REKLAMI GEÇ

Karadeniz Bölgesi değil Elmalı yöresi…

2 Haziran 2016 Perşembe

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-h

Sanırsınız Karadeniz Bölgesi. Doğal güzelliği, yerleşimin dağınıklığı ve coğrafi yapısıyla bu soruyu sorduran yer burası. Çameli ve Fethiye sınırlarında. Yakın zamana kadar “köy” statüsünde iken şimdi “mahalle” olarak adlandırılan Elmalı…

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi

Burada olmak ayrıcalıklıymış. Sonradan farkına vardık. Islandık, üşüdük belki ama çok mutlu ve umutlu ayrıldık. Halen bozulmamış bir doğa, özelliğini henüz yitirmemiş değerlerin varlığına tanık olduk…

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-1

Puslu bir ilkbahar sabahıydı şehrin gürültülü gri havasından uzaklaşmak için toplanıp araca doluştuğumuzda. Uykunun henüz bedenleri terk etmediği saatler olmasına rağmen yüzlerde mutlu gülümseyişler ve güzel geçeceği umulan günün mutluluğu yansıyordu adeta

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-2

Acıpayam ovasında sisli puslu havayı yararak ilerleyen aracımız, Burdur il sınırlarına girmeden sağa Çameli yönüne döndüğünde coğrafyanın değiştiğinin farkına varıyorduk hafiften. Bundan sonra birazcık daha düz yoldan giderek, Dedebağ ve Darıveren yerleşimlerini geçip dağa doğru tırmanarak yol alırken virajların birinden çıkmadan diğerine giriyorduk. Aliveren köyünü yükseklerden izleyerek geçtiğimiz yolun ilerisinde bölgenin en yüksek noktası olan 1550 rakımlı Kırkbudak geçidinden aşarak Çameli’ ye doğru ilerliyorduk. 

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-3

Çameli ilçe merkezinde bir kahvehanede verdiğimiz kahvaltı molasının ardından rehberimiz İbrahim PUTGÜL’ü de alarak yürüyüşe başlayacağımız Elmalı Köyü (mahallesi) Kepir mevkiine ulaştık. Burada yürüyüşün yapılacağı güzergaha dair işaretler ve levhaları takip ederek rehberimizin bilgilendirmeleri eşliğinde ara sıra atıştıran yağmurla beraber yürüyüşe başladık.

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-4

Bölge son derece etkileyiciydi. Bir tarafta Akdeniz iklimi bitkileri bir tarafta Karadeniz iklimi seven bitkiler, ağaçlar, kıvrılarak yürünen orman yolları ve tahta yapılı barakalar, çardaklar ve orman içi su kaynakları. 

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-7

Durmadan ama çiseleyerek yağan bir yağmur. Sağda solda açmış çiçekler ve onları kıskanırca yeşeren yeni bitkiler. Bu manzaraları izleyerek Elmalı’nın üst rakımlarına ulaşmaya çalıştık.

denizli-grandberk-yazi-arasi-yeni-reklam

Elmalının görüntüsünü ardımızda bıraktığımızda ise başka güzellikler bizi selamlamaya başladı. Anıtsal nitelikli Karaçam ağaçları. Yerleşim alanından epeyce uzakta olan ekili tarlalar, çiçek açmış ağaçlar, Ceviz ve Kiraz bahçeleri ve dikime hazır hale getirilmiş tarlalar. denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-9

Yağmurdan biraz kurtulmak içecek sularımızı tazelemek ve dinlenmek için mola verdiğimiz tahta çatılı mekanda çaylarımız yudumlayıp ıslanan giyeceklerimizi değiştirip tekrar yola koyulduğumuzda zaman öğle saatlerine yaklaşıyordu. 

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-11

Dar vadiler ve görsel güzelliği yorgunluğu unutturan yerlerden geçerken çiçeklerin güzelliğine kapılmamak elde değildi. Öğle saatlerinde ulaştığımız üst noktalarda bir mola daha vererek Elmalı ya doğru inişe başladık.

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-14

Biraz daha yürüyünce derin bir vadinin güney taraflarından ilerlediğimizi anladık. Yorgun ve biraz da enerjimizi azaltmış olanın etkisi ile acıktığımızın farkına vardık ve kısa süreli bir yemek molası için Vadi manzaralı bir yerde aceleyle azıklarımızı yemenin derdine düştük. 

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-15

Kısa yemek aralığının sonunda tekraren yola koyulduğumuzda yağmur biraz daha hızlanmıştı ama bizde orman içine girmeye ve kendimizi korumaya odaklanmış ve o hızla ilerleyerek ağaçlı alanda kısmen az ıslanarak yol almaya devam ettik.

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-18

Yerleşim alanı yakınlarındaki ekili alanları izleyerek Elmalı’nın içine girdiğimizde tam anlamıyla yağmura yakalanıyor ve hızla yemek için önceden konuştuğumuz lokantaya kendimizi atıyorduk. Her şey bu kadar hızlı gelişmemişti tabii ki. Ama hava durumu programımızı hızlandırmamıza sebepti. Sonuçta planlanan sürede yürüyüş tamamlanmış sorun yaşamadan ıslak şekilde ulaşacağımız yere gelmiştik.

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-19

Bölgenin ana geçim kaynağı olan Alabalıkçılık ve hayvancılığa dair her türlü emare ortadaydı. Hemen her yerde Alabalık havuzları, kuvvetlice akan kaymak suları ve bu işi layıkıyla yapmak isteyen yöre yaşayanları. Bunları izlemenin verdiği keyif ve alabalıkların lezzeti günün özel ödülü olarak hafızamızdaki yerini alıyordu. 

denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-22

Nasıl gidilir ne yenir, nerede kalınır.
denizli-zeki-akakca-elmali-yoresi-24Elmalı ya ulaşımın uzak olması ve coğrafyanın zorluğuna bağlı özel kalmış güzellikleri yaşamak için özel araçlarla buralara gelmek mümkün. Kamp yapmak ve yörede zaman geçirmek güzel bir seçenek olabilir. Yürüyüş için orman giriş izne tabi. Yürüyüş yolları işaretli olmakla beraber rehber almanız önerilir. 

Bölgede alabalık yağda ve ızgara olarak özel yapılmış ekmekle servis ediliyor. Dilerseniz alıp kendiniz de pişirebilirsiniz. Konaklama için Çameli’de otel var. Balık yemek istemeyenler için Çameli’deki lokantalar seçenek olabilir. 25 kısa bir zamanı zevkli ve anlamlı kılmak isteyenlere; Elmalı yöresinde hem sportif hem görsel güzellikleri görerek ve kırsal yaşamı izleyerek geçirmek önerilir.

İyi geziler…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı