REKLAMI GEÇ

Yılbaşını evde geçirecekler için

Yılbaşını evde geçirecekler için

Yeni yılı dinamik karşılamak ve ertesi gün daha rahat uyanabilmek için yılbaşı sofrasını bilinçli hazırlamak önemli.

/ DENİZLİHABER / 20 Aralık 2011 Salı, 18:11

Yeni yılın karşılandığı gecenin vazgeçilmezi özel olarak hazırlanan sofralar, ikramlar ve içeceklerde doğru seçimlerle geceye farklı ama sağlıklı tatlar katabilirsiniz. Yılbaşı gecesinde aşırı besin ve aşırı alkol tüketiminin beraberinde mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, ishal ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık problemlerini getirebileceğini unutmayın. Ama doğru besin seçimiyle, bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek hem sağlıklı beslenebilir, hem içeceğinizi tüketebilir hem de yeni yıla dinamik bir başlangıç yapabilirsiniz.

Geceye aç başlamayın

Yılbaşı gecesinin sabahında güne mutlaka kahvaltınızı yaparak başlayın (meyveli light müsli+süt/yoğurttan veya beyaz peynir+tahıllı/tam buğday/çavdar ekmeği ve yeşillikten oluşan hafif bir kahvaltı). Öğle yemeğinizi sebze ve salata ağırlıklı besinlerden veya kremasız çorbadan oluşturun; sofranızdan yoğurt/ayranı eksik etmeyin.

Ara öğünleriniz atlamayın; nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diye düşünüp tüm gün aç kalmak yapılacak en büyük hatadır. Beslenmenize 2.5-3.5 saat aralıklarla devam edin. Fakat gün içindeki seçimlerinizi salata, meyve, süt-yoğurt- ayran türü gıdalardan oluşturun.

Sofraya aç oturmaktan, açken alkollü içecek tüketiminden kaçının. Böylece kan şekeri dengenizi bozmamış olursunuz.

Yılbaşının vazgeçilmesi hindi nasıl pişirilmeli!

Sofranın vazgeçilmezi yılbaşı hindinizi bol kestaneli ve bademli pişirin, pirinç pilavı ve çeşitlerinden (iç pilav, özbek pilavı, sebzeli pilav, kestaneli pilav vb.) uzak durun. Pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı, kabuklu pirinç pilavı tercih edebilirsiniz. Hindi eti tüketmiyorsanız, iyi pişmiş bonfileye yer verebilirsiniz.

Garnitür olarak az yağlı sebze sotenizi veya fırınlanmış sebzenizi hindi etinin yanından eksik etmeyin. Garnitürünüzü çam fıstığı ve kuş üzümüyle lezzetlendirebilirsiniz.

Esmer ekmekleri (çavdar, tam buğday, tahıllı ekmek ) üzerine kurutulmuş domates ve dil peyniri ekleyerek, fırınlayıp leziz mini kanepeler hazırlayabilirsiniz. Kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberler ve marulla hazırlanmış mevsim salatanızı ve Akdeniz yeşillikli, fesleğen soslu salatanızı sofranızdan eksik etmeyin. Böylece vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek ikramlarınızı zenginleştirmiş olacaksınız.

Mönünüzde meyveli tatlılara (tarçınlı karanfilli ayva, elma, armut, cevizli kabak tatlısı), tarçınlı, fındıklı elma püresi veya bol tarçınlı sütlü tatlılara yer verebilirsiniz. Şerbetli tatlılardan uzak durmanız hem fazla kalori alımını engelleyecek hem de şişkinlik, hazımsızlık şikayetlerini önleyecektir.

Cips yerine taze baharatlı grissiniye ne dersiniz?

Çavdarlı galeta, tahıllı galeta, taze baharatlı grissini gibi atıştırmalıkları masanızda bulundurabilirsiniz. Hem tokluk hissi yaratır hem de cips ve kurabiye türü gıdalardan uzak durmanızı sağlar.

Karışık kuruyemiş tabağınızda; fındık, ceviz, kavrulmamış badem, kaju (hint fıstığı), beyaz leblebi, çekirdekli kuru üzüm, esmer kuru kayısı, yaban mersini ve kuru eriğe yer verebilirsiniz. Böylece hem kuruyemişinizi tüketmiş hem de sağlıklı seçimler yapmış olursunuz.

Fıstık, antep fıstığı, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği gibi kuruyemişler vücudunuza sadece yağ olarak depolanmış dokuları getirir. 100 gr. kuruyemişin 600 kkal enerji (1 ana+1 araöğün) içerdiğini unutmayın.

Vokta yerine şarap, viski yerine şampanya

Damıtılmış içkiler yerine fermente edilmiş bir içki olan şarabı tercih edin; meyve şarapları veya üzüm şarabı hem keyifli bir akşam yemeği yemenize, hem de sağlığınızdan olmamanıza yardımcı olacaktır. Geceyi tadında sonlandırmak, yeni yılı sağlıksız karşılamamak adına alkol tüketiminde dikkatli olmanızda fayda var.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı