REKLAMI GEÇ

ÜÇGEN MEYDANI’NIN KISA TARİHİ

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde Üçgen Köprülü Kavşak Projesi var. Başkan Zolan’ın geçtiğimiz ay yaptığı basın toplantısında kamuoyu ile paylaştığı 121 proje içinde Üçgen önemli bir kalem teşkil ediyor. Yanlış hatırlamıyorsak bu projenin benzeri seçim zamanında Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in vaatleri arasındaydı, katlı köprülü kavşak projesinde Gürlesin Üçgen Çarşısı’na dokunmuyor, hatta onu yöresel ürünler satış mağazası olarak planlıyordu. Zolan ise işi kökten halletmeye kararlı, Üçgen Çarşısı’nı yıkmayı ve Üçgen’i köprülü kavşaklarla dizayn etmeyi planlıyor.

Önce soralım: Neden Üçyol değil, Üçgen?..

Bilinmiyor!

Denizli-İzmir karayolu 1955’te yapıldı. Çok geçmeden Ankara-Antalya karayolları tamamlandı.
Şu bildiğimiz Üçgen’de Demirel zamanında ortaya çıktı.

Üçgen’in isim babası ne karayolları ne de belediye. Halk arasında üçgen aşağı, üçgen yukarı derken adı Üçgen kalmış. Değiştirmek için bir iki girişim yapılmış ama başarılı olmamış.

1986’da Ziya Tıkıroğlu Milli Egemenlik Parkı

90’dan sonra Ali Marım Ulusal Egemenlik Parkı dese de halk bildiğini okumuş. Belediye de işin ucunu bırakmış.

denizli-seval-uysal-ucgen-meydan-ının-kisa-tarihi-ucgen-parki

ÜÇGEN’İN ORTASINDAN DERE GEÇERMİŞ..
Anlatılan odur ki; Bir zamanlar Üçgen’in ortasından dere geçermiş. Bu dere Tugay’dan gelip, Ulu Cami’nin arkasından Üçgen’e, oradan da Dokuzkavaklar’a varırmış. 6-7 metre yüksekliğinde olduğu söylenenen derenin etrafında söğüt ağaçları varmış. 1973’te Hasan Gönüllü zamanında molozlarla doldurulup üstü kapatılmış. Yani anlayacağınız Üçgen’in ortasından geçen bir dere var!

Selem-Reklam

Üçgen’e gelirsek;

Üç yol ağzında kalan ancak asla meydan adını hak etmeyen bu mevkii asıl şeklini 76 depreminden sonra aldı. Bunu da Süleyman Demirel’in Denizli gezisine borçludur. Depremevlerinin açılış töreni için gelen ancak yolların tozundan epey mağdur olan Demirel’in karayollarına attığı fırçanın etkisiyle yol asfaltlanmış, ortaya 11 metre karelik bir refüj yapılmıştı.

denizli-seval-uysal-ucgen-meydan-ının-kisa-tarihi-demirel

MİLLİ EGEMENLİK PARKI
1988 yılında Belediye Başkanı Ziya Tıkıroğlu tarafından bu alanın düzenlemesi Peyzaj mimarı Doç. Dr. Selami Sözen’e verilmiş, park ve “meydan” düzenlemesi için o zamanın parasıyla 145 milyon lira harcanmıştı. Milli Egemenlik Parkı’nın açılışı, 88 yılının Ağustos başında yapılmıştı. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut’un katıldığı açılış töreni hayli görkemli olmuş, 30 Ağustos zafer kutlamaları için düzenlenen fener alayı gösterileri de yine bu parkta yapılmıştı. Tıkıroğlu’ndan sonra göreve gelen Ali Marım bir çok cadde ve sokağın ismini değiştirdiği gibi Milli Egemenlik Parkı’nı da Ulusal Egemenlik Parkı yaptı. Nedeni bilinmiyor. Belki Denizli’de bu yönde bir adet olduğu içindir. Neyse… Milli ya da Ulusal Egemenlik Parkı çok yol üstünde kaldığından olsa gerek pek dikiş tutmadı. Açılışından bir süre sonra ilk pırıltısını kaybetti, sonraki yıllarda da giderek yalnızlaştı. 2000’lerin başından itibaren de Üçgen Çarşısı’yla aynı akibeti paylaştı.

denizli-seval-uysal-ucgen-meydan-ının-kisa-tarihi-ucgen-carsisi-eski

ÜÇGEN ÇARŞISI İKİ KERE AÇILDI

Üçgen Çarşısı’na gelince;

İsmail Soyak, nam-ı diğer Kolonyacı İsmail, yeni palazlanan ticaret burjuvazisinin önünden yürüyüp Üçgen Çarşı Yapı Kooperatifi’ni kurarken eminiz buraya büyük bel bağlamıştı. 48 dönümlük alan içine yapılacak iki katlı çarşı için öyle talep oldu ki toplam 614 üye kaydetti. bu da 614 dükkan anlamına geliyordu. Ama nasıl olacaktı? Proje yapıldı, inşaat başladı projedeki hatalar yüzünden kısa sürede ilk plan tadilatına gidildi. Birinci plan tadilatı meclisten geçmişken, ikinci plan tadilatı Meclis’e geldi. Kot farkı nedeniyle çıkacak hafriyatları temizleme karşılığında belediyeye iş makinesi alındı, ancak o tadilat gerçekleşmedi, İsmail Soyak kooperatiften ihraç edildi. Orhan Bozkurt ve Ziya Tıkıroğlu kontrolörlük görevini üstlendi, Ankara’dan bir mimar bulundu. Bugünkü proje onundur. Projenin ihalesi ESKA’ya verildi. Hani şu Selim Edes’in ortağı olduğu şirket. İnşaat biterken Ziya Tıkıroğlu belediye başkanı seçildi. 1988 yılının kasım ayında Çarşı’nın açılış kurdelesini Turgut Özal kesti. Oysa Çarşı, çoktan açılmıştı. Özal açılmış çarşıyı yeniden açtığını biliyordu.

denizli-seval-uysal-ucgen-meydan-ının-kisa-tarihi-ucgen-carsisi-özel

80’lerin sonlarında büyük umutlarla açılan, ancak ne çarşı kimliği alabilen, ne okul olabilen, ne de dükkan kalabalığı olarak kalabilen Üçgen Çarşısı bugün kendisiyle birlikte etrafındakileri de yok etti.
Kim bilir belki Üçgen’in ortasından geçen dere hepsini içine çekti.

denizli-seval-uysal-ucgen-meydan-ının-kisa-tarihi-ucgen-carsisi-hasan-gungor

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ali   -  Bağlantı 10 Mayıs 2016, 12:19

Sayın Seval Hanım Aslında o dere tabakhane tarafına doğru akmaya devam etti.

ATİLLA   -  Bağlantı 9 Mayıs 2016, 13:13

tebrikler. güzel yazı.

KAMİL   -  Bağlantı 9 Mayıs 2016, 10:32

Bu kısa tarihi araştırma ve yayınlama için, Seval Uysal hanımefendiye çok teşekkür ederim. Umarım şirin memleketimizin merkezi ile ilgili diğer tarihi bilgileri araştırır ve yayınlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı