REKLAMI GEÇ

Sahurda pide açlık hissi uyandırıyor

Sahurda pide açlık hissi uyandırıyor

Diyetisyen Meryem Güç, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan pidelerin sahur zamanında tüketildiğinde açlık hissi uyandırdığı belirtti. Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç, sıcak havada oruç tutmanın zorluklarına işaret ederek, sağlık problemi yaşanmaması için beslenmeye dikkat edilmesini, rahatsızlığı bulunmasına rağmen oruç tutmak isteyenlerin de doktorlarından yardım almalarını önerdi. Diyabet ve hipertansiyon hastalarında orucun hayati tehlikeler yaratabildiğine dikkati çeken Güç, “Bu tür rahatsızlığı olanlar ya oruç…

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2014 Cumartesi, 11:44

Diyetisyen Meryem Güç, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan pidelerin sahur zamanında tüketildiğinde açlık hissi uyandırdığı belirtti.

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç, sıcak havada oruç tutmanın zorluklarına işaret ederek, sağlık problemi yaşanmaması için beslenmeye dikkat edilmesini, rahatsızlığı bulunmasına rağmen oruç tutmak isteyenlerin de doktorlarından yardım almalarını önerdi.

Diyabet ve hipertansiyon hastalarında orucun hayati tehlikeler yaratabildiğine dikkati çeken Güç, “Bu tür rahatsızlığı olanlar ya oruç tutmamalı ya da doktorları ile konuşmalıdır. Doktorları ‘oruç tut’ derse tutmalarını öneriyoruz. Şöyle ki, örneğin diyabet hastalarına beslenmede ara öğünler öneriyoruz.Akşama kadar 3 ana, 3 ara öğünle besleniyorlar. Ara öğün almaları şart. O nedenle oruç tutmalarını önermiyoruz” dedi.

“SAHURDA PİDE TÜKETMEYİN!”
Sahurdaki beslenmeye de değinen Güç, pide tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Meryem Güç, “Ramazan’da ilk akla gelenlerden birisi de pidedir. Ancak, özellikle sahurda pide tüketmemek lazım. Çünkü endeksi çok yüksek bir besindir. Kan şekerinin çok hızlı yükseltir ve çok hızlı düşürür. O yüzdende gün boyunca açlık hissetmemize neden olur. Pide tüketeceksek de iftar vaktinde tüketelim ama sahurda tam buğday, çavdar, kepekli ekmek tüketmekte fayda var” uyarısında bulundu.

“AYRAN VE SU TÜKETİN”
Sıcak günlerde kola ve asitli içecekler içerek serinlemek isteyen vatandaşları da uyarılarda bulunan Güç, “ Ramazan ayında akşama kadar bir şey içemeyeceğiz ama iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su içmekte fayda var. Yemeklerde genelde bizim kültürümüzde kola ya da diğer asitli içecekler alınır. Bunların yerine ayran, su terrcihinde fayda var. Özellikle diyabet hastalarının asitli içecek tüketmemesi lazım. Böbrek hastaları ve sindirim sistemi rahatsız olan hastalara tamamen yasak” diye konuştu.

“PORSİYON BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE YİYİN”
Meyve tüketimde porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Güç, “Şu anda daha çok karpuz ve kavun tüketilmesinde fayda var. Kuru meyve olarak da hurma tüketilebiliyor. Çünkü Ramazan deyince aklımıza gelenlerden birisi de hurma. Oruç açarken hurma kullanılıyor. O da tüketilebilir, ancak meyvelerde aslında önemli olan şey meyvenin porsiyon büyüklüğüdür. Çok aşırı meyve tüketimi vücuda zarar verebilir” açıklamasını yaptı.

“SÜTLÜ TATLILAR TÜKETİN”
Şerbetli tatlılar yerine süt ürünlerinden hazırlanan tatlıların tüketilmesinin mide sindirimi açısından yararlı olduğunu kaydeden Güç, şunları söyledi:

“Tatlılar da Ramazan’ın olmazsa olmazlarından. ‘Tatlı yemeyin’demiyorum, ancak şerbetli tatlılar değil de sütlü tatlı tüketmelerinde fayda var. Çünkü sütlü tatlılar daha kolay sindirilir. Dondurma, sütlaç gibi tatlılar tüketilmesi lazım. Diyabet hastaları için ise diyabetik dondurmalar var. Ama diyette adaptasyonu uyumu iyi  olması lazım. Ondan sonra diyetisyen kontrolünde diyabetik dondurma yiyebilirler.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı