REKLAMI GEÇ

YILDIRIM BEYAZIT, ÖMER GAZİ’Yİ NEDEN ÇAĞIRDI

YILDIRIM BEYAZIT, ÖMER GAZİ’Yİ NEDEN ÇAĞIRDI

Çağdaş Yenidede, bugün Çal Akkent’te bulunan Ömer Gazi’nin türbesini tanıtıyor.    Giyimine dikkat etmediği için “Donsuz Ömer” olarak anıldığı anlatılan Ömer Gazi, bu nedenle padişaha şikayet edilmiş ve Yıldırım Beyazıt’ın huzuruna çıkmak zorunda kalmıştır. Hakkında epey rivayetler olan Ömer Gazi’nin türbesi Çal’ın Akkent Mahallesi’nde bulunuyor. Türbe,Belediye Parkı içindedir. Burada bulunmasının nedeni de geçmişte bu alanın mezarlık olması. Zamanla buradaki kabirler başka bir mezarlığa nakledilmiş…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2014 Cuma, 09:55

denizli-nin-turbeleri-omer-gazi-cagdas-yenidede-h

Çağdaş Yenidede, bugün Çal Akkent’te bulunan Ömer Gazi’nin türbesini tanıtıyor. 

Giyimine dikkat etmediği için “Donsuz Ömer” olarak anıldığı anlatılan Ömer Gazi, bu nedenle padişaha şikayet edilmiş ve Yıldırım Beyazıt’ın huzuruna çıkmak zorunda kalmıştır.

Hakkında epey rivayetler olan Ömer Gazi’nin türbesi Çal’ın Akkent Mahallesi’nde bulunuyor. Türbe,Belediye Parkı içindedir. Burada bulunmasının nedeni de geçmişte bu alanın mezarlık olması. Zamanla buradaki kabirler başka bir mezarlığa nakledilmiş ve sadece Ömer Gazi’nin türbesi kalmıştır. Türbe en son 1983 yılında bakım-onarım görmüştür.

ic-6

Mayıs aynın ilk haftasında, çevredeki yerleşim yerlerinden gelenler burada kurban keser, dua eder ve Hıdrellez kutlaması yapar.

Ömer Gazi’nin cömertliği ve alicenaplığı yüzünden mütevazi bir hayat yaşadığı, üstüne başına bakmadığı için “Donsuz Ömer” lakabı ile anıldığı anlatılmaktadır.

Akkent yaşayan Ağalar sülalesi, Ömer Gazi’nin soyundan geldiklerini söylemektedir. Eski Ağalar Sokağı’nda yangın sonucu tahrip olmuş ve yörede “saray” olarak adlandırılan yapının eski duvarlarını hala görebilirsiniz.

ic-5

RİVAYETLER
Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi, Ömer Gazi hakkında epey rivayet vardır. Bu nedenle Akkent’e gelişi ve ölüm tarihi ile ilgili tarihler de farklıdır.

1 -Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu uç beyleri, Anadolu’nun çeşitli kesimlerinde görev almışlardır. Ömer Gazi de kendi aşireti ile birlikte Çal ilçesinin fethine katılarak, burada kalmıştır. Daha sonra bölge topraklarının verimli olmasından dolayı buraya yerleşmiş ve 1082 yılında vefat etmiştir.

2-Ömer Gazi,Osmanlı İmparatorluğu zamanında Padişah Yıldırım Beyazıt döneminde yaşamış erenlik mertebesine ulaşmış bir kişidir. Bu rivayete göre de Ömer Gazi, 1392 yılında babası ile birlikte “tımarlık” verilerek Akkent’e gönderilmiş. zamanla babası yaşlanmış ve tımarlığı oğluna devretmek istemiş ama Ömer Gazi kendisini dini ilimlere vermiştir.

ic-4

Tımarlıkla ilgilenmediği, üstüne başına dikkat etmediği içinde padişaha şikayet edilmiş, Yıldırım Beyazıt durumu öğrenince askerini görevlendirerek Akkent’te göndermiş. Akkent’e gelen askerler, Ömer Gazi’ye padişahın onu çağırdığını söyler. Ömer Gazi, “durun hazırlanayım” diyerek yağ ile yaktığı bir pamuğu koynuna koyarak yola çıkar. Huzura çıktığında, koynundan hala yanmakta olan pamuğu çıkarıp padişaha takdim etmiştir. Yıldırım Beyazıt da onun bir veli olduğunu anlayarak “var git işinin başına” demiştir.

ic-1

3 -Horasan erenlerinden olduğu rivayet edilmekte ise de başka bir rivayete göre de Azeri Türkü’dür. Nereden geldiği ve kimliği hakkında bir bilgi yoktur.

4-istanbul da çocuğu olmayan bir çift, Ömer Gazi’nin türbesine gelerek dua etmiş ve adakta bulunmuşlar. Yatırın altındaki delikten çıkarttıkları toprağı evlerine götürmüşler ve bir sene sonra çocuk sahibi olmuşlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı