REKLAMI GEÇ

1 arsa satılacak 2 arsada sosyal proje uygulanacak

1 arsa satılacak 2 arsada sosyal proje uygulanacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kamudan geçen üç arsadan birisini satacak, iki arsada ise sosyal amaçlı proje uygulanacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Şubat 2015 Cuma, 09:54

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile söyleşimizin son bölümünde, herkesin merak ettiği ve “ne olacak?” diye sorduğu İstiklal ve Dokuzkavaklar’daki arsaları, Şirikköy’de satışa çıkarılan iki parseli, Göveçlik’te GİPSAN arazisindeki imar düzenlemesini, eski Kız Meslek Lisesi arsasına yapımı planlanan müzeyi,Pamukkale ve Laodikya’yı konuştuk. Biz sorduk, Başkan Zolan tüm samimiyetiyle yanıtladı.

ic-5

ÜÇ ARSAYLA İLGİLİ PLANLAMA
Engin Ünal: Şehir içinde bazı kamu binaları yıkıldı. Şimdi o alanlar boş duruyor. Örneğin İstiklal’deki Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu alan. Dokuzkavaklar’da İmam Hatip Lisesi’nin olduğu alan. Yine İstiklal Caddesi’ndeki Vali Konağı gibi yerler. Buralar ne olacak? Nasıl bir planlama olacak?

Osman Zolan: Vali Konağı’nın olduğu alanda sosyal bir proje uygulayacağız. Hangi sosyal alanda faaliyet gösterilirse etkili olur konusunda içeriği hazırlanıyor. Araştırma sonuçlandığında orası halkımızın kullandığı bir alan haline gelecek.

ic-9

Dokuzkavaklar’da İmam Hatip Lisesi’nin olduğu alanda da bir sosyal proje uygulanacak. Gençlik Merkezi gibi bir düşüncemiz var. Hanım kardeşlerimizin, gençlerimizin kullanabileceği mekanlar olsun istiyoruz.

Eski Orman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu yere gelince… Park olarak düşünseniz hemen yakınında İncilipınar Parkı var. Dolayısıyla o bölgede park anlamında bir ihtiyaç yok. Sosyal alan derseniz, Vali Konağı’nın olduğu alanda bir planlamanın içindeyiz. Konuşacağız, tartışacağız ama orayı satmayı düşünüyoruz. Amacımız o bölgeyi hareketlendirecek bir projenin uygulanması. Satıştan elde eilecek geliri bütçemize katıp, halkımıza hizmet noktasında değerlendirmek. Üç arsadan ikisi sosyal hizmet için kullanılacak, birisi de satılacak.

ic-8

ŞİRİNKÖY’DE SATIŞA ÇIKARILAN ARSALAR KORULUKTA MI?
Engin Ünal: Şirinköy’de de benzer bir planlamanız var sanıyorum. Orada da arsa satışınız olacak. Hatta satış duyurusunu da yaptınız 4’er bin metrekarelik bu arsalar için. Bunların ormanlık, koruluk alanın içinde olduğu iddia ediliyor…

Osman Zolan: Orman olan kısmı koruduk. Orada, ormanlık kısımda da yerimiz var. Yaklaşık 1-1,5 yıl önce satışa çıkmıştık, fark edilmemiş. O satışı düşürdük, dokunulmadı yani. Orası duruyor. Bunlar ormanlık alanın dışında.

Engin Ünal: 2B statüsüne giren bir yer mi satacağınız arsalar?

Osman Zolan: Yok, yok değil… Normal bir arazi. 18. madde uygulaması, planlaması yapılmış arsalar. Diğeri de arsa ama oraya içinde ağaçlar olduğundan dokunmadık.

Engin Ünal: İki kat ruhsatlı planlanmış…

Osman Zolan: Evet, iki kat ruhsatlı..

ic-7

LAODİKYA’YA DAHA FAZLA TANITIM ŞART
Engin Ünal: Biraz da antik kentlerle ilgili konulaşım isterseniz. Laodikya kazıların büyük bir desteği var büyükşehirin. Ancak orası beklenen turisti çekebilmiş değil. Hem kazı hem restorasyon hem daha çok turist çekme konusunda bir planlamanız var mı?

Osman Zolan: Oraya gelen ziyaretçi sayısında bir düşüş var. Demek ki ilave tanıtım yapmamız gerekiyor. Orada 12 ay kazı yapılıyor, çok değerli şeyler çıkıyor. Pamukkale ile beraber oranın ziyaretini bütünleştirmek lazım. Tur şirketleriyle bunun temasını kurmak gerekiyor.

ic-6

PAMUKKALE PRESTİJİMİZ
Engin Ünal: İl Özel İdaresi’ndeyken Pamukkale’nin gelirinden pay ayıyordu Denizli. Oraya yine hizmet gidiyor ama geliri artık Ankara’ya gidiyor. Bununla ilgili bir girişim var mı?

Osman Zolan: Denizli’ye ait olan Pamukkale’nin, Denizli Büyükşehir Beledişesi’ne ait olması gerektiği talebimizi ilettik. Bunun parasından ziyade prestij açısından bakıyoruz. Konuyla ilgili sayın bakanımızın da girişimleri oldu. Biz taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz. İnşallah birgün Pamukkale arzu ettiğimiz o noktaya gelecek.

ic-4

MÜZENİN KADERİ YARGININ ELİNDE
Engin Ünal: Şehir merkezinde, eski Kız Meslek Lisesi’nin bulunduğu alanda yapılacak müzeyle ilgili son durum nedir?

Osman Zolan: Biliyorsunuz orada binalar var. Onlarla ilgili yargı kararı bekleniyor. Yargıdan çıkacak karara göre de müze yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.

Engin Ünal: Binalar kalırsa müze projesi uygulanmayacak mı?

Osman Zolan: Çizilen proje binaların kalmaması yönünde. Bu durumda ya yeni proje yapılır ya da vazgeçilir. Bizim isteğimiz Denizli merkezde bir müze olması. Denizli’ye yıllık 2 milyon turist geliyor. Bunların bir kısmının şehirle buluşması gerekiyor. Müze bu anlamda bir çekim merkezi olacak.

ic-3

 20 KATLI BİNA PLANLADIK, OLMADI
Engin Ünal: Denizli yüksek katlı binalarla tanışacak mı? Göveçlik’le ilgili son meclis kararına bakıldığında, bu konu zaman zaman gündemin sıcak maddesi olacak gibi…

Osman Zolan: Yüksek katlı binalar prestij açısından önemseniyor. Biliyorsunuz garajın orasıyla ilgili 2-3 yıl önce bir tartışma yaşamıştık. 100 metre yüksekliğinde 20 katlı bir bina yapalım, Denizli’nin imajı ve gücünü temsil etsin istemiştik. O maalesef olmadı.

Ancak hemen şunu söyleyeyim, çok katlı binalara çok fazla sıcak da bakmıyoruz. Bölgesel anlamda yaşam alanları yaratılmak şekliyle bazı yerlerde olabilir. İlk bakışta cazip gibi gelse de insanımız çok katlı binalarda yaşamak istemiyor. Bazı özel projeler olduğunda yoğunluk artışı yapılmadan çok katlı binalara izin verilebilir. Bölgesi uygunsa yüksek yapı yapmak isteyenlerin önünü açıyoruz.

ic-2

Şunu söyleyeyim. Bazı yerlerde yüksek yapılara izin verildiğinde yoğunluk artışına izin verildi gibi gösteriliyor. Bu yanlış. Tabanda küçüldüğü için yukarıya doğru gitmesi gerekiyor. Aslında toplam kapalı alana baktığınız zaman aynı büyüklükte kapalı alan ortaya çıkıyor. Bina yayılmamış, yukarıya doğru çıkmış oluyor. Etrafında da yeşil alan ve sosyal alanlara yer kalıyor.

Göveçlik örneğini verdiniz. Orada hiçbir şekilde yükseklikle ilgili bir tanımlama yoktur. Orada emsal 1’dir. Nedir emsal 1? Arsanın metrekaresi kadar kapalı alan yapabilirsiniz. Örneğin arsa 10 bin mitrekareyse, ancak 10 bin metrekare kapalı alan yapabilirsiniz. Bunu dört katlı olarak da yapabilirsiniz, sekiz katlı olarak da yapabilirsiniz. Ancak söylediğim gibi kapalı alan olarak toplamda 10 bin metrekareyi geçemezsiniz. Dört kat yaparsanız yüzde 25 kullanmanız gerekiyor, 8 katlı yaptığınızda yüzde 12,5 olarak kullanmanız gerekiyor. Yani kat artıkça taban alanını küçültmemeniz gerekiyor.

ic-1

AZİM CİVATA’NIN ARSASI…
Engin Ünal: O zaman net olarak sorayım: Azim Cıvata’nın bulunduğu alan… Gelse mülk sahibi, “ben buraya yüksek katlı bina yapacağım” dese… Çünkü arsa alanı geniş, önünden de epey geniş bir yol geçiyor. Bu durumda büyükşehirin tavrı ne olur?

Osman Zolan: Etrafta konutlar vardır, emsal durum vardır. Ondan daha fazla yoğunluk verilemez. Ha yüksek yapar, alçak yapar… Zaten öyle bir talep de gelmedi şu ana kadar. Biz çevredeki yoğunluğu dikkate alarak karar veririz. Ha yükseklik verilebilir ama az önce örneğini verdiğim gibi, kapalı alanı aynı olmak şartıyla. Tabanı küçültüp yukarıya çıkabilir. Tabanda küçültmüyorsa çok katlı bina yapılamaz.

BİTTİ

Yorumlar

gülçin   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 20:42

Yaparsa Osman Zolan yapar

Atasancak   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 15:20

Başkanımdan çok memnunuz. Denizliyi Denizli yaptılar. Bunca güzelliği görmemek için kör olmak lazım.

sait tekin   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 15:15

Alavere yok dalavere yok, dobra dobra konuşmuş, helal sana başkan verdiğimiz oylar boşa gitmiyor. Adamsın

denizlili   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 15:13

ADAM GİBİ ADAM.. SİZİNLEYİZ BAŞKANIM, DENİZLİMİZE KAZANDIRDIKLARINIZ, YAPTIKLARINIZ ORTADA. ALLAH YOLUNUZU HER DAİM AÇIK EYLESİN

Cihan   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 13:03

Eski Orman B.M arsası eğitim,sağlık,kültürel amaçlı da değerlendirilebilir.Otopark sorunu çözülmeli.Merkezde bina azaltılma yoluna gidilmeli.

Bakış Açısı   -  Bağlantı 20 Şubat 2015, 10:29

1- Fazla yeşil alan zarar değil. Orman bölge YEŞİL alan olmalı.
2- Gelişmiş ülkeler 100 metre uzunluğundaki binalarıyla mı prestijli. 30 metreden yüksek bina yapılmamalı.
ALGI yönetimi yapmayın Sayın Belediye başkanı. Sizde sözde gazeteciler taşeron.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı