REKLAMI GEÇ

Mavi ile yeşilin kucaklaştığı yer: EŞENLER GÖLETİ

19 Mayıs 2016 Perşembe

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-h
Yeni günün taze saatlerinde yürümek için belirlenen rotaya giren insanlar ilk anda normal yoldan yürümeye başlayınca bir hayal kırıklığı yaşarlar. Bu normal karşılanmalıdır. Zira doğada yürümeye koşullanmış beyinlerde asfaltta yürümeye başlamak iticidir. Hayaller öyle kurulmamıştır çünkü. Oysa durum çok kısa sonra anlaşılır ve beklentinin gerçekleşeceği hissi hakim olur.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-1

Tavas ilçesinin son köyü (şimdi mahalle adıyla anılıyorlar) Alpa’ya ulaştığımızda bir yanımızda Bozdağ karşımızda ise Sandıras Dağı duruyordu. Sabahın ilk saatlerinde henüz afyonu patlamamış insanlar çantalarını alıp yürüyüşe koyulduklarında güne dair hayallerini de ceplerine koymuş olarak adımlarını atmaktaydılar.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-2

Bulunulan yerden biraz yürüdükten sonra üç ilçenin sınır oluşturduğu noktaya da ulaşılıyor aslında. Burası Acıpayam, Tavas ve Beyağaç ilçelerinin sınırlarının kesiştiği yer oluyor. Alpa – Karaismailler ve Eşen köyleri bu noktada sınırlarını ayrıştırıyorlar. Alpa yönünden gelip sağa dönülürse Beyağaç yönüne doğru gidilirse Acıpayam köylerine ve geride de Tavas’a bağlı Alpa ve Kozlar kalır. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-3
Yönümüzü batıya çevirip, yani gidiş yönünde sağa dönerek Eşenler bölgesine yürüyoruz. Rotamız bu şekilde belirlendiği için hedefimize Eşenler Göleti’ni koyuyoruz. Kozlar ve Alpa yerleşimlerini arkamızda bırakıp orman içine girdiğimizde suyu azalmış dereler, henüz su tutamamış yeni gölet tabanlarıyla karşılıyor bizi. Çevreye bakıp biraz da hayıflanarak su tutulduğu zaman göl olacak yerlerden yürüyüp gidiyoruz Eşenlere doğru.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-4
Uzun sayılabilecek bu yolda yolun güzel olması ve oran içi düzenli bölgeler olduğundan rahatça yürüyoruz. Kızılçam ormanlarının meşelerle desteklendiği yerlerden geçip irice bir tepede durup çevreye baktığımızda uzakta Bozdağ’ın en batı yükseltilerini görüyor biraz da dinleniyoruz. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-5
Bulunduğumuz yerden aşağılara doğru yürüyünce kısa süre sonra çamlı bölgeler arasından Eşenler Göleti’nin maviliğiyle çam ormanlarının kucaklaşmasına tanıklık ediyoruz.

denizli-grandberk-yazi-arasi-yeni-reklam

Bir sevinç hali, bir heyecan durumu yaşıyoruz. O zaman kadar olan yorgunluğumuzu unutuveriyoruz birden. Önümüzde açılan “Y” görünümlü Eşenler Göleti tüm güzelliği ile sere-serpe uzanmış öyle duruyor önümüzde.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-6

Anı fotoğrafları çekilip çevre seyredildikten sonra göletin sahiline doğru yürüyoruz. Burada balık avlamak bahanesiyle bu güzelliği yaşamak isteyen piknikçileri görüyor selamlaşıyor ve ikram teklifleri için teşekkür edip göletin doğu sahilinden yürüyerek doğu koyuna doğru ilerliyoruz.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-7

Yer-yer suyu çekilmiş ve çatlamış topraklar üzerinden yürüyüp kısa mola için durup suyun azlığı üzerine söyleşiyoruz. Grup olarak anı fotoğraflarımızı çekip yine sahilden yürümeye devam ediyoruz. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-8
Eşenler göletinin suyu olması gerekenin çok altında ve gölet kenarından çekilmiş su yataklarından batı koy’una doğru yürüyoruz. Buralarda Keyiflenen yürüyüşçüler zaman-zaman kurumuş çam ağaçlarına tırmanarak heyecanlarını yaşıyor ve burada olmanın zevkini yaşıyorlar. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-9
Eşenler Göleti batı koyuna ulaştığımızda su içinde kalıp kuruyan çam ağaçlarının görüntüleriyle önceden su içinde olup su çekilince karada kalan genç çam ağacı kurularını fotoğraflıyoruz.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-10

Zamanın iyi değerlendirilmesi için kısa süreli yemek molası verip tekrar yola koyulup Büyük Eşen yaylasına ulaşıyoruz. Burada halen çobanlığa devam eden insanların olduğuna tanıklık ediyoruz. Ancak günün bu saatinde hayvan otlatmaya gittikleri için ancak ağıllarda kalmış kuzularla karşılaşabiliyoruz.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-12

Barakalar, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirme aparatları ile “tuzlak”lar dikkatimizi çekiyor. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-13
Çevreyi izleyerek Büyük Eşen düzünden yürüyüp günün sonunda ulaşmayı planladığımız krom madeni elekleme tesislerinin olduğu bölgeye yürüyoruz. Yolda güzel anlara, sohbetlere tanıklık edip hoş zamanlar geçirmenin keyfini çıkarıyoruz.

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-14
Yaprakların dökmekte geç kalmış ağaçlar arasından son bölümler de geçip Eşenler mahallesinin en üst bölümünde yer alan Maden ocakları bölgesinden geçip bizi bekleyen aracımıza ulaşıyoruz. Zamanın akşama döndüğü anlarda yürümenin verdiği yorgunlukla araçtaki yerlerimize oturup çantamızda kalan son yiyecekler ve içeceklerle kendimizi ödüllendirerek dönüşe geçiyoruz. 

denizli-zeki-akakca-esenler-goleti-15
Özel bilgiler;
Eşenler Göleti rotası başlangıç noktası olan Alpa dan itiş noktası Eşenler yerleşim yerine kadar toplamda 15 km. uzunlukta. Her iki noktadan da yürünebilir nitelikte olan bu rota her mevsim de yürünebilir. Ancak Eşenlerden başlanırsa yokuş çıkılacağı için daha yorucu olabileceği gözden kaçırılmamalı. Ancak Eşenler’den başlayıp göle çıkıp dönmek şeklinde de parkur ayarlanabilir.

Nasıl gidilir: Özel araçlarla da gidilebilir minibüs ya da otobüsle de. Araçlar ya Alpa da yahut Eşenler mahallesinde bekler. Diğer bölümlerde araçla gidilme. Ancak arazi araçları burada daha rahattır. Denizli Kozlar arası 80 km. Eşenler 85 Km.

Yeme-içme: İçme suyu sıkıntısı olmayan bölgede (yazın dikkatli olmak gerekir kaynak suları kuruyabilir) yemek için herhangi bir tesis yoktur. Ancak Beyağaç ilçe merkezi ile Uzunoluk Mahallesi’nde alabalık yenebilecek yerler vardır. Yine Beyağaç ilçe merkezinde lokantalardan yararlanabilirsiniz. (Pazar günü lokantalar kapalı pideciler açıktır)

Denizli-Bayağaç: 96 km. Yemek ve suyunuz yanınızda taşımanız önerilir. Çadırlı kamp için de ideal bölge olduğu belirtmeliyim. Özel aracıyla gidenler kamp için gölete kadar ulaşabilir. Ancak yürüyüş için rotayı belirleyerek ve yöreyi bilmiyorlarsa rehber almalıdırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı