REKLAMI GEÇ

BU CAMİYİ MUTLAKA GÖRMELİSİNİZ

13 Temmuz 2015 Pazartesi

denizli-cal-tarihi-camiler-h

Çal’ın Kocaköy Mahallesi’nde bulunan ve özgün adı Şalvan (Şeyh Elvan) olan cami, büyüleyen ahşap süslemelere sahip. Yapılış tarihi, giriş kapısının üzerindeki kitabede 1215 yazan caminin hemen her köşesi ahşap sanatının en güzel örnekleriyle bezeli.

Geçirdiği onarımlar sırasında bazı değişikliklere uğrasa da, duvarlarındaki işlemelerin yapılan sıvalarla kapatıldığı tahmin edilse de, tavan süslemelerinden kapı kilidine kadar genelde orjinalliği koru
nan cami, Denizli’de mutlaka görülmesi gereken ibadethanelerden birisi durumunda.

ic-6

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Özgün adı Şalvan (Şeyh Elvan) olan Kocaköy’deki Cami, doğu-batı yönde eğimli bir arazi üzerinde, moloz taş duvarlarla çevrili bir avlu içerisindedir. Yapı, uzunlamasına dikdörtgen planlı bir harim, harimin kuzeyindeki son cemaat yeri ve kuzeydoğu köşesindeki minareden oluşmaktadır.

ic-7

İbadethanenin duvarlarında inşaat malzemesi olarak moloz taş kullanılmış. Üstü toprak örtüyle kaplı olan cami, 1960 yılında geçirdiği onarımda kırma çatı ve kiremitle kaplanmış.

ic-5

Aydınlatmayı, dikdörtgen şeklinde dizayn edilen doğu ve güney cephelerinde altta ve üstte ikişer pencere, batı cephesinde ise altta dört, üstte üç pencere sağlıyor.

ic-3

Yapının kuzey tarfında sonradan kapatılan son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaet yeic-11rinin kuzey tarafı ahşap sütun ve ayakların taşıdığı yuvarlak kemerle sonlandırılmış. Harim, üçer ahşap sütunla dikine üç sahana ayrılmış.

Mihrap, onarımlar sırasında büyük ölçüde orijinalliğini kaybetmiş. Üst tarafı yarım ay şeklindeki nişin içi fayansla kaplanmış. Üst bölümündeki beş sıra halindeki geometrik kabartmalar korunmuş.

ic-9

Harimin tavanı üç sahana göre dikdörtgen panolara bölünmüş. Panoların çevresinde kalem işi, iç bölümlerinde de çıtalarla, kare ve baklava dilimi şeklinde düzenlemelere yer verilmiş. Ortada bulunan çarkıfelek motifleri, barok mimarisindeki gibi taşkın bezemelerle dekore edilmiş.

ic-1

Harimin kuzey cephesinde mahfil bulunuyor. Mahfilin alt tarafı çıtalarla dekore edilirken, mihrabiyenin alt tavanında yer verilen yelpaze motifler, ahşap ustalığının en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.ic-8

Yapının kapısı da orijinal olarak korunmuş. Ahşap kapının üzeri kabartmalı çivilerle dekore edilmiş. Üzerindeki kitabede 1215 tarihi yer alan kapının anahtarı da günümüze dek ulaşabilen orijinal parçalardan.

ic-10Harimin kuzeydoğu köşesinde yer alan minare, girişinin üst kesimindeki kitabeye göre 1961 yılında yapılmıştır. Kare kesitli bir kürsü üzerinde yükselen silindirik bir gövdeye sahip olan minarenin kürsü ve pabuç kısımları kesme taşlarla, gövde ve yukarısı tuğlalarla inşa edilmiştir. Minareye, batıdaki basık kemerli bir açıklıktan girilmektedir

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı