REKLAMI GEÇ

MAHMUT GAZİ VE ÇAL’IN FETHİ

MAHMUT GAZİ VE ÇAL’IN FETHİ

Çağdaş Yenidede, bugün Çal yöresini fetheden komutan Mahmut Gazi’nin türbesini tanıtıyor. Selçuklu Sultanı, Isparta yakınlarında kadar gelen Haçlı ordusunu durdurmak için Osman Bey ve Hüsamettin Bey komutasındaki Selçuklu ordusunu 1195 yılında bölgeye gönderdi. Burdur Gölü kıyılarında büyük savaş yaşandı. Düşman Acıpayam’a doğru sürüldü.  Hüsamettin Bey, yanında İsa Bey, Ellez Gazi ile birlikte Keçiborlu üzerinden Dinar’a, buradan da Çivril Gümüşsu’ya geçti. Mahmut Gazi, İsa Bey…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Temmuz 2014 Cuma, 08:27

denizli-nin-turbeleri-cal-mahmut-galzi-turbesi-cagdas-yenidede-hÇağdaş Yenidede, bugün Çal yöresini fetheden komutan Mahmut Gazi’nin türbesini tanıtıyor.
Selçuklu Sultanı, Isparta yakınlarında kadar gelen Haçlı ordusunu durdurmak için Osman Bey ve Hüsamettin Bey komutasındaki Selçuklu ordusunu 1195 yılında bölgeye gönderdi.
Burdur Gölü kıyılarında büyük savaş yaşandı. Düşman Acıpayam’a doğru sürüldü.  Hüsamettin Bey, yanında İsa Bey, Ellez Gazi ile birlikte Keçiborlu üzerinden Dinar’a, buradan da Çivril Gümüşsu’ya geçti.
Mahmut Gazi, İsa Bey ile birlikte Dinar üzerinden Evciler,Çardak’dakiAcıgöl üzerinden Gölcük köyüne inerek, Mahmut Gazi ile birleştiler.

ic-6
Bugünkü Beylerli’nin bulunduğu yerde büyük bir otağ kurdular. Cumalı köyünde cuma namazı kıldıktan sonra, Köpekbeli geçidinde savaşa başladılar.
Bu savaştan sonra Mahmut Gazi, İsa Bey, Seyyit Gazi; Bozkurt üzerinden Çataloba’ya, oradan da Baklan’a geçerek Hüsamettin Bey ve Ellez Gazi ile buluştular. Beşparmak Dağı’nda bir durum değerlendirmesi yaparak Çal bölgesinin fethine kararı verdiler.

ic-2

Hüsamettin Bey komutasındaki Selçuklu birlikleri, Denizler üzerinden Güzelpınar’a ulaştı. Çökelez Dağı’nın zirvesinde büyük bir savaşa girdiler. Bu savaş sırasında size daha önce Ellez Gazi ile ilgili anlattığım Çök-Ellez durumu yaşandı.

Düşmanı Çökelez Dağı’nda yendikten sonra Selçuklu birlikleri, İsabey kasabasına indiler. Mahmut Gazi ve Değirmendere mevkisinde,arasında bulunan Erdinlendi yada Çal ilçesinde yaşayanların dediği gibi Erdindi çadırlarını kuruyorlar.

ic-4
Bu savaşlardan sonra Mahmut Gazi, Mahmutgazi’yi, İsa Bey de İsabey’i kurdu. Seyyid Gazi’nin de Aşağıseyit ya da Yukarıseyit köylerinden birisini kurduğu söylenir.

Mahmut Gazi’nin türbesi, hala Çal’ın Mahmutgazi Mahallesi’nde köy mezarlığı içinde bulunmaktadır. Ancak, İsa Bey ve Hüsamettin Bey’in mezarları maalesef bulunamamıştır.

ic-5
Türbenin yapımında çevrede bulunan antik kentlerden toplanan devşirme malzemeler kullanılmış. Mahmut Gazi’nin türbe avlusunda yağmur duası yapılırmış.

Yorumlar

Murat Altaş   -  Bağlantı 12 Şubat 2023, 17:58

Bu ensondaki türbenin resminin olduğu fotoğrafta top sakallı bi vatandaşın resmî süliet olarak görünüyor bu nu neden bu şekilde yayınladınız . Son olarak mezar taşları için devşirme yazmışsınız bu başkakelime ile ifade etmelisiniz .. 5436519771

bahtiyar baysan   -  Bağlantı 13 Temmuz 2014, 11:06

Bu türbeyi bu güne getirenlere teşekkürler.
Modern bir restorasyon yapacak uzman kişilere kişilere de gereksinim var diye düşünüyorum.
Yapılanı kötülemiyorum ama daha iyi bir restorasyona ihtiyacı olduğunu söylüyorum.

mehmet ali karakaş   -  Bağlantı 12 Temmuz 2014, 14:30

güzel bir araştırmanın başlangıcında iken; bekilli beki bey. süller sülübey, bükrüce bükrübey, şalvan şavlanbey,hançalar, akkent vb. yerlere ilk yerleşenleri ve kurucuları geniş çaplı olarak yaşlılardan araştırarak bir kitap haline getirirsek daha iyi olur kanaatindeyim. iyi çalışmalar.

ibrahim akkoç   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 21:03

Burada Hüsamettin Bey diye zikrettiğiniz zat, Baklan’da türbesi bulunan Hüsamettin Gazi değil midir? Eğer değilse Baklan’da ilçe eski mezarlığındaki türbe kime aittir? Sorumu yanıtlarsanız memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim.

sedat   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 20:04

Ornek bir calisma ancak bir duzeltme yapmak istiyorum izninizle yukarida mezarinin bulanamadigi yazilan husamettin beyin turbesi baklan ilcesinde. Bilgi arastirma icin baklan ada bekleriz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı