REKLAMI GEÇ

Karagöl kararıp, Gökçay kurumadan…

24 Mart 2016 Perşembe

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-h

İnsan “adını aldığına çeker” denir birinin başkasına benzediğini anlatmak için.
Doğada da böyledir belki. Kara; esmer, siyah, yanık tenli, koyu renk anlamında kullanılır günlük konuşmalarda. Bazen de yer, mevki tarif etmek gerektiğinde. Kara armut, Kara Mehmet, Kara dağ, Karaçay vb. gibi.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-1

Karagöl de böylesi bir tanımlama ile adını almıştır kuşkusuz. Yeşilin koyuluğu, canlılığı ve suyun rengine atıf yapmak istenmiştir belki de. Onlarca, belki de yüzlerce yıl yayla olarak kullanılmış olan bu bölge kendi özelliklerini kendi içinde saklar.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-2

Bir kültürün yaşanıp bittiği yerdir Karagöl. Orada çocuklar dünyaya gelmiş yaşlılar bu dünyadan göçüp gitmiştir. Sevinçler, hüzünler yaşanmış; yağmur, kar yağmış, güneş açıp çevreye ısı-ışık saçmıştır. Karagöl şimdiler de yaşanmış ve kaybolmuş kültürün enkazları üzerindedir.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-3

Bu özel yere gidip görmek, yaşayıp dönmek ve o zaman dilimine ait güzel anları-anıları görseliyle paylaşmak beni mutlu etmiştir her zaman. Bu kez yine kış mevsim sonuna doğru yolumu o tarafa düşürüp ortak payda da buluştuğum dostlarımla hoş zaman geçirmeyi denedim.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-4

Günün ilk saatlerinde Beyağaç merkezinde açık havada kahvaltı ile başlayan macera ilerleyen zamanlarda bdenizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-6ölgenin merkeze yakın yaylası Yumaklı’da verdiğimiz mola ile aralanmış oldu.

 

Yumaklı ki her mevsimde güzelliğini kaybetmeyen insanların baktıkça geçmişe yolculuk yaptığı yerdir. Yaylanın düzündeki yaşlı karaçam altında kurulu çoban evi ve ağıl çok şey anlatır anlayana. 

Mevsim gereği düzlük ve çukur alanlarda toplanan su ortaya bir de göl tarzı görüntü çıkarmış ki ortaya o da ayrı bir güzel. Buralarda fazla oyalanmadan Karagöl bölgesine olan yolculuğumuza devam ediyoruz. 

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-7

Göl gediği denilen mevkii den bakınca Karagöl’ü uzaktan görme şansı yakalıyoruz. Kapalı hava nedeniyle yeşilin ve diğer renklerin canlılığını hissetmesek de burada yürüyüp yeşil dokunun içerisinde kaybolup gitmeyi hayal ediyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-8

Grubumuzla orman içinde epeyce yürüdükten sonra Karagöl’ü üstten gören bir açıklıkta durup nerede olduğumuzun farkına varıyoruz. Bu mola herkese iyi de geliyor aslında.

grandberk-tabildot-ara-reklam

Hem dinlenmek hem de çevreyi gözlemlemek keyif veriyor herkese. 

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-12

Yıkılmış ağaçlar üzerinden yürüyüp anıtsal nitelikli ardıç ağaçlarına dokunup seyrettikçe bir başka ruh haline geçiyoruz sanki. Buralarda durup çevre hakkında bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz dostlarımızla.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-14

Ve zamana bağlı yaşamlar için kısa zamanda daha farklı yerler görme isteği ağır bastığı için göl sahiline inmeye başlıyoruz. Çevredeki Sarı nergisler, sıklamenler, çiğdemler ve diğer çiçekler her birimizde farklı anıların canlanmasına da vesile oluyor. Çiçekler diyoruz ama ille de kır çiçekleri… 

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-16

Göl kenarına indiğimizde sahilden içeriye doğru çekilmiş bir göl buluyoruz karşımızda. Bu mevsimde tam dolu olması gereken göl ne yazık ki suyunu kaybetmekte.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-17

Göl kenarında grup olarak anı fotoğrafımızı çekip doğu sahilinden Karagöl’ü izleyerek yürüyoruz. Yüzlerce yıllık karaçam ağaçları arasından yürüyüp gölün taştığında suyunun aktığı yöne ilerliyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-18

Arada küçük göletler oluşturarak ağaçların yansımasını bizlere sunan doğanın bu güzel sürprizlerini izleyerek Gökçay’a doğru iniyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-20

Geçtiğimiz yerlerde küçük yaylalara, su kaynaklarına rastlıyor ve derelerin suyunu akış yönünde yürüyoruz. Ne zaman ki Gökçay’ın çağlayarak akışının sesini duyuyoruz o zaman yaklaştığımızın farkına varıyoruz. Küçük derelerin çaya ulaşmak için aceleciliğine tanık olurken karşımıza birde şelalecikler çıkıyor. Bu mevsimin güzelliği bu olsa gerek diyor ve bu ortamın keyfine varmaya çalışıyoruz. 

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-21

Gökçay bir yandan kıvrılarak akarken diğer yandan ona güç vermek için tepelerden aşağılara uçarcasına akan sulara bakıyor ve coşkumuzu çevremizdeki dostlarımızla paylaşıyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-22

Günün sonuna doğru tepelerden bakınca suyu az gibi görünen Gökçay’ın kenarına kadar inmeye karar veriyoruz. O coşkulu akan çay ve o akışa kayıtsız kalmayan yaşlı ağaçlar, çiçekler ve gökyüzü…

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-23

Buradan ayrılmamak gerek diye düşünürken kapanan hava ve tek tük atmaya başlayan yağmur. Misafirliğin de bir süresi olduğunu fısıldıyordu hafiften kulağımıza. Gökçey kenarından ayrılıp yukarılara doğru tırmanıp gelişimizde kullandığımız rotanın yakınından bir başka patika bularak dönüyoruz.

denizli-gezenin-gunlugu-karagol-karayip-gokcay-kurumadan-24

Karagöl ve Gökçay ile olan gönül bağımızı sağlamlaştırarak bu özel yerlerden ayrılıp aracımıza doğru yol alıyoruz. Gökçay ve çevresinde bir başka zamanda kamp yaparak bu güzellikleri tekrar yaşamak dileği ile dönüyoruz. F 25

Bekle Karagöl; yine geleceğiz, bekle Gökçay; kekikler açıp keklikler öttüğünde orada olacağız…

Nasıl gidilir: Bölgeye gidiş için Beyağaç ilçe merkezine kadar asfalt yol ile ulaşım mümkün. Ancak sonrası için ilk 9 km orman yolundan tırmanış sonrasında ki 7 km orman içi kısmen tırmanış sayılabilecek yoldur. Arazi aracı ya da benzeri yüksek araçlar önerilir.

Ne yapılır: Çadırlı kamp dahil günübirlik piknik, yürüyüş ve Gökçay da yüzülebilir.(Yaz aylarında yangın tehlikesi yüksektir dikkatli olmak gerekir ) Yaz aylarındagölde su bulunmaz. Göl kurudur.

Yemeklik malzemeler ve diğer ihtiyaçlar Beyağaç ilçe merkezinden karşılanabilir. Yine ilçede lokanta, pideci gibi mekanlardan yemek ihtiyacı giderilebilir. Konaklama için herhangi bir tesis yoktur ancak acil durumlarda belki resmi kurum misafirhaneleri kullanılabilir.

Yürüyüş için rota hafif sayılır. Yerel rehber alınması ve kişisel hareketlerden (tek başına yürümek ve gezmek gibi) kaçınılması önerilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı