REKLAMI GEÇ

Yaz ayında Karcı Dağı’na doğru…

9 Temmuz 2015 Perşembe

 

denizli-gezenin-günlügü-zeki-akakca-karci-dagi-h

Kışı başka güzel, 
Yazı bir başka Karcı dağının.
İlkbahar da yeni uyanışlar,
Sonbahar da hüzün-hazan var…

foto-1

Karcı dağını hep uzaktan bakıp karlı görür kentim insanı. O kar hiç bitmezmiş gibi de gelir arada.
Hoş kar eriyip kara ortaya çıktığında da kırçıllıdır Karcı Dağı. O nedenle hep karlıymış gibi de algılanır uzaktan bakınca.
“Kış” diyerek başladı ya yazı, “mevsim yaz olunca yaz mevsimini yazmak gerek” dedi içimdeki okuyucu…

foto-2

Mevsimin en sıcak günlerinin biriydi, bir hafta sonu zamanın adı.
Üç kafadar arkadaş vurduk kendimizi Karcı dağına doğru.

foto-14

Hesapta Teras mevkiine kadar çıkıp biraz yüksekçe yerlerden Denizli seyredip, orman içi güzelliklerden nasiplenerek dönmek vardı.

foto-3

Öyle olmadı tabi ki. Evdeki hesap dağdakine uymadı. Arkadaşlarımızla birbirimize verdiğimiz güvenle Teras mevkiinde kalmadık. Oralardan biraz Denizliyi seyredip ardıç ve çam ağaçlarıyla söyleştikten sonra vurduk o dik yamaçtan yukarıya…

foto-4

Çok zordu tırmanış, hava sıcak, yükümüz ağır gelir oldu. En önde gidenimiz arayı açıyor ama ben en geride kalan (biraz çevreyi özümsemek, taşa, çiçeğe- böceğe dokunmak ve fotoğraflamak kaygısı olunca ) zorlanıyordum.

foto-5

Çevreyi izleyip bizden önce oralardan geçen, otlayan, beslenen yabani hayvanların izlerine, tek tük açan yaz çiçeklerine takılarak ağır ağır tırmanıyordum. Bana en yakın arkadaşım Atakan, Mustafa ise çok önde koşandı. Ona takılıyordum arada “boncuk mu bulacaksın” önde diye. Ama aslında onun temposunda gitmek gerekiyordu.

foto-6

Sıcağın iyice bastırdığı sıralarda Karcı dağının zirvesine doğru çıkmıştık.
Doğu da Toklu yatak zirvesi batı da ise Babadağ’a kadar görünen rotada Sarıbaba, Karababa zirveleri ile nihayet Babadağ’ın zirvesi yer alıyordu.

foto-7
Birbirimize verdiğimiz cesaret ve gazla Toklu yatak zirvesine de çıkalım diyorduk. İşe yaramıştı bu gaz ama yol uzun enerji az ve hava sıcaktı. İşin daha kötüsü içme suyumuz azalmıştı. En çok gereken de oydu aslında.

foto-8

Yürüdük durmadan, bu tepe, o tepenin arkası sonrakinin sırtı derken Toklu yatak bölgesine ulaştık. Zirvenin altındaki düzlükten kısmen Tavas ovası görünüyor ve o düzlüklerde öbek oluşturmuş yılkı atları uzakta heykel gibi hareketsiz duruyorlardı.

foto-9

Açlık biraz bastırmıştı ama yorgunluk daha fazlaydı.
Durup dinlendik, etrafa bakınıp ne yaptığımızın farkına vardık! Güzel bir şeydi yaptığımız ama hesapsız ve plansızdı. Olsun, “anlatacağımız maceramız var deriz” tesellisiyle dönüş yoluna girdik.

foto-10

Teras bölgesinden ilk çıktığımız noktada – ki oraya gedik / boğaz demek daha doğru- yemeklerimizi yemeye karar verdik. Karşımızda Denizli ve ardımızda Tavas ovası…
Yanımızda bulunanlarla yemeğimizi yedikten sonra fazla zaman kaybetmeden yola koyuluyor ve çıktığımız rotadan geri dönüyorduk. Teras mevkiine indiğimizde yorgunluk iyice kendini belli ediyordu. Ama önümüzde daha çokta yol var gidilecek. Bir mola daha verip biraz daha dinlenip enerji topluyoruz.

foto-11

Sonrasında ormanlık alana girerek vadi içlerine doğru iniyor, ardımızda kalan karcı dağının Toklu yatak zirvesinin fotoğraflayarak aracımıza kadar ulaşıyorduk.

foto-13

Mini bir Karcı dağı tırmanışı özetiydi bu.

foto-12

Her mevsim farklı güzellikleri konuklarına sunan Karcı dağı; Kestane, çam, ardıç, çınar, kısmen kavak ve diğer bitki türlerinden oluşan görselliğiyle insanları etkilemeyi sürdürüyor.
Kısa bir rota belirleyip Başkarcı dan başlayıp İsrafil deresi içindeki orman yolunu izleyerek yürümek bile bu mevsim kent insanı için unutulmaz anlar demektir.

Ne duruyorsunuz? Doğa sizi bekler, ona saygılı olun yeter…

İyi geziler…

Zeki Akakça

Yorumlar

menderes ürün   -  Bağlantı 20 Mart 2019, 15:19

Merhaba Zeki Bey,
Mayıs ayı sonuna doğru Karcı Dağına tırmanmayı düşünüyorum ve bu konuda tecrübesi olanlardan bilgi almaya çalışıyorum.
Hangi rotayı kullandınız kaç saat sürdü ve nelere dikkat edelim yardımcı olabilir misiniz ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı