REKLAMI GEÇ

SIRA DIŞI ROTA: Gülalan’dan Kestane deresine…

17 Mart 2016 Perşembe

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-h

Buldan ilçe merkezinden Kestane Deresi ve Yayla Gölü rotası yürüyüş yapanların sıklıkla kullandığı rotadır. Buna alternatif olarak kimi zaman yangın gözetleme kulesi rotası da kullanılır, kimi zaman ise gölün kuzey doğusundaki eski yoldan Buldan’a iniş şeklinde rota çizilir. Ama Kestane Deresi’nden tırmanarak Yayla Gölü ve Süleymanlı Köyü’ne ulaşım o bölgedeki yürüyüş rotasının klasiği gibidir.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-1

Oysa bilinen rotaların dışında olmak, farklı güzergâhtan yürümek her zaman farklı görüntüler, farklı güzellikler sunar.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-2

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-6Bu inançla Buldan bölgesinde yapacağımız bir yürüyüşü planlarken bölgeyi iyi bilen dostlarımızdan Kenan Türkmenoğlu’ndan yardım isteyerek başladık.
Planımıza göre; Gülalan Köyü’nden başlayarak göl ile köy arasındaki dağı aşacak ve Yayla Gölü’ne inip, sonrasında Kestane Deresi rotasından yürüyerek Buldan’a ulaşacağız.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-3

Denizli il merkezinden başlayan araçla yolculuğumuza Gülalan Köyü’nde ara verdik. Rehberimizin arkadaşı olan muhtarın evindeki çay molası ve yanımızda getirdiğimiz kahvaltılıklarımızı atıştırarak güne başladık. Muhtarın yol tarifi ve biraz bizimle yürümesi sonrası köyün dışına çıkıp aradaki tarla ve orman yolundan hedefimize doğru yürümeye koyulduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-4

Güzel bir gün de hoş bir rotada idik. Mevsim sonbaharın başıydı, ağaçlar yaprak dökmek için hazırlık yaparken çam ağaçları da üzerindeki tozdan kurtulacakları sonbahar yağmurlarını bekliyordu.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-5

Dağa doğru tırmandıkça karşılaşılan manzaralar yürüyen insanlara yorgunluğu unutturacak türdendi.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-7
Aralarda verilen molalarda ağaçların yapraklarını dökmeye çalışanların sallaması bile yaprakları henüz dökemiyordu. Keyifli bir yürüyüşün ilerleyen saatlerinde Yayla Gölü’ne ulaşıyorduk öğle saatlerinin sonrasında.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-8

Yayla Gölü’nü ilk gördüğümüz yerde grup fotoğrafı çekip göl sahiline doğru yürüyüşe geçiyorduk keyifle. Ne de olsa göl kenarında yemek molası ve dinlenme için zamanımız olacaktı.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-9

Yayla Gölü her zaman olduğu gibi olanca güzelliğini ortaya sermekteydi. Yapraklar renk değiştirmeye kuşlar kış için yuva hazırlamaya çalışıyorlardı.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-10

Göl kenarındaki çürümüş ağaçtaki bitkilerin yaşama tutunma telaşına kırmızı mantarlar eşlik ediyor, çiçekleri solmuş nilüferler kışa hazırlananlardan gibi duruyordu.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-11
Sülük toplayıp onlardan şifa bekleyen ve hatta bunları satarak ekmek parası kazanma telaşındaki bir aile ise ilgi odağımız olmaya yetiyordu. Yayla gölünün sakinlerinden olan sülükler geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olarak halen kullanılmaktaydı.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-12

Günün bu saatinde artık mola verip güzellikler içinde hem dinlenmek hem ortamın keyfine varmak ve hem de yemeklerimizi yeme zamanıydı.

grandberk-tabildot-ara-reklam
Yayla Gölü’nün ormanlık olan Buldan cepheli bölümünde çantalarımızdaki yemeklerimizi çıkartıp ortak sofra yaparak karnımızı doyurup sıcak çaylarımızı yudumluyoruz. Gölün sarı sazlarla kaplı orta bölümlerinden gelen kurbağa ve kuş sesleri bize eşlik ediyordu.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-13
Mola zamanımızı tamamlayıp harekete geçerken arkamızda bıraktığımız güzelliklere tekrar tekrar bakarak ilerliyor ve Buldan merkezine doğru uzanıp giden ana yola çıkıyoruz. Buradaki kısa mesafeyi aştıktan sonra “Kestane Deresi” rotasına giriyoruz. Geçmiş kıştan kalan yıkılmış ağaçlar dağılmış orman yolları ve sonbaharın renkleri arasında yürüyüp gidiyoruz aşağılardaki Buldan merkezine doğru.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-14

Adını kestanelerden alan Kestane Deresi’nin başlarında sezonun taze kestaneleriyle de buluşuyor birkaç tanesini anı olarak soyuyoruz.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-15
Güneş akşam için hızla aşağılara inerken gölgeler arasında ilerliyoruz. Sert inişli dereleri aşarak çınar ağaçları altındaki cılız sulu dereye indiğimizde işimizin kolay olmadığını anlıyoruz. Zira patikadan ve kayalıklar arasında ilerlemek pek kolay değil.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-17

Rehberimizin anlatımları sonrası yürüyüşümüzün sonuna yaklaştığımızı anlıyoruz. Arada gelen çoban köpeklerinin sesiyle birlikte Buldan merkezindeki Kestane Deresi sosyal tesislerini de görüyor ve günü sonlandırıyoruz.
Normalde başlangıç olan bu nokta bizim rotamıza göre bitiş oluyordu. Tersten başlayarak tamamladığımız bir uzun rotaydı bu. Yaklaşık 15 km dolayında yürüyen yol arkadaşlarımızın yorgun ama mutlu bakışları bizim de mutluluğumuz oluyordu.

Yeni güzelliklerin hayalinin başlangıcı da tam bu anlar olurdu hep…

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-gulalan-kestane-deresi-18

Neden gidilmeli:
El dokumalarıyla ülkemizde ve yurtdışında marka bir ilçe olduğu için,
Doğası ve kültürü ile farklı olduğu için,
Yardımsever insanların ve güvenli esnafları olduğu için,

GÜZELLİKLER YAŞAMAK için Buldan’a gidilmeli…

Nasıl Gidilir: Buldan merkezden başlamak için aracınızla Kestane Deresi’ne ulaşmanız yeterli.

Sonrası biliyorsanız rotaya girebilir değilse yerli bir rehber bulmanız önerilir. Göle kadar olan bölüm tırmanış şeklinde ve büyük bölümü patika olduğu için orta zorlukta rota denebilir. Özellikle Kestane Deresi içinden yürürken düşme ve yaralanmaya karşı dikkatli olunmalı.

Ne yenir, nerede yenir? Eğer yanınızdakilerle yetinmiyorsanız (ki yetinmeyin) yaylada kebap ve toprak güveçte yoğurt önerilir. Ama olmazsa olmazı “Buldan simitleri”nden tatmaktır. Dönüşte ise Buldan ekmeği almayı unutmayın.
Kestane Deresi-Yayla Gölü rotası dışındaki bölümler için kesinlikle rehber alınması önerilir.

Yayla gölü her mevsim güvenle çadırlı ve normal kamp yapılabilecek görseli zengin bir bölgedir. Etkinlik sonrası ilçe merkezinden hatıra amaçlı el dokuması ürünlerden almak isteğe bağlıdır.

Yorumlar

Turgut Eren   -  Bağlantı 18 Mart 2016, 09:51

Zeki bey videolu çekim ve kayıt yapıp yayınlayabilirmiyiz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı