REKLAMI GEÇ

HALVAT DEDENİN YURDU (MEHMET DEDE)

HALVAT DEDENİN YURDU (MEHMET DEDE)

Bu yazımla Denizlinin ilçelerindeki Erenleri sizlere anlatmaya başlamış oluyorum. İlk ilçemiz Çal ve Hancalar Kasabasında bir evin altında bulunan Halvat Dedenin Yurdu… Yaptığımız araştırmalarda Halvat Dede’nin Yurdu olarak bilinen yerin türbe ya da yatır olduğunu düşünmüştük ama Hancalar Kasabasına gittiğimizde türbe ya da yatır olmadığını anladık. Kasabadaki bir evin altında, evden bağımsız olarak girip çıkılabilen Halvat Dedenin sadece uyumak için kullandığı bir yerle karşılaştık….

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2014 Perşembe, 10:14

denizli-nin-turbeleri-halvat-dedenin-yurdu-h

Bu yazımla Denizlinin ilçelerindeki Erenleri sizlere anlatmaya başlamış oluyorum. İlk ilçemiz Çal ve Hancalar Kasabasında bir evin altında bulunan Halvat Dedenin Yurdu…

Yaptığımız araştırmalarda Halvat Dede’nin Yurdu olarak bilinen yerin türbe ya da yatır olduğunu düşünmüştük ama Hancalar Kasabasına gittiğimizde türbe ya da yatır olmadığını anladık. Kasabadaki bir evin altında, evden bağımsız olarak girip çıkılabilen Halvat Dedenin sadece uyumak için kullandığı bir yerle karşılaştık. Asıl metfun bulunduğu yer ise Hançalar-Akkent arasında bulunan mezarlığın içindeki dut ağacının hemen yanıdır. Vefatından günümüze çok zaman geçtiği, bakım yapılmadığı için mezar taşını bile zor bulduk.

ic-1

Nereden geldiğini veya ne zaman metfun olduğunu kayıtlarda bulamadık ama kasaba halkına sorduğumuzda ayakkabıcı olduğunu, evli olduğunu, eşinin adının Hatice olduğunu öğrendik.

Mehmet Dede ile ilgili en önemli özellik ise yurdunda sürekli bulunan Mehmet Dede’ye ait kılıcın olmasıdır. Kılıç şu anda yurt ile ilgilenen kişilerin evinde bulunmaktadır.

ic-2

KILICI HASTAYI İYİLEŞTİRDİ
Halvat Dede’nin kılıcı, 1984 yılında bir hastayı iyileştirmek için yurt ile ilgilenen kişi tarafından İzmir’e götürülmüş. Kılıç, hastanın yatağının bırakılmış. Hastanın bir süre sonra sağlığına kavuştuğu rivayet ediliyor.

KIBRIS ÇIKARMASINDA ORTADAN KAYBOLDU
Halvat Dede’nin kılıcı ile ilgili bir diğer rivayet ise Kıbrıs Barış Harekatı dönemine ait. Kılıç, Kıbrıs çıkarması döneminde ortadan kaybolmuş. Çıkarma bittiğinde ise yerinde asılı olarak bulunmuş. Ancak zerinden akan kanlar, toprağı bile boyamış. Yurda ziyarete giderseniz kılıcın asılı olduğu yerin hizasındaki topraktaki kırmızılığı görebilirsiniz.

ic-3

Çocuğu olmayan köylüler Halvat’a gelip dua ederler, doğan çocukları erkek olursa Mehmet, kız olursa Hatice adını koyarlarmış. Ama isim koymakla da bitmiyor. Erkek olursa 7 sene boyunca horoz, kız olursa 7 sene boyunca da tavuk kesilirmiş.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı