REKLAMI GEÇ

Denizli saç ekim merkezi olma yolunda

25 Kasım 2014 Salı

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-dr-ozgur-nalbant-sac-ekimi-engin-unal-h

Kellik… Kimileri bu haliyle barışık yaşamayı yeğlerken, kimileri saç dökülmesiyle açılan yerleri peruk ve protezle kapatmaya çalışıyor. Kimileri de saç ekimi yaptırarak eski görünümüne kavuşmak için 7/8 saat süren bir operasyonu göze alıyor.

Ancak, bu işin sağlıklı bir ortamda ve usta eller tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü bunca zahmetin ve parasal harcamanın karşılığında hayal kırıklığı da söz konusu. O nedenle de saç ekimi yapacak kişinin ya plastik cerrahi ya da medikal estetik uygulama sertifikasına sahip doktor ve bir ressam kadar yetenekli olması gerekiyor. Çünkü yaşamınızın bundan sonrasını doktorun yarattığı saç stiliyle geçirmek zorundasınız.

Biz de son yıllarda hızla yaygınlaşan saç ekimi konusunda bilinmeyenleri, doğru bilinen yanlışları, kimlere saç ekimi yapılır, kimlere yapılmazı, erkeklerden sonra kadınlardan da gelen talepleri, köselere sakal uygulamasını Dr. Özgür Nalbant ile konuştuk. İşte A’dan Z’ye saç ekimi uygulaması…

ic4

SAÇ EKİMİ NEDİR?
Halk arasında kullanılan ifadeyle yaptığınız işe “seç ekimi” deniliyor. Sohbete “nedir bu saç ekimi” sorusunun yanıtıyla başlayalım mı?

Saç ekimi, erkeklerde ömür boyu dökülmemeye kodlanmış ense bölgesindeki saçların alınıp açık alanlara nakledilmesidir. Dünyada saç ekimi 1920’lerde Japonya’da başlamış, ilk çalışmayı Dr. Okuta yapmış ve günümüze dek gelmiştir.

Önceden hani sahalarda çimleme yapılırdı, çim metrekare metrekare taşınarak zemine yapıştırılırdı ya ilk çalışma öyle olmuş. Belirli alandaki saçlar aynen çim kökü alınır gibi alınıp açık alanlara nakledilmiş. Günümüzde geldiğimiz nokta saç kökleri tek tek alınıpnaklediliyor artık.

Dünyadaki bu uygulama Türkiye’de ne zaman, Denizli’de ne zaman başladı?
Saç ekiminin Türkiye’de yaygınlaşması 1995-96’dan sonra. Benim Denizli’de saç ekimine başlamam ise 2003’ün sonları.

Bu konuda bir eğitim aldınız mı?
Evet, bir eğitim aldım. 2003 yılında Avrupa Birliği’ne Uyum Yasaları kapsamında, Türkiye’de saç ekimine bir standart getirildi. Saç ekimi yapabilmek için plastik cerrahı uzman doktor olmanız ya da 2003 yılında Sağlık Bakanlığı’nın verdiği eğitimlere katılmış, bu alanda “medikal estetik uygulama sertifikası” dediğimiz bir belgenin alınması gerekiyor.

iç-sayfa1

SAÇ EKİMİ TIBBİ BİR UYGULAMADIR
İnsanlar saç ekimini daha estetik görünebilmek için yaptırıyor. Bunun için hayli zahmete ve maddi olarak da külfete katlanıyorlar. Ancak bu uygulamanın sonucunda zaman zaman memnuniyetsizler de ortaya çıkıyor. Nasıl olmalı ki saç ekimi yaptıran kişiyi mutsuz etmesin?

Saç ekimini kimler yapmalı sorunuzu cevaplarken iki yasal sorunluluktan söz ettim. Bir üçüncüsü daha var… Bu yasal bir zorunluluk değil. Ancak olması gereken bir şart daha var ki, saç ekimini yapan kişinin resim yapma yeteneği. Yani uygulamayı gerçekleştiren doktor, ressam ve heykeltıraş titizliğinde olmalı. Düşünün yüzlerce, binlerce saçın her birine ömür boyu kullanılacak yönü verecek.

Eskiden örneklerini görmüşsünüzdür, halk arasında çim adam, bez bebek diye tabir edilen oyuncaklar vardı. Bu şekilde saç ekimleri görürseniz, bilin ki uygulamanın 2003’ten önce yapılmış olma ihtimali çok yüksektir. İkincisi de uygulamanın resim yeteneği olmayan bir kişi tarafından yapılmış olmasıdır. Bu örneklemelerle şunu söylemek istiyorum: Saç ekimi tıbbi bir uygulamadır ama aynı zamanda sanattır.

ic-2

RESİM YETENEĞİ İŞİNDE AVANTAJI OLDU
Sizin resim konusunda doğuştan bir yeteneğiniz mi var, yoksa eğitim alarak mı geliştirdiniz?

Resim dediğiniz şey insanda belli bir noktaya kadar geliştirilebilir. Ama yetenek dediğiniz şey doğuştan gelir. Benim bu konudaki yeteneğimin kaynağı babamdır. Babam öğretmendi ve resim konusunda hayli yetenekliydi. Ondan çok şey öğrendim. Bu da benim saç ekiminde başarılı olmamı sağlayan en önemli faktörlerden…

Saç ekimi çok uzun bir süreç. Giriyorsunuz, 7-8 saat odanın içindesiniz. Her gün o kadar uzun süre kapalı alanda kalmaya nasıl katlanıyorsunuz?
Cevabı çok basit… Bir kere yaptığım işten zevk alıyorum. İkin, karşımdaki kişinin yerine kendimi koyuyorum.

Ense bölgesindeki saçı tek tek köklemek, sonra onları bir başka yere nakletmek hayli zahmetli bir iş. Sinirsel olarak çok dayanıklı olunması gerekiyor herhalde?
Doğru, doğru… Ama söylediğim gibi, buna ancak sanatçı dayanabilir. Hani portreniz yaptırmak için nasıl bir ressamın karşısında saatlerce durmanız, ressamın da elinde fırça saatlerce resim yapmak için çaba harcaması gerekiyorsa; ben de saatlerce kişinin ömür boyu taşıyacağı saça şekil veriyorum. Burada en ufak bir hata kişinin ömür boyu sorun yaşaması anlamına gelir. Zaten onun için “saç ekimi tıbbi bir uygulamadır ama aynı zamanda sanatsal uygulamadır” diyorum.

ic-1

MERDİVEN ALTI SAÇ EKİMİNE DİKKAT!
Hastane ortamı dışında da saç ekimi yapıldığını iddia edenler var. Bunlar ne kadar yasal?

Bir kere saç ekimi yapılan yerin cerrahi müdahaleye uygun olması gerekiyor. Bu da nerelerde var? Tabiki hastanelerde… Bir kişi size diyorsa ki, ben şu apartmanın şu dairesinde saç ekimi yapacağım ya da protez saç merkezinde saç ekimi yapacağını iddia ediyorsa, bilin ki merdiven altı bir iş yapılıyordur. Kişinin dikkat etmesi gereken, altını ısrarla çiziyorum; hastanede olmalı ve saç ekiminizi doktor yapmalı. Bunlar yoksa işin kesinlikle merdiven altında yapıldığını söyleyebiliriz.

Bu işin bir denetim mekanizması var mı?
Duyumları olanlar varsa İl Sağlık Müdürlüğüne gerekli şikayeti yapabilir. Böylece bu tür yerlerin sağlıksız ortamlarda uygulama yapması engellenmiş olur. Sadece işin ucunda para olduğunu düşünerek, “biz saç ekimi yapıyoruz” cümlesi akıllara zarar ve inanılmaz bir hatadır.

ic-5

HASTANIN SAÇINI BİLE YIKIYOR
İstanbul’a yurtiçi ve yurt dışından ulaşmak kolay. Ancak, size gelenler neden İstanbul değil de Denizli tercihinde bulunuyor?

Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde bu iş ticarete dönüştüğü için, doktor hemen hemen hiç saç ekimi yapmaz. “Yapmaz” derken bunu meslektaşlarımı kötüleme anlamında söylemiyorum. Sistem onları bu noktaya götürüyor. Saç ekimini daha çok yardımcı personeller yapar.

“Siz ne yapıyorsunuz?” diye soruyorsanız, saç ekimini ben yapıyorum. Elbette yardımcı personelim var. Ama başından sonuna her aşamasında varım. Onun için saatlerce saç ekimi yapıyorum, onun için saç ekimi yaptığım kişiler mutlu.

Örneğin en çok karşılaştığımız şey, “bu iş İstanbul’da daha iyi yapılıyor” yorumudur. Siz de sorabilirsiniz, kişi neden Denizli’yi ve sizi tercih etsin? Çok basit, uygulama doktor tarafından yapılıyor, yani ben yapıyorum. İkincisi de sanatsal yönümün olduğunu düşünüyorum, ki bu çok önemli ve sonrasında kontrolleri…

Diyelim ki İstanbul’da saç ekimi yaptırdınız. İkincisi gün kontrol olacak, bunu kime yaptırmayı düşünüyorsunuz? 10 gün sonra o kabuklanmaların dökülmesi gerekecek. Bir kontrol daha var, onu da ben yapıyorum. Hatta, hatta kişinin saçını kendim yıkıyorum. Türkiye’de kaç doktor hastasının saçını yıkıyordur diye soruyorsanız, ancak yüzde 1-2 olduğunu iddia ederim size.

iç1

YENİDEN DÖKÜLME RİSKİ VAR MI?
Kişinin doğuştan olan saçları dökülüyor. Siz onların yerine ekim yapıyorsunuz,. Bunların da dökülme riski var mı?

Dökülme söz konusu değildir. Saçın dökülmeyeceğini garanti ederiz. Neden? Çünkü en başta söylediğim gibi, genetik olarak dökülmemeye kodlanmış saçları naklettiğimizden, dökülmeye sebebiyet veren şeylere dirençli olduğundan, o saçı nereye nakledersek edelim orada yaşadığı sürece dökülmez.

YANLIŞ UYGULAMA TELAFİ EDİLEBİLİYOR MU?
Yapılan yanlış bir uygulamanın daha sonra telafisi mümkün müdür?

Ehil olmayan, sanatsal yeteneği olmayan kişilerin yapmış olduğu saç ekimlerinin kötü sonuçları önümüze geliyor. Bir kısmının düzeltilmesi mümkün. Eğer çok hasar olmadıysa uygulama yapılan saçı kökleyip, duruşu ve yönünü dizayn edip yeniden dikiyoruz. Bazıları o kadar kötü yapılmış oluyor ki, dönüşümü çok zor olan hastalarla az da olsa karşılaşıyoruz.

SAÇ EKİMİ İÇİN NERELERDEN GELİYORLAR?
Saç ekimi için hastalarınız nerelerden geliyor, yurt içi yurt dışı?

Şöyle düşünülüyor, Denizli’de saç ekimi yapılır mı? Evet, bizim hastalarımızın Denizlili olduğu kadar, il dışından yoğun olarak gelenler var. Muğla, Burdur, Afyon ve diğer komşu iller… Size marjinal gelebilir ama sadece saç ekimi için bize Kars’tan gelen var. Ekim yaptığımız bir hastayı görmüş ve Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna saç ekimi için geldi. İstanbul’dan gelen onlarca insan var.

Yurt dışından da hastalarımız geliyor. Almanya, Belçika, Hollanda artık hasta akışının rutin olduğu ülkeler. Kanada’dan bile geliyorlar. Nasıl geliyorlar? Bizim saç ekimi yaptığımız kişileri görerek. En büyük reklamımızı da onlar yapıyor.

Bu yolla şunu yıkmış oluyoruz. Başka yerde saç ekimi yaptırmış, sonucu kötü, tararken saçına yön veremeyenler sonucun hep böyle olacağını düşünürken, birden gayet doğal, saçlarını istediği yöne tarayanlarla karşılaşıyor.

Bu konuda bir anımı anlatayım. İzmir Buca’da berberlik yapan biri anlatıyor. “Sizin saç ekimi yaptığınız biri tıraş olmak için bana geldi. Tıraşı yaptım, kişi söylemese saç ekimi yapıldığını anlamayacaktım” dedi.

_________________________________________________

_________________________________________________

Saç ekimi yapıldığının anlaşılmaması bu işte altın standarttır. Karşınızdaki kişiye bakıp, ona saç ekimi yapıldığını düşünmüyorsanız, bu yapan kişinin ve ekibin büyük bir başarısıdır. Bunun sonucunda il dışından hastalar randevu olarak bize geliyor.

iç2

KADINLARDAN SAÇ EKİMİ TALEBİ GELİYOR MU?
Belki çok uç bir şey ama merak edildiği için sormak istiyorum, kadınlardan da saç ekimi talebiyle gelenler oluyor mu?

Az da olsa bu yönde talep geliyor. Ancak daha önce söylemiştim, erkeklerde ense bölgesinde ömür boyu dökülmeyen saçlar bayanlarda yok. Dolayısıyla alıp nakletsek, aynı sebep devam ettiğinden saç takrar dökülebilir. Bu için saç ekimi yapmıyoruz. Onun yerine dökülme sebeplerini bulup, tedavi edilmesi daha çözüme yönelik oluyor. Demir eksikliği anemisi, guatr gibi nedenleri bulup tedavi ediyoruz.

Size ilginç gelebilir. Kaş ekimi, kirpik ekimi, sakal ekimi için de inanılmaz talep var. Ancak saç ekimi yoğunluğumuzdan bunlarla ilgili uygulama yapmadık. Ama önümüzdeki aylarda bunlarla ilgili çalışmalar yapacağız.

KÖSEYE SAKAL NAKLİ MÜMKÜN MÜ?
Bu anlatımınızdan yola çıkarak soralım öyleyse, köse birisine sakal nakli yapabilir misiniz?

Evet, yapılabilir… Vücut kılları kullanılarak sakal ekimi, kaş ekimi yapılabilir. Saçta da vücuttaki kıllar kullanılabiliyor. Fakat çok doğal durmadığı için genelde saçta tercih edilmiyor.

Bayanlarda kaş ekimi yaptınız mı hiç?
Yapmadım… Şunun için yapmadım. Kaşın yönü, açısı, daha sonra farklı bir modele çevirme isteği olabileceği için memnuniyet oranı saç gibi olmayabilir. O nedenle kaş ekimi konusunda geride durdum. Ama ne istediğini bilen, “bu benim sabit kaşımdır” denilirse, kaş ekimi yapmakta zor değil. Sonuçta biz yıllardır saç telini naklediyoruz.

ic-6

HASTA KAÇ TANE SAÇ NAKLEDİLDİĞİNİ SAYABİLİR
Bir uygulamada ortalama kaç saç telini ense bölgesinden alıp naklediyorsunuz?

Saç ekimi yaptıran doğal olarak kaç saç teli nakledildiğini sorabilir. Şöyle yerleşmiş bir düşünce vardı, “üç bin tane” denildi, oturup saymadım… İstanbul gibi işe ticari yönüyle bakılan büyük şehirlerde sayıyı abartarak söylüyorlar.

Biz bu konuda da şeffaf davranarak bütün hastalarımıza saç köklerin fotoğraflarını veriyoruz. Hasta isterse, kaç kök ekildiğini sayabilir. Nasıl sayacak? Onun yöntemini de anlatıyoruz. Saydığında bire bir rakamı bulabilir.

SANTİMETREKARE SANTİMETREKARE HESAPLAMA
Kişi size geliyor, saçları dökülmüş… Önce o halini fotoğraflayıp, sonra da buna uygun uygulama mı yapıyorsunuz?

Önce saç ekimini yaptığımız hastaneyle ilgili bir bilgi aktarayım isterseniz… Biliyorsunuz saç ekimini hastane ortamında yapıyoruz. Saç ekimini gerçekleştirdiğim Özel Sağlık Hastanesi’nin son derece modern çizgisiyle yeni binası hizmete girdi. Bu Denizli için sağlık alanında bir artı. Saç ekiminde de bir artı. İl dışı ve yurt dışında gelenler arasında da beğeni topluyor.

Sorunuza gelince… Kişi kapıdan girdiği andan itibaren ben gözlemlemeye başlıyorum. Kişiye saç ekimi yapılır mı? Saç ekimi yapılacak kadar seyrekleşme oluşmuş mu? Tamamen açılmış, ense kökünde çok az sayıda saç kalmış birisi mi? Bu ayırımları yapıyoruz. Saç ekimi yapılamayacaklara bunu açıklıkla söylüyorum, nedenlerini anlatıyorum. Bu da önemli bir şey. Bizim ticarethane olmadığımızı gösteriyor.

Bu aşamayı geçtikten sonra muayene ediyorum. Santimetrekaredeki saç sayısına bakıyoruz. Çünkü aldığımız köklerle o bölgede de bir açıklık oluşturmaması gerekiyor. Bu dengeyi kurmak için bunu yapmak zorundayız.

Ayrıca açık alanda başka bir hastalık var mı? Saç ekimine engel bir hastalığı var mı? Örneğin kişinin bir yerinde kanama olur durdurmak zordur veya kanın pıhtılaşmasında bir sorun vardır. Bu kişilere saç ekimini ancak bunlar giderildikten sonra yaparız. Kan tahlili yapar ve kişinin başka bir sağlık sorunu bulunmadığından emin oluruz ve ondan sonra gün belirleyerek hastaya randevu veririz.

ic-7

SAÇ EKİMİ YAPILAMAYANLAR
Kimlere saç ekimi yapılamaz? Söylediniz ama biraz daha detaylı bilgi alabilir miyiz?

Saç ekimi yapılamayanlar: 1- Hastalığa bağlı dökülmesi olanlarda tedavi tamamlanmadan saç ekimine başlamayız. 2- Ense bölgesinde yeterli saç kökü yoksa saç nakli yapmayız. 3- Kronik hastalığı olanlar, yani şeker hastası gibi. Örneğin kişinin böyle bir rahatsızlığı vardır ve şeker oranı 300’ün altına düşmemektedir. Kişiye önce bunun tedavisini öneriyoruz. Çünkü şeker hastalarında yaraların iyileşmesi zaman alır. Biz hastanın başında saç nakli sırasında belki 3 bin delik açacağız. Her bir yaranın iyileşmediğini düşünün. Bu saç ekiminden çok eziyet anlamındadır.

KANSER NEDENİYLE SAÇLARI DÖKÜLENLERE NAKİL YAPILIYOR MU?
Yapılmıyordur ama ben yine de “acaba diyenler için sormuş olayım. Kanserden dolayı saçı dökülmüş olanlara ekim yapabiliyor musunuz?

Yapılmıyor… Neden yapılmıyor? Çünkü kanser tedavisi sırasında kemoterapi dediğimiz ilaçların döktüğü saçlar sonra tekrar çıkıyor. Bu kalıcı bir kellik oluşturmuyor. Bu nedenle de saç ekimi gerekmiyor.

BAŞKASININ SAÇI NAKLEDİLEBİLİYOR MU?
Kellik problemi yaşayan birisi size geldi “ben bir başkasından saç nakli yapılmasını istiyorum” dedi. Bu mümkün müdür?

Başkasından saç nakli yapmak aslında mümkündür. Aynı organ nakli gibidir. Ama doku reddi söz konusu olabilir ve bunun önlenmesi için bir sürü prosedür var. Çok miktarda ilaç kullanmak gerekir. Bu ilaçlar böbrek ve karaciğere zarar verebileceğinden, saç naklinde bunu doğru ve uygulanabilir görmüyoruz. Tıbbın amacı önce kişiye zarar vermemek…

ic-8

ENFEKSİYON RİSKİ NEDİR?
Saç ekimi yaptığınız kişinin bir süre sonra enfeksiyon kapma riski var mı?

Böyle bir şeyle karşılaşılmıyor. Hastanın daha sonra bulunacağı ortamı kestiremediğimiz ya da istemeden bulunabileceği ortamdan dolayı, enfeksiyon oluşmaması için saç ekimine girmeden bir gün önce hastamızda antibiyotik tedavisine başlıyoruz. Bir de saçlı derinin bir özelliği vardır, kanlanması çok iyidir. Kılcal damarlar o kadar çoktur ki, iyileşme çok hızlı olur. Onun içinde enfeksiyon oluşma oranı düşüktür.

SAÇ EKİMİNİN MALİYETİ…
Gelelim ücret konusuna… Bir saç ekiminin maliyeti nedir?

Saç ekiminin standart bir maliyeti yoktur. Ücret belirleme, ekilen kök başına yapılır. Saç ekimi yapılan bölge büyüdükçe, ücreti de artar. Hastanemizde şöyle bir uygulama var. Saç ekimine parasal olarak üst sınır konuluyor. Kişi de saç ekimine girerken en fazla kaç para ödeyeceğini biliyor. Ulaşılabilir bir rakam olduğunu söyleyebilirim.

İstanbul’da doktor olmayan bir kişiye çok daha fazla para vererek, hem de daha sonra kontrolünü yaptıramayacağı saç ekiminin ücreti bir yerde, Denizli’de çok yıldızlı bir otel kıvamındaki hastanede saç nakli bir yerde. Dahası Denizli’deki uygulamayı yapan doktor. Bu anlamda bir karşılaştırma yapıldığında, tartışmasız çok avantajlı olduğumuzu düşünüyorum.

ic-9

“SİZ DOKTOR MUSUNUZ?” DİYE SORUN
Son olarak benim sormayı unuttuğum, sizin ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?

İl dışından gelen ve doktor bile olmayan kişilerin saç ekimi yaptıkları duyumları geliyor bize. Ne kadar doğrudur bilmiyoruz. Onun için saç ekimi yaptıracak kişilere tavsiyemiz, uygulamayı yapacak kişiye “Siz doktor musunuz? Bu hastanenin doktoru musunuz?” diye mutlaka sormalı, o hastanede çalışıp çalışmadığını teyit etmeli. “Daha önce ekimini yaptığınız saçlarla ilgili örnekler görebilir miyim” diyerek, bununla ilgili görseller istenmeli.

“Hastalarımız izin vermiyor, şu anda yok” gibi ifadeler kullanıyorsa orada çok az saç ekimi yapıldığı ya da sonuçlarının gösteremeyecek kadar kötü olduğunu anlamak zor değil. Doktor “ekimi ben yapıyorum” diyorsa, örnekler gösterebiliyorsa, o zaman korkacak bir şey yok.

Yorumlar

Celal YANIKAN   -  Bağlantı 24 Aralık 2015, 13:36

Merhaba, sakalim seyrek onun icin sakal ektirmeyi düşünüyorum, birkaç sorum olacakti= 1. Kac gün orada kalmam gerekir? 2. Diyelimki 1500 kök lazim, ne kadar tutar? Selamlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı