REKLAMI GEÇ

BU CAMİYE ACİL BAKIM ŞART

12 Temmuz 2015 Pazar

denizli-nin-tarihi-camileri-cal-savranzade-camii-h

Çal’daki Savranzade Camii, ilçenin tarihinde önemli mihenk taşlarından sayılmasına karşın korunamayan ibadethanelerden birisi durumunda. Yapılacak restorasyon caminin bugüne kadar korunabilen özelliklerinin yarınlara taşınmasını sağlayacak.

Yedeks ile Denizli’nin Tarihi Camileri turumuz sürüyor. Bugün sizlere tanıtımını yapacağımız Savranzade Camii, Osmanlı’dan Cumhuriyete devreden en önemli ibadethanelerden birisi.

Yerel kaynaklara göre, Osmanlı döneminde Çal önemli merkezlerdendir. Kayı Pazarı kurulması, kadılık teşkilatı ve üç medrese bunun göstergesi olarak sayılıyor. Savranzade Camii’nin yakınında yapılan Süleyman Efendi Medresesi de ilçedeki üç medreseden birisi.

ic-3

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Savranzade Camii, dikdörtgen şeklinde inşa edilmiş. Kuzey cephesinde iki kapı bulunmakta. Birisinin üzerinde 1870, diğerinde ise 1894 tarihleri yer alıyor. Bunlardan hangisinin caminin inşa tarihi olduğu konusunda kesin bir bilgi yok.

ic-1

Caminin harim bölümünü iki nef’e (1) ayıran altı ahşap sütun var. Ayrıca güney cehpesinde duvara gömülü dört ve kadınlar mahfilini de taşıyan dört ahşap sütun bulunuyor. Yapının tavanı ise gördüğü onarım sırasında plastik malzemeyle kaplanmış.

ic-7

Camideki minber ahşaptan yapılmış. Minberdeki ahşap oymalar ve basamakların başlangıç noktasındaki iki ahşap sütun ile üst bölümündeki işleme.

ic-2

İbadethanenin mihrabı son derece sade. Birçok camide gördüğümüz süsleme ve geometrik kabartmalara burada yer verilmemiş.

ic-8

Yanın doğu ve güney duvarlarının birleştiği noktaya konulan kürsü kullanılmasa da ahşap ustalığının örneklerinden bir kesit sunuyor.

ic-6

Yapının iki katlı kadın mahfilinin de yapılışından itibaren korunduğu belirtiliyor. Ancak genelde olduğu gibi, bu bölümde hayli yıpranmış durumda.

(1)-Dik yada paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen ad.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı