REKLAMI GEÇ

Dedeler rotası ile Buldan dağlarında yürümek…

6 Mayıs 2016 Cuma

Farklı bir rotadan, farklı bir Buldan seyretme ayrıcalığı …
Bilinenin dışından çevreye bakmak, farklı bir sunumla ilgi uyandırmak, farklılığın farkını görüp göstermekse amaç farklı hareket etmek kazanç… 

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-1

“Bir farklı rota, bir farklı bakış, bir farklı sunuş” olsun düşüncesiyle Buldan ilçe merkezinde ünlü Buldan simitleriyle kahvaltımızı yapıp yollara koyulduğumuzda mevsimin adı “bahar” zamanın adı ise; günün ilk saatleriydi. Bulunduğumuz yer; Buldan yöresinde “İçme dedesi” olarak bilinen ilçe merkezinin güneyine düşen dağların arasında bir noktaydı.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-2

Neden içme dedesi? Sorumuza karşılığı rehberimizden alıyoruz; Buldan çevresinde çıkan mineralli (gazlı) suların bir bölümünün kaynağı burasıymış ve yakın zamana kadar bölgeye insanlar şifa amaçlı ziyarette bulunup bu sudan içerek sağlıklarına kavuşmaya çalışırlarmış. Belki bu nedenle de kutsal atfedip burada bir dede/ermiş/evliya olduğuna inanmışlar ve tepenin üzerine birde minik mezarlık yapmışlar.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-3
Yürüyüşe başladığımız bu noktadan sonra da farklı görüntülerle karşılaşıyoruz. Daha üst rakımlarda başka su kaynakları, kurumdenizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-4uş çeşmeler görüyor ve yolumuza devam ediyoruz.

Yılın bu zamanında mantar bulmak ümidiyle dağlara kırlara çıkan insanlarla da selamlaşıyoruz arada sırada. Bazılarında az da olsa kuzu göbeği mantarı olduğuna tanık oluyoruz. 

Zaman ilerlerken bizim ilerleyişimizde sürüyor ve Buldan ilçe merkezi ve yakın çevresindeki yerleşim alanlarını çıplak gözle izlediğimiz güzel noktalara ulaşıyoruz. Seyrine doyum olmayan bu yerlerden Güney ilçesinin alt bölümleriyle köylerini, Buldan ve Sarayköy ovasının bir kısmını, Yenicekent’i, Tripolis’i ovadaki üzüm bağlarını da görüyor keyifleniyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-6
Devamlı tırmanarak yol alıyor olmamız bizleri biraz yorsa da küçük molalarla bu olumsuzluğu güzelliklerle dengelemeye çalışıyoruz. Yukarılardaki mezra tarzı yerleşimleri de görüp günün asıl noktalarından biri olan “Kumralı Dedesi” ne çıkmak için ulaşacağımız noktaya geldiğimizi anlıyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-7
Bu noktada karşımıza Babadağ-karcı dağları ve doğu da Honaz dağını da gördüğümüz bir “bel” “geçit” çıkıyor. Burada mola veriyoruz. Dedenin olduğu yere ulaşmak biraz zorlu ve havanın da sıcak olduğunu belirterek çıkmakta sıkıntı duyabileceklere bu noktada beklemelerini söyleyerek Kumralı dede ye doğru yol alıyoruz. 

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-8
İnişli çıkışlı kısa sayılacak bir mesafeyi yürüyerek ve tabii ki bir tarafta Menderes vadisi ile Aydın ilinin ilçe ve köylerini diğer tarafta Sarayköy ve Denizli il merkezine bitişik olan Çürük su ovalarını seyrederek kat ediyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-9
Nihayetinde ulaştığımız “Kumralı Dede” nin bulunduğu zirve tam anlamıyla bizlere bir görsel şölen sunuyordu. Uzunca bir dağ yapısının doğu ucundaki bu noktadan tüm ovayı seyretmek ayrıcalık oluyor bizim için. Buradaki mezarlık ve ağaçlar ile çiçekler ve hatta böcekler farklılığa fark katıyordu. (kaplumbağasından, kerten kelesine çekirge den karıncasına kuşlardan diğer canlılarına kadar)

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-10
Burada bir anı fotoğrafı alarak ve tabii ki izimiz dışında başka bir olumsuzluk bırakmadan geldiğimiz yoldan geri dönüp arkadaşlarımızla buluşuyoruz. Zira yolumuz daha çok uzun ve hava sıcak zamanı ekonomik kullanmak durumundayız. Kumralı dede ziyareti sonrası rehberimiz Kenan Türkmenoğlu bizi Aydın bölgesini yakından izleyebileceğimiz bir rotadan yürüterek hem sportif hem görsel açıdan doyurucu bir rotaya sokuyordu.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-11

Buharkent yarınlarındaki Kızıl dere Jeotermal sahasının hemen üstlerinden geçerek biraz daha uzaktaki Menderes ovasındaki termal sıcak su alanlarına da çıplak gözle seyrederek yürüyorduk.

denizli-grandberk-yazi-arasi-yeni-reklam

Arada karşılaştığımız koyun sürüleri ve yeni filizlemekte olan meşeler arasından sıcağa rağmen öğle saatlerinde ana molayı vereceğimiz bir su başında duruyoruz. 

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-13

Sıcak ve yorgunluktan biraz uzaklaşmak için çam ağaçları altlarına seriliyor yemeklerimizi yiyor ve dinleniyoruz. Çeşme başındaki su alma sırası ve doğal kaynak suyuna ulaşmış olmanın keyfine birde keklik sesleri eklenince tam anlamıyla bir doğal terapi alıyoruz sanki.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-15
Zamanın çağrısına uyarak tekrar yola düştüğümüzde vişne ve ceviz bahçeleri arasından yürüyerek sabah önünden ve doğu yönünde tırmandığımız dağın bu defa arkasından dolanarak batı yüzüne geçiyor ve Buldan’ın batı cephesine geçmiş oluyoruz. Buradan da farklı güzellikler sunan yöre hem yürümek hem farklı flora-fauna güzelliklerine tanık olmak adına pek doyurucu geliyor bizlere. Çatak yol kavşağına çıkıp aracımızı uzaktan gördüğümüzde biraz keyifleniyoruz. 

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-16
Günün bu saatlerinde yürüyüş başlangıcında zaman kalırsa yapabileceğimizi söylediğimiz Yayla gölü ziyaretimiz için de zaman kalıyordu. Şimdi araca binip doğruca yeşil ve mavinin dansına tanık olacağımız yayla gölüne ulaşmak gerekiyordu. 

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-17

Biraz yorgun ama daha çok keyifli bir zaman dilimi sonrası katılımcı arkadaşlarımızla dinlenmek için günün son saatlerini Yayla gölünde geçiriyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-19

Yayla gölü her zamanki güzelliği ile selamlıyordu bizi. Kazlar, ördekler yeşil bir doğa ve gök mavisi suyu ile yayla gölünün güzellikleriyle baş başa bırakıyoruz bedenlerimizi-benliğimizi…

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-18
Farklı bir rotada farklı bir zaman dilimi yaşamak ve farklılığın farkına varmak için çıktığımız yolculuğumuzu yayla gölünün çarpıcı güzelliğinde noktayı koyup evlerimize dönüyoruz, bir başka güzellikte beraber olmayı umduğumuz dostlarımızla…

denizli-gezenin-gunlugu-zeki-akakca-dedeler-rotasi-ile-buldan-a-yurumek-20
Nasıl gidilir: Buldan a toplu taşıma araçları ile Buldan ‘a ulaşıp bölgeye yürünebilir. Dönüşte de yine ilçe merkezine gelerek aynı şekilde dönüş gerçekleştirilir. Ama yayla gölü seçeneği de konuya dahil olursa o zaman özel araç tercih edilmelidir.
Konaklama: İstenirse ilçede bulunan restore edilmiş mekanlarda konaklamak mümkündür.

Ne yemek gerek: Buldan simidi başta denenmelidir.İlçe merkezindeki lokantalarda yöresel yemekler (balcan soğan ve benzeri gibi) yenebileceği gibi özellikle otlu pideleri ve keşkek-aşure seçenekleri de göz ardı edilmemeli. Ekşi mayalı ve tam buğdaylı (sarı buğday) ekmekleri denenmelidir. Mevsimine göre yöresel yemeklerden tatmak mümkündür. Yayla gölünde kebap ve bakraç yoğurdu önerilir.

Alış- veriş: Ev tekstili ve el ürünü dokumaları Buldan’ın ayrıcalığıdır. Tezgah seslerini dinlemek isterseniz ilçe merkezinde kaybolmayı deneyin.

Yöreyi bilmiyorsanız mutlaka rehber almanız önerilir.
Buldan çadırlı kamp, günübirlik geziler, yürüyüşler, ve doğa gezileri ile kültürel değerleri tanımak için yapılacak tüm faaliyetlere uygun bir seçenektir. Detay bilgiler Buldan belediyesi ve kaymakamlığın Web sitelerinden alınabilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı