REKLAMI GEÇ

ÜZÜM DEDESİ HULUSİ EFENDİ

ÜZÜM DEDESİ HULUSİ EFENDİ

HULUSİ EFENDİ izmir’e bağlı Bayındır  ilçesi’nde 1837 yılında doğmuş, baba dı Süleyman’dır. Aile lakabı “Çıkrıkcızade” olan Hulusi Efendi’nin asıl adı ise Hüseyin‘ dir.  İlk önce Nihali ,daha sonra Hulusi mahlasını hocası “Şeyh Hacı Hasan Feyzi Efendi” vermiştir. Babası çıkrık imalatı ile uğraştığı için  Hüseyin’de aynı mesleğe öğrenmiş ve gençlik yıllardan babası ile bu sanatı icra etmiştir.  Küçük yaşta mektep ve medreseye verilmiş, buralarda Arapça…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2014 Cumartesi, 11:40

HULUSİ EFENDİ izmir’e bağlı Bayındır  ilçesi’nde 1837 yılında doğmuş, baba dı Süleyman’dır.
Aile lakabı “Çıkrıkcızade” olan Hulusi Efendi’nin asıl adı ise Hüseyin‘ dir.  İlk önce Nihali ,daha sonra Hulusi mahlasını hocası “Şeyh Hacı Hasan Feyzi Efendi” vermiştir. Babası çıkrık imalatı ile uğraştığı için  Hüseyin’de aynı mesleğe öğrenmiş ve gençlik yıllardan babası ile bu sanatı icra etmiştir.  Küçük yaşta mektep ve medreseye verilmiş, buralarda Arapça ve Farsça ile birlikte medresede o devride öğretilen dersleri tahsil etmiştir.

Hulusi Efendi’nin hayatının en güzel yılları olan gençlik yılları bir iftira sonucu hapishanelerde geçmiştir

ic-1

Birçok ili gezdikten sonra kalan son birkaç aylık cezasını çekmek için denizliye kalan cezasını çekmek için gelir ve hocası şeyh hacı hasa feyziyi rüyasında görür ve mucizevi bir şekilde hapishaneden çıkar.

Şeyh Feyzi Efendi’nin  kendisini ziyarete gelmesini  “İlahi aşk kervanında ERENLER DESTEK olmuştur” diyerek ifade etmiştir.

Birazda şeyh hacı hasan efendi yani hulusi efendinin hocasınan bahsetmek isterim sizlere;
Hacı Hasan Feyzi Efendi ‘nin Denizli’ye 1850 li yıllarda geldiği söylenmektedir.  Denizli bu yıllarda kerpiçten yapılma tek katlı evlerden oluşuyor, halkı ise  geçimini tarım ve dokumacılıkla sağlıyordu. Muhammed Kudsi Bozkiri Hz. öğrencilerinden olan Hacı Hasan Feyzi Efendi  Duşembe’nin Senir veya Sekr Köyü’nde doğmuştur. Ama anne ve babasının isimleri konusunda bir bilgi yoktur. Doğum tarihi olarak ta 19. yy başları denebilir

ic-2

Şeyh Hasan Feyzi Efendi dergahtaki bir zikir meclisinden sonra dervişlerine “Benden sonra insanları irşad edecek bir alim, bugün dünyaya geldi, Adı said’dir” der. Dervişlerden birisi “O alime biz erişecekmiyiz” diye sorduğunda , “hayır, sizden sonra ona kimse erişemeyecek” der ve oğlullarından daha 7-8 yaşlarında olan halid’i  işaret ederek ; ona, içimizden sadece Halil erişecek der.

ic-5

Hacı Hasan Feyzi Efendinin buyurduğu gibi yıllar sonra Bediüzzaman Said Nursi Hz. Denizli hapishanesine getirilir. Halid büyümüş, olgun yaşta bir insan olmuştur. Said Nursi Efendiyi Denizli hapishanesinde ziyarete gider. Üstad hazretlerine sadece “bir ziyaretciniz var” diye haber verilmesine rağmen o, “gel hocamın oğlu Halid gel” diye misafirini karşılar.

ic-4

Hulusi efendiye neden üzüm dedesi denildiğini ve günümüze kadar gelmiş olan hikayelerini “Gezginin Günlüğü”  Programını izleyerek öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Adem   -  Bağlantı 11 Şubat 2018, 09:43

Allahu Teala şefaatlerine nail eylesin Çok mübarek bir zat-ı muhteremdir..

Zeliha yilmaz   -  Bağlantı 7 Şubat 2017, 20:19

Hulusi efendiye neden üzüm dedesi denmistir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı