REKLAMI GEÇ

Boğaziçi Camii tablo müzesi gibi

7 Temmuz 2015 Salı

 

denizli-nin-tarihi-camileri-baklan-bogaici-camii-h

Baklan’ın Boğaziçi Mahallesi’nde bulunan ve yerleşim yeriyle aynı ismi taşıyan cami, duvarları tablolarla süslü bir müzeden farksız. 243 yıllık olduğu tahmin edilen ibadethanenin tavan, kemer, sütun, kapı ve minberindeki süslemeler de göz okşuyor.

Boğaziçi Cami’nin ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi yok. Ancak, giriş kapısının üstünde 1188 (1772) tarihi var. Buradaki bir başka tarih ise 1293 (1877). Bu tarihin de caminin duvarlarını tabloya çeviren süslemelerin yapılış tarihi olduğu sanılıyor.

Türk ahşap ve oyma sanatı ile süsleme sanatının bütünleştiğini gösteren güzel bir örnek olan Boğaziçi Camii’nin günümüze dek korunan kapısı da büyüleyen bir görünüme sahip. İç mekandaki ahşap sütunlar ve tavan döşemeleri ise ustaların işini ne denli özenle yaptığını anlatmaya yetiyor.

ic-12

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Avlu içindeki camiye kuzey cephesindeki kapıdan giriliyor. Dikdörtgen planlı caminin kıble ve girişinde duvara gömülü 2’şer, ortada karşılıklı 3’er kalın ahşap sütunla üç nef’e (1) ayrılmış. Bu sütunların arası ise dekoratif “Bursa kemerleri” ile birleştirilmiş.

ic-1

Yapıdaki kemerler, kemer ayakları ve diğer taşıyıcı elemanların tamamı ahşap. Yığma kerpiç örtülü duvarlar yanlarda iç ve dıştan kare şeklinde ahşap direklerle desteklenmiştir.

Caminin pencereleri dikdörtgen şeklinde olup, güney duvarında 2, doğu ve batı duvarlarında 3’er tane bulunmaktadır. Pencereler, dışarıdan parmaklıklı demir şebekelerle korunmuştur.

ic-9

Caminin mihrabı, niş şeklinde ve beş sıra alçı mukarnaslıdır (2). Alt bölümünde iki sıra süsleme ve perde şeklinde bir boyama yer alıyor. Çevresindeki süslemelerle ibadethanenin en özel bölümlerinden birisi olarak duruyor.

ic-10

Yapının minberinde tamamen ahşap kullanılmış. Zemine dik tahtalarla kaplanan minberin kenarlarında ahşap oyma sanatının örneklerine rastlıyoruz.

ic-13

Tavanı orta nefte altıgen çıta işlemeli olup, mihrap önüne doğru sade bir göbek motifi ile süslenmiş. Yan nefler ise enine sık kirişlerle örtülmüştür. Tavanın orta bölümü ve yanlardaki kirişlerin boyanmasında aşı boyalar kullanılmış.

ic-5

Caminin duvarlarında boş bir alan yok gibi. Renkli çiçek, vazo içinde buket, cami, kabe, temsili cennet, cehennem, mizan terazisi, kılıç, tüfek gibi süslemelere bakarak tablo müzesindeymiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz.

ic-4

Yapılışında düz toprakla örtülen çatısı, 1948 yılında gördüğü onarımla kiremitle kaplanmış. Cami mekanının genişletilmesi amacıyla sonradan bir son cemaat yeri eklenmiş.

ic-6

Caminin minaresi 1950’li yıllarda inşa edilmiş. Kare kaide üzerine silindirik gövdeli ve konik sivri külahlıdır. Minarede herhangi bir süsleme özelliği bulunmuyor.

ic-11
(1)-Dik yada paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen ad.

ic-14

(2)-İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı