REKLAMI GEÇ

Göktepe’den Denizli’ye bakmak

28 Şubat 2014 Cuma

gezenin-gunlugu-goktepe-denizli-h

Doğduğun yer mi, doyduğun yer mi? İkili konuşmalarda karşılaşılan sorulardan biridir bu. Neden yapılır kime ne yarar sağlar o da pek bilinmez aslında… Bana sorulduğunda; ikisi de derim mesela… Doğduğum yer; kimliğim, kültürüm, benliğimdir, Doyduğum yer; Yaşamımı sürdürüp sosyal ihtiyaçlarımı karşıladığım yerdir derim. Dolayısıyla yaşadığı kente, kasabaya, köye hatta mezraya karşı sorumludur insan diye düşünürüm..

ic-11

Doğduğum-büyüdüğüm, ağladığım -güldüğüm, dostlarla güzellikler yaşadığım, yuva kurduğum, oğullarımı büyütüp mutluluğu paylaştığım kenttir Denizli benim için…

Sorumlu olduğum bu şehre, az bilinen bir noktadan bakıp gördüklerimi göstermektir amacım bu yazıda.
Şair İstanbul’u anlatırken; dün bir tepeden baktım sana aziz İstanbul diyor şiirinde.

ic-22

Benim şehrim Denizli, pek benzemese de İstanbul’a ben de bir tepeden “ Göktepe”den bakmaya çalıştım ona.
İki yıl üst üste gidip- gördüğüm her iki yıl yaklaşık aynı aylarda yürüdüğüm bu bölgeden “Göktepe’den Ornaz Vadisi’ne” geçişten izlenimlerdir paylaştıklarım sizlerle.

ic-4

Kendine göre güzel, karakteristiği ile özel bu kente birde batıdan görüp-göstermektir amacım okuyana. Göktepe den bakıyorum Denizli ye, sisler in arasından ve yükseklerden.

ic-1Kesif bir sis tabakası ile kaplı kente kuzeydeki Çökelez Dağı zirvesi şapkalı bir dev gibi bakıyor biraz da tehditkar edayla.

ic-14

Nasıl ulaşılıyor bu bölgeye?
Kentin batı yönüne doğru eski Babadağ yolunu takip ederek Altındere Köyü’nün görüldüğü gediğe kadar ulaşıldığında Altındere köyü ilk yerleşim alanı görüldükten sonra güney tarafta kalan sırtlara vurup yükseklere tırmanmak gerekiyor Göktepe yoluna girmek için…

ic-23

O yol insanı akıp götürüyor zirveye doğru. Yolda yöre insanının kış mevsimi olmasına rağmen otlayan koyunları, inekleri ve buzağıları ile görmek görüntülemek mümkün oluyor. Adeta kentin yan bahçesinde bir orta Anadolu görüntüsü de yaşanmıyor değil!

ic-3

Bu yoldan ilerledikçe alt rakımlarda kalan Altındere Vadisi’nden Babadağ zirvesi izleniyor. Babadağ deyince öylesine geçmemek lazım yörenin en yüksek noktalarından da biri aslında burası ve yaz kış ayrı güzellikler sunar izleyenlerine.

ic-13

Yol, yer -yer karla kaplı yürümek kolay değil ama güzellik karşısında her şey katlanılıyor. Kimi zaman yol kısaltmak için patikalara giriliyor kimi zaman çalılıklara girilip yürünüyor. Hem kuzey hem doğu ve batı yönünde güzellikler yaşanıyor her viraj dönüldüğünde.

ic-17

Bazen motorlu araçlarla buralara tırmanan maceraperestlerle karşılaşılıyor bazen de avcılarla…

ic-10
Bölgenin en hakim noktasına ulaşıldığında önünüze serilen manzaranın nefes kesiciliği karşısında sessizliğe bürünüyor ortam.

ic-18

Önünüzde sağ tarafta güneye doğru Karcı dağının zirveleri, karşı da doğu yönünde egenin efesi Honaz dağı ve kuzeyde ise Çökelez Dağı altlarda ise sisler içinde Denizli il merkezi… Sanki uçaktan izlenen bir kent gibi…

uçktan

Bu noktada mola verilip çantalarda taşınanlar ortaya çıkarılıyor ve çevrede bulunanlar ile çantalarda getirilen kuru yakacaklarla ateş yakılıp azıcık ısınıp yemekler ısıtılıp sıcak çaylar yudumlanıp yemekler yeniyor .

ic-16

Sonra ardıç ağaçlarının arasından bir kez daha çevre seyredilerek yola koyulma zamanının geldiği anımsanıyor.
Zira yürüyenlerin önünde uzun bir mesafe daha var.

ic-2

Göktepe yolun tam yarısı. Sonraki bölümde tırmanış olmamakla beraber düz yol da sıkıcı ve yorucu olabiliyor.

ic-7

Yol boyunca kesilmiş ağaçların sterlendiği odun istifleriyle karşılaşılıyor. Mevsiminde kesilip doğranarak istiflenmiş bu “orman emvalleri” havaların uygun olduğu zamanda satın alanlar veya nakliye işini üstlenenlerce taşınacak.

ic-20

Kış günlerini kısalığı ve zamanın iyi kullanılması için yolun bu bölümü hızlı geçiliyor. Başkarcı tarafına doğru indikçe ormanları oluşturan ağaçların dizilişi ve gökyüzüne doğru uzayışı çok etkileyici hal alıyor.

ic-19

Özellikle sık ve uzun boylu ağaçlar arasında yürümek ayrı bir keyif ve mutluluk kaynağı oluyor yürümeyi sevenler için yorgun bedenler ve sızlayan ayaklara rağmen.

ic-12
Gün geceye doğru giderken yol sona yaklaşıyor ama akıllarda Göktepe’den Denizli ‘yi seyretmiş olmanın keyfi ve mutluluğu kalıyor.

ic-21

Bir daha çıkmalı mı Göktepe’ye diye sormamalı. Hele mevsim baharsa ve çiçekler renk-renk kıyafetlerini giyiyorsa hiç zaman kaybetmemeli…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı