REKLAMI GEÇ

İlk oyun ‘Keşanlı Ali Destanı’

İlk oyun ‘Keşanlı Ali Destanı’

Denizli Belediyesi 26. Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali başladı.

/ DENİZLİHABER / 12 Mayıs 2010 Çarşamba, 17:22

Denizli Belediyesi’nin en önemli kültür çalışmalarından biri olan festivale bu yıl KKTC, Hollanda’nın Almelo kenti, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra, yurt içinden Kocaeli, Balıkesir, Denizli, Manisa, Ağrı, İstanbul, İzmir ve Antalya’dan amatör tiyatro grupları katılıyor.

26. Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali sebebiyle kente gelen tiyatro grupları, ilk olarak Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ile birlikte Denizli Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım’ı ziyaret ettiler. Denizli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı okundu ve gruplar saygı duruşunda bulundu. 10. Yıl Marşı eşliğinde yürüyüşe geçen gruplar, Gazi Bulvarı’nı takip ederek Denizli Belediyesi önüne kadar devam eden kortej yürüyüşüne katıldı. Özellikle yabancı tiyatro grupları yöresel kıyafetleri ile kortejde ilgi odağı olurken, ellerinde enstrümanlarla şarkılar söyleyip, dans etti.

Kortej yürüyüşü sonunda ise festivale katılan grupları temsilcileri Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan’ı başkanlık makamında ziyaret etti. Denizli’de bulunmaktan mutlu olduklarını aktaran konuklar Zolan’a çeşitli hediyeler sunarken Zolan ise yaptığı konuşmada festivalin Denizli için önemine değindi. Çeyrek asrı geçen sürede kent insanının festivale sahip çıktığını bu sebeple festivalin bu denli uzun soluklu olabildiğine dikkat çeken Zolan, “ Sizleri burada görmek büyük mutluluk. Uzun bir geçmişe sahip olan festivalimizde yine Denizli insanı sanatla iç içe olacak. Eminim ki sergileyeceğiniz oyunlardan büyük keyif alacağız. Bu aynı zamanda kültürel bir buluşma. Bir birimizi tanıyacak tıpkı festival gibi uzun ömürlü dostluklar kuracağız. Burada sizleri ağırlamak büyük mutluluk” dedi.

İlk oyun ‘Keşanlı Ali Destanı’
Festivalin İlk oyunu Belediye Sanat Merkezi’nde sahnelendi. Menemen Belediye Tiyatrosu tarafından sahnelenen Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı adlı esri izleyicilerin büyük beğenisini aldı. Oyunu Vali Vekili Muhsin Çatmadım, Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, Başkan Yardımcıları Şamil Çınar ve Nilgün Ök, çok sayıda davetli izledi. Gecenin onur konuğu ise ünlü tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy’du. Oyun Öncesi sahneye davet edilen Akmansoy yaptığı kısa konuşmada sanat için böylesine önemli bir etkinliği gerçekleştirdiği için Denizli Belediyesine teşekkür etti.
Oyun öncesinde Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, Başkan Yardımcıları Şamil Çınar’da mikrofon alarak vatandaşları festival süresince gerçekleştirilecek oyunları izlemeye davet etti.

34 kişilik kadrosu ile 2 perdeden oluşan ‘Keşanlı Ali Destanı’ oyununu başarı ile sergileyen Menemen Belediye Tiyatrosu oyun sonunda salonu dolduranlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Amaç kültürlerin buluşması
Oyun sonrasında ise festivale katılan tüm ekipler Çamlık Parkı’nda verilen kokteyle katıldı. Farklı ülkelerden ve şehirlerden gelen grupların tanışmaları için gerçekleştirilen Kokteylde Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüdaverdi Otaklı konuklarla yakından ilgilendi.

Festivalin ilk gününü değerlendiren Çınar, güzel bir başlangıç yaptıklarını 4 gün boyunca birbirinden güzel oyunların izleyicilerle buluşacağını söyledi. Festivalin aynı zamanda Denizli’nin tanıtımına ve kültürlerin buluşmasına vesile olduğunu dile getiren Çınar, “ Her yıl olduğu gibi bu yılda yurt dışından ve yurt içinden misafirlerimiz ağırlarken aynı zamanda sanatsal bir buluşmayı da gerçekleştiriyoruz. Denizli’nin tanıtımına katkı koyan bu festival farklı kültürleri de birbirleriyle buluşturuyor. Geçen yıl ki gözlemlerimizi bu yıla aktararak festival programını öyle şekillendirdik. Bu yıl yine bir sonraki yıllın programı için gözlemler yapıyoruz. Bu yıl kendimizi biraz daha şanslı hissediyoruz ki Denizli’nin yetiştirdiği bir duayenle Tekin Akmansoy ile takip ediyoruz festivali. Gelecek yılın programı için şimdiden kafamızda neler yapılabileceği konusunda fikirler oluştu bile. Bu konuda Tekin Akmansoy’un güzel önerileri ve gözlemleri var. Umuyorum ki gelecek yıl daha iyi bir festival programı oluşacak. Festivale destek veren ve katkı koyan herkese teşekkür ediyor, sanatseverleri oyunları izlemeye davet ediyorum” dedi.

Denizli Belediyesi 26. Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali’ne katılan 4’ü yabancı 5’i Denizli’den toplam 19 grup, 5 gün boyunca çeşitli yerlerde tiyatro severlerin karşısına çıkacak. Festival 14 Mayıs’ta düzenlenecek Gala Gecesi ile sona erecek.

Festival dolu dolu geçiyor
Festivalin 2. gününde 5 farklı yerde 6 oyun sergilendi. Belediye Sanat Merkezi’nde İstanbul Üniversitesi Doğaçlama Oyuncuları tarafından sahnelenen Duvar isimli oyunu Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, ünlü tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy ile birlikte izledi.

Festivalin 2. gününde Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda Kocaeli Üniversitesi Sahne Sanatları Ekibi ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’, Denizli Şekil Tiyatrosu ise ‘Babamın Donu Yok’ adlı oyunu sahneledi. Çınar Meydanı’nda ise doğaçlama tiyatro yapan Son-As Grubu sokak tiyatrosundan örnekler verdi. Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise Ziya Tıkıroğlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ‘İki Kalas Bir Heves’ adlı oyunu izleyici ile buluşturdu. Belediye Sanat Merkezi’nde ise Menemen Belediye Tiyatrosu tarafından festivalin ilk gününde oynanan Keşanlı Ali Destanı’nı bir kez daha sahnelendi.

Günün son oyunu ise yine aynı mekanda oynandı. İstanbul Üniversitesi Doğaçlama Oyuncuları tarafından sahnelenen ‘Duvar’ isimli oyunu Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, ünlü tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy Başkan Yardımcıları Osman Zolan, Şamil Çınar ve çok sayıda davetli izledi. Tamamı dolu olan salonda sergilenen oyun büyük beğeni toplarken oyun sonunda oyuncular uzun süre ayakta alkışlandı.

Teşekkür plaketi vermek için davet edilen Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, sahneye Tekin Akmansoy ile birlikte çıktı. Ortaya konulan performanstan çok etkilendiğini belirten Başkan Zeybekci, “ Tüm oyuncu arkadaşları kutluyorum. Bizlere güzel bir oyun izlettiler. Denizli’nin sosyal yaşantısını hareketlendirmek, sanatsal etkinlikleri artırmak, kültürel aktiviteleri değerli kılmak için çaba gösteriyoruz. 26 yıldır devam eden bu festival buna çok güzel bir örnek. Başlatan, devam ettirerek bu güne getiren herkese teşekkür ediyorum. Ve tabi ki en büyük teşekkür bu kentin insanına. Denizlililer festivale sahip çıkmasa idi bu festival çeyrek asrı geride bırakamazdı. Bu yıl bizim için daha bir anlamlı. Bu yıl Denizlili olması ile gurur duyduğumuz Tekin Akmansoy festivalimize tecrübesi ile yön verdi. Böylesine büyük bir isimle oyunları izlemek bize onur veriyor. Salonu dolduranlar ve sahnede yer alanlarda bizimle birlikte bu büyük mutluluğu paylaşıyor. Eminim ki gelecek yıl ustanın bize göstereceği yolda ilerleyerek bu yıldan çok görkemli bir festivale ev sahipliği yapacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı