşkil ettiği belirtiliyor.Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca tasarrufuna imkan olmayan arsa üzerinde otopark yapmak üzere sürdürülen girişimin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından nasıl bir işlemle takip edileceği merakla bekleniyor.

KURŞUNLUOĞLU KONAĞI
19. yüzyılın sonu veya 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği belirtilen Kurşunluoğlu Konağı, geleneksel mimarinin özgün örneklerinden biriydi. İlk adı “Hacı Esme Evi” olan Konak yapısı ile ilgili olarak Prof. Dr. Necati İnceoğlu’nun yerleşme planında görüldüğü üzere alt ve üst katlarda sofa düzenlemesi bulunuyordu. Halen Saltak Caddesi 136 numaralı Kurşunluoğlu Apartmanı arkasında bulunan arsa üzerindeki eski konakta, Denizli’nin eski Belediye Başkanlarından Hacı Tevfik Bey’in bir dönem ikamet ettiği biliniyor. Evin simetrik mimari tipinin Anadolu öncesi Türkler’de, özellikle Horasan çevresinde yaygın olarak uygulandığı yazılı kaynaklarda yer alıyor.

Denizli Kurşunluoğlu Konağı Çaybaşı Mahallesi’ndedir. PAÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt 2000 yılında rölövesini alıp fotoğraflarla belgeleyerek, konağı hazırladığı tez çalışmasına konu etmiştir. İlgili makale Türk Tarih Kurumu Belleten, Cilt: LXXIII-Sayı: 268-Yıl: 2009 Aralık sayısında yayımlanmıştır. Konağın aslını ve yangından sonraki halini gösteren fotoğraflar ilgili makaleden alınmıştır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı