REKLAMI GEÇ

Bulutsuzluk Özlemi, özlem giderdi

Bulutsuzluk Özlemi, özlem giderdi

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin düzenlediği etkinliğe katılan Protest Rock’un efsane gruplarından Bulutsuzluk Özlemi, verdiği konserde müzik türünün tutkunlarıyla buluştu. Route performans salonunda gerçekleşen konserde dinleyiciler salonu doldururken, grup ara vermeden iki buçuk saat boyunca sahnede kaldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Nisan 2018 Cuma, 11:46

Denizli konser salonlarında uzun zamandır sahneye çıkmayan Bulutsuzluk Özlemi, hafta içi rock müziğin hayranlarıyla buluştu. Grubun kurucusu ve solisti Mimar Nejat Yavaşoğulları, konser öncesi, MMO Denizli Şubesi konferans salonunda Denizlili mimarlarla buluşup sohbet etti.

HULUSİ ORAL KONAĞI’NI DA ZİYARET ETTİ
Nejat Yavaşoğulları, Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdiği söyleşi ve akşam verdiği konser arasında bir süre önce alevlere teslim olan Hulusi Oral Konağı ziyareti de yaptı.

Mimarlar Odası yönetimi ile Denizli Düşünce Kulübü üyelerinin de eşlik ettiği Nejat Yavaşoğulları, tarihi konakta incelemeler yaptı. Hulusi Oral Konağı’nın kent kimliği açısından önemli bir yapı olduğunu belirten ünlü sanatçı, “Mimari değeri olduğu kadar tarihsel değeri ile de kentsel bellekte önemli bir yer edinmiş. Bu yapının şehre kazandırılması kentsel miras açısından kıymetli bir miras olur. Başta belediye ve Mimarlar Odası olmak üzere, şehir el ele verip bu tarihi yapıyı şehre kazandırması gerekir. Binanın durumu rekonstrüksiyon gerektirmiyor, restorasyonla bu yapının kazanılması mümkün” dedi.

SAHNE PERFORMANSIYLA BÜYÜLEDİ
Grup sahnede üç saate yakın bir süre kaldı. 1984 yılından beri sürdürdükleri müzik çalışmalarından ve protest rock bestelerden örnekler sundu.

Seyircinin, ayakta izlediği konser boyunca müziğe eşlik edip coşkuyla eğlendiği gözlendi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi yeni dönem yönetiminin iş başına gelir gelmez düzenlediği Bulutsuzluk Özlemi konseri, hem müzikseverlerin, hem de özel olarak protest müzik tutkunlarının ilgisini topladı.

Mimarlar Odası Şube Başkanı Serdar Alayont, “Konseri biz düzenledik. Bulutsuzluk Özlemi Grubu’nu seçmemizin sebebi ise, kurucusu ve solisti Nejat Yavaşoğulları’nın Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Mimarlık bölümü mezunu olması” dedi.

Denizli’de onunla aynı dönemlerde okumuş ve okul arkadaşı olan mimar üyelerinin olduğunu belirten Alayont, “Hem meslek, hem de müzik olarak bizim yakın bulduğumuz biri. Bulutsuzluk Özlemi Grubu ise Türkiye’deki en eski rock grubu olması nedeniyle ayrı bir değere sahip. Bizim genç meslektaşlarımızın olduğu gibi, ülkemizin önemli ve gözde müzik gruplarından birisi. Onları Denizli’de ağırlamak ve müzikseverlerle buluşturmaktan keyif aldık” diyerek sözlerini sürdürdü.

Şube Başkanı Alayont, genç bir ekip olarak görevi devraldıklarını ve çalışma heyecanlarını koruduklarını, bu tür sosyal etkinliklerin aynı heyecanla bundan sonra da devam edeceği bilgisini verdi.

BULUTSUZLUK ÖZLEMİ:
Nejat Yavaşoğulları öncülüğünde, adını Mümtaz Soysal’ın “Bulutsuzluk Özlemi” makalesinin başlığından alarak 1984 yılında kuruldu. İlk albümünü 1986 yılında ilk çıkardı.

12 Eylül askeri darbesi döneminde, protest rock tarzının temsilcisi olarak dönemin cesur ve önemli çıkışlarından birisi olarak görülür. Aynı dönem, klasik Anadolu rock tarzının hız ve etkisinin yavaşladığı bir dönemdir.

Bestelerin çok önemli bir bölümü kurucu-solist Nejat Yavaşoğulları yönetiminde hazırlanmıştır. Müziğin kışkırtıcı ritmi, dönemin toplumsal ruh halinden etkilenmiş, giderek müziğin sözlerinde bu ruhsal durumu yansıtmıştır.

Grubun yıllar içinde klasikleşen protest duruşu müziklerinde olgunlaşmış, her dönemin damga vuran toplumsal olaylarına ayna tutar hale gelmiştir. Bestelerin isimleri yer yer dönemsel toplumsal olgularla aynı adı taşımış veya özdeşleşmiştir. “Güneşimden Kaç”, “Acil Demokrasi”, “Felluce/Bağdat”, “Sözlerimi Geri Alamam” gibi kült şarkılar, adına bestelendikleri olayların sembolü haline gelmiştir.

Grubun politik protest duruşu iktidarların çoğunlukla rahatsızlığına yol açmış ve bu durum, medya yayınlarında ilginç engellemelere dönüşmüştür. Örneğin Irak Savaşı sırasında Nejat Yavaşoğulları’nın gitarının üzerindeki “Savaşa Hayır” yazısı bir müzik TV kanalı tarafından silikleştirilmiş, gelen tepkiler üzerine sansürsüz olarak tekrar yayınlanmıştır.

Grup halen aktif olarak stüdyo, albüm, canlı konserler ve sahne çalışmalarına devam etmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı