REKLAMI GEÇ

TV haberciliğinin mutfak adamı Fevzi Yeniçeri

4 Temmuz 2014 Cuma

istanbul-daki-denizli-fevzi-yeniceri-h

İstanbul’daki Denizli serüvenimiz devam ediyor. Hacı Şerif’in katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz bu önemli çalışmada bu kez bizden birine, bir gazeteciye konuk oluyoruz. Bizi Doğan Medya Center binasında karşılıyor. O Kanal D’nin Yurt Haberler Müdürü. İyi bir TV habercisi. Aslen Kızılcabölüklü olan Fevzi Yeniçeri, ulusal medyanın önemli yayın organlarında yıllardır kritik görevler üstleniyor.

Denizli’nin Tavas İlçesi Kızılcabölük Beldesi’nde dünyaya gelen ve Yeniçeri ailesinden olan Fevzi Yeniçeri, soy ismini taşıyan isimlerin aksine tekstille uğraşmak yerine medyaya tercih etmiş. Televizyon haberciliği konusunda editöryal bir kariyeri tercih eden Fevzi Yeniçeri, mesleki yaşamının önemli bir kısmını mutfakta geçirmiş.

ic-3

Doğumuna 3 ay kala babası Fevzi Yeniçeri’yi trafik kazasında kaybeden Yeniçeri’ye annesi Ayşe Hanım babasının ismini vermiş. Doğmadan babasız kalan Fevzi Yeniçeri 1 yaşındayken dayısının yanına, yani İstanbul’a gönderilmiş. Hayatını bu metropolde geçiren Yeniçeri buna rağmen Denizli’deki akrabaları ile bağını hiç koparmamış.

Çapa ilkokulundan mezun olduktan sonra Darüşşafaka Lisesi’nde okuyan Fevzi Yeniçeri İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV bölümünden mezun olmuş.

ic-9

Bizi sıcak bir şekilde karşılayan Yeniçeri ile Kanal D’deki ofisinde sohbet ettik. Ona hem mesleği hem de mesleki geçmişi ile ilgili merak ettiklerimizi sorduk. “Türkiye’de gazetecilik nasıl yapılıyor? Zorlukları nelerdir? Ülkede basın özgürlüğü sıkıntısı var mı?“ gibi sorular yönelttik.

Sedat KURT: Mesleğe ne zaman nerede başladınız?

Fevzi YENİÇERİ: Mesleğe 1991 yılında Sabah grubunun çıkartacağı haftalık otomobil dergisi OtoHaber’de başladım. Dergide çevirmen olarak başlayan görevim yazı işleri müdürü olarak devam etti.

Sedat KURT: TV haberciliğine geçiniz nasıl oldu?

Fevzi YENİÇERİ: Otomobil dergisinde çalışırken TV için otomobil programı da hazırlamaya başladık. Böylece TV ile tanıştım. Ardından Kanal D’de bir yıl sabah programının editörlüğünü yaptım.

ic-7

Sedat KURT: Çok uzun süre NTV tecrübeniz oldu. Türkiye’nin ilk haber kanalında hangi görevlerde bulundunuz?

Fevzi YENİÇERİ: Kuruluşundan itibaren yaklaşık 14 yıl NTV’de görev aldım. Editör olarak başladım. Haber merkezinin farklı birimlerinde editörlük yaptık. Daha sonra yayından sorumlu haber müdürü oldum.

Sedat KURT: Ardından Kanal D’ye geçtiniz sanırım

Fevzi YENİÇERİ: Ve son olarak yaklaşık 4 yıldır da Kanal D haber’de çalışıyorum. Yurttan sorumlu haber müdürü görevini yürütüyorum.

ic-4

Sedat KURT: Peki istediğiniz işimi yapıyorsunuz. Gazeteci olmak size mutluluk veriyor mu?

Fevzi YENİÇERİ: İstediğim işi yapıyorum ama şu an yaptığım iş o kadar da mutlu etmiyor beni. Başka bir meslek seçseydim yine görsellikle ilgili olurdu. Fazla uzağa gidemezdim sanırım.

_________________________________

haci-serif-don-hel

_________________________________

Sedat KURT: Uzun yıllardır gazetecilik yapan biri olarak, bu sektörde kariyer planı olan gençlere bir öneriniz var mı? Gazetecilik yapmak isteyenler iletişim fakültelerinde mi okunmalı mesela?

Fevzi YENİÇERİ: Gazetecilik yapmak için illa ki iletişim fakültesinde okumak gerekmiyor. Ama illa ki çok kitap okumak, gündem takip etmek gerekiyor. Öncelik, merak olgusunu kaybetmemek. Her zaman merak etmek gerekiyor. Mevcut iletişim fakültesi sayısına ve bu fakültelerin verdiği mezun sayısına bakılırsa yeni mezunların bu sektörde iş bulma umudunun da çok fazla olduğuna inanmıyorum.
Çok ciddi bir rekabet var. Üstelik dediğim gibi başka üniversite mezunları da bu işi yapabildiği için rekabet çok fazla ve ağır.

ic-6

Sedat KURT: Peki sektörel bir soru. Medyanın dünü ile bugününü karşılaştır mısınız? Örneğin basın özgürlüğü sıkıntısı var mı?

Fevzi YENİÇERİ: Medyanın dünü bugünü ile ilgili söyleyeceğim şeyler ortada. Sorun medyadaki sermaye yapısı. Sermaye ne kadar bağımsız olabilirse, medya da o kadar bağımsız oluyor.
Bilinmedik mevzu değil yani. İktidar yapısı çok önemli. Kendi dönemime baktığımda en rahat haberciliğin koalisyon dönemlerinde yapıldığını söyleyebilirim. Tek parti iktidarlarında ise baskı hep daha fazla oldu. Hala da olmakta.

ic-1

Sedat KURT: Alında ulusal medya kuruluşlarının editörlüğünü yaparken Türkiye’nin tarihine de tanıklık ettiniz. Unutamadıklarınız gibi klişe bir soru sorsam?

Fevzi YENİÇERİ: Mesleki anlamda işim hep masa başında geçti. Yani işin hep mutfak kısmındaydım. Bu nedenle muhabirler gibi anı aktarma şansım yok. Tanıklık ettiğim önemli olaylardan biri Marmara depremiydi. O dönem NTV’de gece çalışıyordum. Bülten sonrasıydı, kahve içmek için kafeteryaya inmiştim. Tam kahveden yudum alacaktım ki sarsıntı başladı. Herkes apar topar bina dışına doğru hamle etti. Ben ise – nasıl bir kafaysa – herkese ‘Nereye gidiyorsunuz? Yayın yapmamız gerekiyor” diye seslendim, onları içeri sokmaya çalışmıştım. Ondan sonra da zaten uykusuz geçen yayın dönemi başladı. Bir sürü olay vardır illa ama aklıma gelen bu.

ic-2

Sedat KURT: Bu arada Denizli’yi unutmamak lazım sorularda. Denizli ile bağınız kopmadı sanırım.

Fevzi YENİÇERİ: Denizli’de annem yaşıyor. Akrabalar da var tabi. Bu nedenle çok sık olamasa da her fırsatta Denizli’ye geliyorum.

ic-8

Habercinin zamanı hele hele gün içinde yoktur desek yeridir. O nedenle sohbeti çok fazla uzun tutmuyoruz. Kendisine bize vakit ayırdığı için teşekkür edip yanından ayrılıyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı