REKLAMI GEÇ

Zolan: Hulusi Oral Konağı ayağa kalkar

30 Ocak 2018 Salı

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 2017 yılı değerlendirme toplantısında Denizlililerin yakından ilgilendiği Hulusi Oral Konağı, Kent Müzesi ve Özel İdare İşhanı’na ilişkin son durumları ve düşüncelerini paylaştı. Kısa süre önce çıkan yangınla büyük bölümü harabeye dönen Hulusi Oral Konağı’na ilişkin ise “Bu yapı yeniden ayağa kalkar” dedi. İşte detaylar…

KONAĞIN YANMASI BİZİ ÇOK ÜZDÜ
Denizlili Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Hulusi Oral’ın mirası ve kentin ilk bakanı Hüdai Oral’ın yetiştiği Hulusi Oral Konağı 2017 Yılı değerlendirme toplantısının da konularından biriydi. Kısa süre önce çıkan yangınla büyük bölümü harabeye dönen koruma altındaki kültür mirası konakta çıkan yangının kendilerini çok üzdüğünü belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Yangına çok üzüldük. Yangından sonra çıkan söylentiler ise bizi daha çok üzüyor. Konağın sahibi biz değiliz. Korumakla mal sahibi yükümlü. Ainesi iştir kişinin. Bizim yaptıklarımız ortada” dedi.

HULUSİ ORAL EVİNİ YAPAMADIK
Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak kentin kültür miraslarına sahip çıktıklarının altını çizen Başkan Zolan, Külahçıoğlu Değirmeni, Merzeci Un Fabrikası gibi örnekleri verdikten sonra; “Atalar Mahallesi’nde 5-6 bina restore ettik. İnsanlar bu binaların yanından geçmeye korkuyordu. Daha pek çok proje kamulaştırıldı, restorasyonları yapıldı. Balcı Konağı iyi bir örnektir. Şu anda ayakta duruyor. Biz çok şey yaptık ama maalesef kaybolan evlerimiz de oldu. Kalanları kurtarmaya çalışıyoruz. Hulusi Oral Konağı konusunda ise başarısız olduk” dedi.

SÜRECİ ANLATTI
Hulusi Oral Konağı’na ilişkin süreci de anlatan Zolan, “6 yıl önce gündemimize aldık. Mal sahibi ile görüştük. O dönemde değer tespiti yaptırdık. 300 bin lira tespit yapıldı, teklifte bulunduk. Az denildi. Teklifimizi 800 bin liraya kadar refize ettik. Burayı restore edelim dedik. Maalesef olumlu cevap almadık. Mahkeme sürecinde bilirkişi ise 1 milyon 400 bin lira değer tespiti yaptı. O para benim param değil. Veremezdim. Rakamı gerçekçi bulmadık. Her biliş kişi doğrudur diye bir kural yok. Bu konu bize kadar gelmemeliydi. Her tarihi, kültürel mirası kamulaştırıp restore edeceğiz diye bir kural yok ama biz yine de sahip çıkmak istedik. Orada çok güzel bir müze olabilirdi. Hulusi Oral, Hüdai Oral gibi değerlerimizin isimlerini yaşatmak istedik. Olaya salt maddi açıdan bakılmasaydı…” diye konuştu

VAKİT GEÇMİŞ DEĞİL
Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: “Vakit geçmiş değil. 6 yıl öncenin 1,4 milyon lirası bugün kaç lira olur. Bu siyasi bir konu değildir. Bizim değerlerimize sahip çıkmamız lazım. O konakla ilgileneceğiz. Bunda bir sıkıntı yok. Bu yapı da ayağa kalkar. Bazılarının bu konuyu başka alanlarda malzeme yapmak noktasında arayışları var. Bu yaklaşım şehre ve o konağın korunmasına faydalı olmaz. Bizim geçmişimize baksınlar. Hulusi ve Hüdai Oral isimlerinin yaşatılması adına biz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

ŞARTIMIZ BÜYÜKŞEHİR’E AİT OLMASI
“Onların hatıralarına sahip çıkmak ve yaşatmak istiyoruz.Denizli’nin bu değerine sahip çıkmak istiyoruz. Ön şartımız büyükşehir belediyesine ait olması. Bu konuda Oral ailesinden anlayış bekliyoruz.

GARİBANLAR SAĞ OLSUN TEK EVLERİNİ VERDİLER
Başkan Zolan Zaire Pazarı ile 29 Ekim Bulvarı arasında bir bağlantı yolu planladıklarını bu kapsamda 53 evi kamulaştırmak için çalıştıklarını belirterek, “Garibanlar sağ olsun. Tek evlerini bile veriyorlar. 53 evden 52’sini kamulaştırdık. Sadece biri kaldı o da yargıda” dedi.

MÜZENİN TEMELİ ATILACAK, ORMANIN YERİNE OTEL OLSUN
Başkan Zolan sorular üzerine kentin çeşitli bölgelerindeki bina ve arsalara ilişkin düşüncelerini de paylaştı.
Eski Kız Meslek Lisesi’nin bulunduğu alanda Kent Müzesi yapılacağını söyleyen Başkan Zolan, eski Endüstri Meslek Lisesi’ne ait taş binaların da proje kapsamında korunacağını belirterek, “Müzenin bu yıl temeli atılsın istiyoruz” dedi.
İstiklal Caddesi’ndeki Orman Müdürlüğü’nün eski alanı için de bir otel yapılmasını istediğini söyleyen Zolan, “Bölgede kongre ve kültür merkezi var. Etrafında beş yıldızlı bir otel olmalı. Kent turizmine katkı koyması açısından son derece önemli. Henüz bu alanla ilgili satış ya da başka bir projemiz yok” dedi. Bozdağ Kayak Merkezi’ne de bir otel yapılması gerektiğini söyleyen Zolan, “Bir yatırımcı çıkmazsa süreç içinde biz de yapabiliriz” dedi.

ÖZEL İDARİE İŞHANI YIKILACAK
Özel İdare İşhanı’na ilişkin ise kiracıların tahliyesi için beklemek zorunda kaldıklarını anlatan Başkan Zolan, “Zamanında ihtiyaç duyularak yapılmış ama hemen arkasındaki müzenin ve tarihi vakıf hamamının ortaya çıkması lazım. O bina yıkıldıktan sonra yerine bir şey yapılmayacak. O alanı yeşil alan olarak kullanacağız. Çok lüzum görülürse bankalar bölümüne hamam ve müzenin önünü kapatmayacak şekilde maksimum 200 metrekare alan üzerine kurulu bir Denizli evi yapılabilir. Çok değerli bir yer. Satış düşüncemiz yok. Bunların dışında kim ne diyorsa inanmayın” dedi.

Yorumlar

Emre   -  Bağlantı 30 Ocak 2018, 20:00

Denizli’ye acil modern bir müze yapılması gerekmektedir.Umarim Boran önce yapılır.Boyle büyükşehir bir şehire yakışır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı