REKLAMI GEÇ

Buldan’da festival coşkusu

Buldan’da festival coşkusu

Buldan 10. Uluslararası Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali başladı.

/ DENİZLİHABER / 5 Haziran 2010 Cumartesi, 16:58

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Buldan Uluslararası Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali düzenlenen törenle başladı. 4-5-6 Haziran tarihlerinde üç gün sürecek olan festivalde gösteriler, defileler, sergiler ve tanıtımların yanı sıra çeşitli konserler de verilecek. Birinci gün Tual Sezi, ikinci gün Doğuş ve üçüncü gün Zeynep Dizdar konser verecek.

Festivalin açılışı için düzenlenen törene Vali Yavuz Erkmen, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, Buldan Belediye Başkan Vekili Musa Yurdasever, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Buldan Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları Ekibi’nin yöresel oyunları sergiledikleri gösteri ile başlayan tören, açılış konuşmaları ile devam etti. Buldan Belediye Başkan Vekili Musa Yurdasever, Buldan’ın tanıtımında önemli bir yere sahip olan festivalin düzenlenmesinde emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür etti. Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da, Buldan ilçesinin eşiz doğasını, mimarisini, dokumasını ve yerel kültür değerlerini gündeme getirmek ve tanıtmak için yapılan festivalin önemine dikkat çekti. Erdoğdu, “Festival Buldan’ın ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımını yapmak, ülkemizin ve dünyanın çeşitli yerlerinden insanları Buldan’la buluşturmak, birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak için yapılan etkinliklerin başında bu festival gelmektedir” diye konuştu.

Vali Yavuz Erkmen, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Festival yapmanın amacı bir taraftan yöreyi ve özelliklerini tanıtabilmek bir taraftan da o şehirde birlik ve beraberlik içinde coşkuyu yaşamaktır. Festival tarihleri memleketlerinden uzak olan insanların buluşmaları için de önemli bir gün olmaktadır. İnsanlarımız bu tarihlerde memleketlerine gelerek dostları ile bir araya gelme fırsatı bulabilmektedirler. Buldan, dokumasıyla ve mimarisiyle öne çıkmış bir yöremiz olmakla birlikte, ülkemizde Buldan Bezi ismiyle marka olmuş bir ilçemizdir. Bizlere düşen görev bir taraftan bu kültürü devam ettirmek, bir taraftan da mimarisini restore ederek ülkemizin hizmetine sunmak olacaktır. Çok kısa bir süre içinde Buldan parmakla gösterilecek bir yer olacaktır. İlimiz ilk üç ay içinde yüzde 23’lük bir yerli ve yabancı turist artışına sahne olmuştur. Denizli’ye gelen turistlerin kalış sürelerini artırarak Buldan’ı da görmelerini ve dokumalarını tanımalarını sağlamamız gerekiyor. Buldan’da bir restorasyon atölyesi kurmak üzereyiz. Yerel yönetimlerimizin, İl Özel İdaremizin ve Bakanlığımızın desteği ile Buldan’daki restorasyon çalışmalarını kısa sürede gerçekleştirerek buradaki mimariyi ayağa kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

“BULDAN’DA BULDAN ÜRÜNLERİ SATILMALIDIR”
Buldan’da satılan ürünlerin Buldan ürünleri olması gerektiğini, özellikle Uzak Doğu’dan gelen ürünlerin Buldan’a sokulmaması gerektiğinin altını çizen Vali Erkmen, “Buradan esnaf arkadaşlarımıza sesleniyorum. Buldan dokuması bizim kendi özelliğimiz. Buldan’a gelen Buldan bezlerini almaya geliyor. Yabancı ülkeden getirilen ürünleri burada satmayın. O ürünleri alacak insanlar onları her yerde alabilir. Önemli olan Buldan’a gelen insanlara Buldan ürünlerini satmaktır. Aksi takdirde kendimize, Buldan’ımıza ve Buldan ekonomisine zarar vermiş oluruz” dedi.

“BİRLİK VE BERABERLİKLE YAPAMAYACAĞIMIZ HİÇ BİR İŞ YOKTUR”
Festivallerin bir özelliğinin de birlik ve beraberliğin sağlanması ve pekiştirilmesi olduğunu belirten Vali Erkmen, birlik ve beraberlik içerisinde yapılamayacak hiçbir işin olmadığını söyledi. Büyük Önderin gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı da ancak birlik ve beraberlik içinde çalışarak gerçekleştirebileceğimizi vurgulayan Vali Erkmen, “Birlik ve beraberlik içerisinde çalışarak, Türkiye üzerinde oynanan oyunları boşa çıkartacağız. Tek bir şeye ihtiyacımız var o da birbirimize kenetlenmemiz ve çalışmamız. Ben burada bunu görüyorum ve bundan dolayı sizleri kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ali Tunaboylu Kız Meslek Lisesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğrencileri Buldan dokumalarından hazırladıkları ve birbirinden güzel giysileri düzenledikleri defile ile katılımcıların beğenisine sundular. Katılımcılar tarafından oldukça beğenilen ve bol bol alkış alan defilenin ardından törene katılanlar kortej yürüyüşüne katılarak açılan stantları gezdiler ve ürünler hakkında bilgi aldılar.

Buldan’ın her yönüyle tanıtıldığı festivalde Buldan’a bağlı köyler de stantlar açtılar. Bu stantlarda köylerde üretilen ürünlerin yanı sıra kültürel ve tarihi değerleri tanıtan ürünler de sergileniyor.

Çarşı esnafını da ziyaret eden Vali Erkmen ve beraberindeki heyet, esnafların sorunlarını dinleyerek bol kazanç dileklerinde bulundular. Köylerin stantlarının ardından okulların açmış olduğu sergileri de gezen Vali Erkmen, öğrencilerin yapmış olduğu eserleri inceledi. Dört Eylül İlköğretim Okulu’ndaki Buldan Fotoğraf Sergisi’ni de gezen Vali Erkmen ve beraberindeki heyet son olarak Tekstil ve El Sanatları Sergisi’ni de gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı