REKLAMI GEÇ

TAŞLARIN GİZEMİ

TAŞLARIN GİZEMİ

Çağdaş Yenidede, bugün Sarayköy’ün Tekke Mahallesi’ndeki Sultan Sarı Baba Türbesi’ni tanıtıyor. Sarayköy’ün Tekke Mahallesi’ndeki Sultan Sarı Baba Türbesi’nin bahçesindeki bir çift taşın gizemi, nesilden nesile anlatılarak günümüze dek ulaştı. Tekke’deki cami ile aynı bahçeyi paylaşan türbenin ikinci gizemi ise, müziksiz düğün törenleri yapılmasıyla ilgili. Tekke’deki Sultan Sarı Baba Türbesi,Denizli bölgesinde en fazla ziyaretçisi olan türbesidir. Türbe binası Selçuklu mimarisi özelliği taşımakta ve iki bölümden…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2014 Perşembe, 09:58

denizli-sarayköy-sari-baba-türbesi-hÇağdaş Yenidede, bugün Sarayköy’ün Tekke Mahallesi’ndeki Sultan Sarı Baba Türbesi’ni tanıtıyor.

Sarayköy’ün Tekke Mahallesi’ndeki Sultan Sarı Baba Türbesi’nin bahçesindeki bir çift taşın gizemi, nesilden nesile anlatılarak günümüze dek ulaştı. Tekke’deki cami ile aynı bahçeyi paylaşan türbenin ikinci gizemi ise, müziksiz düğün törenleri yapılmasıyla ilgili.

ic-6

Tekke’deki Sultan Sarı Baba Türbesi,Denizli bölgesinde en fazla ziyaretçisi olan türbesidir.
Türbe binası Selçuklu mimarisi özelliği taşımakta ve iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm namazgah olarak yapılmıştır. Namazgahtan devam ettiğinizde, kabrin bulunduğu ana türbe bölümüne girebilirsiniz. Türbe binası, son halini 1760 ve 1800 yıllarında yapılan tadilatla almıştır.

Son dönem yapılan tadilatlar sonunda namazgah ve yatırın bulunduğu bölümdeki duvar süslemeleri ile hat yazıları kireçle kapanmıştır. Definecilerin türbe binasını sürekli olarak kazması ve zarar vermesi sebebiyle gece görüşlü kamera sistemi ile güvenliği sağlanmıştır.

ic-5

RİVAYETLER
Rivayete göre, Sultan Sarı Baba, dervişlerini cuma günleri zikir için türbenin dışında bulunan ve geyik sesi çıkaran taşborazanları kullanarak çağırıyormuş. Bu borazanlardan iki adetini türbenin girişinde görebilirsiniz. Hayli ağır olan oyma taşları köylülerden birisi, evinin bahçesinde süs olarak kullanmak için götürür. Ancak, sabah uyandığında bunların bahçede olmadığı görür. Çaldığını düşünüp köyde aramaya başlar. Türbenin bahçesine geldiğinde, borazanların daha önceki yerinde olduğu görür.

ic-3

Borazanları tekrar bahçesine götürse de ertesi sabah uyandığında yine koyduğu yerde olmadığı fark eder. Hemen türbeye gider ve borazanlar bir kez daha eski yerindedir. Bir kez daha evinin bahçesine taşır ve kimin götürdüğünü görebilmek için beklemeye koyulur. Hava kararınca borazanlar kendiliğinden kuş misali havalanmış ve türbenin önüne gelmişler. Bunu gören köylü, bir daha o borazanlara dokunmamış.

ic-7

Bir başka rivayete göre deSultan Sarı Baba’nın müziksevmediğiyle ilgili. Bu nedenle Tekke’de düğün ve benzeri törenlerdeuzun zamandır davul ve zurna gibi müzik aletleri kullanılmazmış. Eğer bu müzik aletleri kullanılırsa davulun yırtıldığı söylenir. Kimileri de deprem olur gibi sarsıntılar meydana geldiğini anlatıyor.

ic-4

Akıl hastası olan kişilerin, gece türbe binasının içine çırılçıplak bir şekilde bırakıldığı ve sabaha kadar içeride kaldığında iyileştiği söylenmektedir. Bu inanışın hala devam ettiğini öğrendik.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı