REKLAMI GEÇ

Şen: 2016 turizmde kar değil ‘ar’ yılı

14 Haziran 2016 Salı

 

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-h

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, 54 sektörle iç içe olan turizm sektörü için 2016’nın “kar” değil “ar” yılı olacağını, bugün yaşananları önceden görerek başlattıkları “Termal İyi Gelir” kampanyasının da sektöre iyi gelmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Terör, Rusya ile uçak krizi, Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz derken, turizmde güllük gülistanlık, bol kazançlı günler geride kaldı. 2016’nın kötü geçeceğini kabullenen sektör, 2017 için de endişeli. İşlerin bir an önce düzelmesini isteyen sadece turizmciler değil. Çünkü inşaatçısından tedarikçiye 54 sektör turizmden pay alıyor. 1 milyon 200 bin dolayında da istihdam söz konusu. Hepsini üst üste koyduğunuzda bacasız sanayinin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Türk turizminin barometresi Antalya dip yapınca, Denizli’nin etkilenmemesi olası mı? Elbette değil. 2016 rakamları her ne kadar gizlense de gelen turist sayısının yüzde 50 azaldığı sektör temsilcileri tarafından ifade ediliyor.

Çare? Elbette var. İlk akla gelen ve hemen uygulamaya konulan yerli ziyaretçilere yönelik Termal İyi Gelir kampanyası. Sonrası mı? Tanıtım, lobi ve diğerleri. Tabi ki olmazsa olmaz termal zenginliği kullanabilmek. Bunun için de Pamukkale Üniversitesi’nin yılan hikayesine dönen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. İşte DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen’in anlatımıyla Denizli’de turizm sektörünün durumu…

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-6

CAN GÜVENLİĞİ HER ŞEYİN ÖNÜNDE
Terör derken, Rusya derken turizm sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından turizm hayli zorda. İsterseniz sohbetimize turizmin içinde bulunduğu süreci konuşarak başlayalım.

2014 yılında Türkiye turizmi en üst noktasına erişmişti. 2015’e girerken bir takım sıkıntılar yaşanacağını öngörmüştük sektör olarak. Gerekli önlemler alınmadığında artarak devam edeceğini çeşitli ortamlarda dile getirdik. Hatta üst çatı örgütümüz TÜROFED’de raporlar yayınladı. 2015’in sonuna geldiğimizde turizmde cuzi de olsa bir düşüşü gördük. Yıllar boyunca Türkiye turizmi iki haneli büyüme rakamlarını yakaladığı için 2015 bizim için başarılı bir yıl değildir.

2016’ya geldiğimizde Rusya ile yaşanan uçak krizi, Avrupa’daki ekonomik kriz ve ülkemizde yaşanan terör olayları maalesef Türk turizmini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yurt dışında güvenlik anlamında kaygı ve imaj sorunumuz var. Bu sorunun da çok ciddi çalışmalar yapılarak çözümü gerekiyor. Bunun çözümü sadece fuarlara katılım değil. Sorun ciddi PR ve lobi çalışmaları yapılarak aşılabilir. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yapması gerekir. Bunu gerçekleştirebilirsek yaşadığımız krizin boyutu bir parça düşebilir, kriz süresi biraz daha azalabilir. Ama biz sadece fuarlara giderek yaşadığımız bu sorunu çözme şansımız yok.

yedeks-reklam-arasi

Sanatçılar, medyatik insanların katılımıyla bir tanıtım çalışması yapmamız lazım. Ülkemizde yaşanan terör belasından bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Örneğin Türkiye’ye gelen Alman ailelerin çocuklu aileler olduğu düşünülürse, herkes kendi çocuğunun güvenliği her şeyden önce tutuyor. Bu nedenle onların da Türkiye’ye gelme anlamında yaklaşımları olumsuz. Alman turist olarak baktığımızda yüzde 30’luk bir düşüşten söz edebiliriz. Ki Almanlar Avrupa’da biz en çok tanıyan, tercih eden bir ulus. Onlar da bile sorun yaşıyoruz. Dolayısıyla olayı sadece Rusya ile yaşanan kriz olarak görmemek lazım. İngiltere, Hollanda, İtalya, İspanya, İsviçre başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden gelen turist bakımından pozitif rakam göremiyoruz.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-5
DÖSİM DÜŞÜŞ RAKAMLARINI AÇIKLAMIYOR

Türk turizminin barometresi Antalya’dır. Antalya’ya gelen turist sayısının azalması doğal olarak iç bölgelerdeki en önemli turizm merkezlerinden Pamukkale’yi de etkiliyor. Pamukkale’de durum nedir?

Mayıs sonu itibariyle baktığımızda Antalya’ya gelen misafir sayısında yüzde 50’lilik bir düşüş var. Bu rakam Ruslarda yüzde 95. Bu düşüşler olduğunda sıkıntı yaşamamız doğal. Çünkü bizim ana kaynağımız, can damarımız Antalya’ya gelen yabancı misafirlerdir. Çünkü oraya gelen 10-15 günlük tatil süreleri zarfında, günü birlik ve günlük ziyaretler ile Denizli bölgesine de geliyor. Her yıl bir milyonun üzerinde yabancı ziyaretçi alıyordu Pamukkale.

Geçen yıl Türkiye genelinde turizm sektörü yüzde 3-3.5 civarında daralırken, Denizli’de bu rakam yüzde 20’lere çıktı. Bunun nedeni gelen turistlerin Avdupa’daki krizden dolayı tatil sürelerini kısaltmasıydı. Eskinden 15 gün olan süre 10 güne düşünce, Pamukkale’ye ziyarete gelmemeye başladılar.

Pamukkale’deki düşüşleri eskiden Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİM) açıkladığı verilere göre gözlemliyorduk. 2016 yılında DÖSİM, bu rakamları açıklamamaya başladı. Ama Nevşehir Valiliği bunu alıyor, Kapadokya’daki rakamları her ay açıklıyorlar. Bizimle benzer özellikler taşıyan Kapadokya’daki rakamlara baktığınız zaman, orada da yüzde 50’nin üzerinde bir azalma görülüyor ki, çok ciddi bir rakam. Denizli’de de düşüş yüzde 50’nin altında değil diye tahmin ediyoruz. Bunlar açıklanmalı. Herkes bilmeli ki ona göre önlemini alsın.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-4

Yüzde 50 düşüş bu yılın rakamı değil mi?

Tabii… Geçen yıla göre değerlendirdiğinizde düşüş yüzde 50.

“KRİZE KARŞI EN HIZLI DAVRANAN OLDUK”
Siz, yaşanan süreci daha önceden öngörerek Denizli’deki turizm işletmecileri olarak, DENTUROD olarak “Termal İyi Gelir” diye bir kampanya başlattınız. İstediğiniz yönde gidiyor mu kampanya?

Pamukkale bölgesinde yıllardan beri yabancı misafirler ile çalışıyorduk. Yerli misafir sayısının az olduğunu gördük. Arkadaşlarla toplandık, ne yapabilir diye konuştuk. Türkiye’de en hızlı davranıp, en ekili kampanyayı yapan dernek olduk. Bu kampanyayla Pamukkale’nin farklılığını anlatmak amacıyla “Termal İyi Gelir” kampanyamızı efektif bir şekilde yaptık. Bu kampanyada profesyonel arkadaşlarla çalıştık.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-8

BELEDİYELER VE STK’LARDAN DESTEK
Sağ olsunlar Büyükşehir ve Pamukkale belediyelerimiz de bize destek oldular. DEGİAD, DESİAD, BASİAD gibi sivil toplum kuruluşları bize destek veren açıklamalar yaptı. Bu kampanya yaklaşık iki civarında devam etti. Bu dönemde Pamukkale bölgesine yerli misafirler geldi. Burdan memnun bir şekilde ayrıldılar. Bundan sonraki dönemde de bunun artarak devam edeceğine inanıyoruz. Şimdi yaz döneminde sıcak havalarda daha çok sayfiye yerleri tercih ediliyor. Pamukkale’nin ziyaretçileri daha çok ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında oluyor.

Ağustos ayı itibariyle kampanyayı yenileyerek devam ettireceğiz. Hali hazırda da en uygun fiyatlarla misafirlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Bu sadece 2016 yılı için geçeli olmayacak. Bundan sonraki dönemlerde de yerli misafirlerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bunun üzerinde hassasiyetle duracağız. DENTUROD da bunun takipçisi olacak ve biz bölgemizi daha çok ön plana çıkaracağız.

Denizli’ye baktığımız zaman doğal ve tarihi güzellikler iç içe. Teleferik, travertenlerde, Laodikya ve Hierapolis ile kaldığı otelde birer gün geçirse en az dört gün konaklama yaptırılabilir. Gelen misafirlerin buradan mutlu bir şekilde ayrılması için elemizden gelen çabayı göstereceğiz. Çünkü onlar sayesinde yeni dönüşler olacaktır. Bölgemizin reklamını yaparak bilinirliliği artacaktır. Biz bunun peşindeyiz. Şehrimizin bu kadar güzelliği var. Biz buna sahip çıkacağız.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-7ZİYARETÇİLERİ EN AZ 4 GÜN KONAKLATACAK PROGRAM
Denizli’ye gelenlerin yaklaşık iki hafta konaklama yapmaları mümkün. Üzüm bağlarından Güney Şelalesi’ne, antik kentlerden tekstil merkezlerine, teleferikten göllere birçok yer turlarla gezdirilebilir. İşletmeler böyle bir organizasyon planlamasına gidemez mi?

Bu konuda bir çalışma var. Büyükşehir Belediyesi bu konuda bize destek veriyor. Günün belli saatlerinde teleferiğe sefer düzenlenmesi söz konusu. Yine Buldan Kaymakamımızın ilçeye gezi düzenlenmesi için bir talebi var otelci arkadaşylarımızdan. Bunların hepsi programımızda var. Yeter ki talep oluşsun. Yapılacak olanlar da eylül ayı gibi yapılır. Çünkü bu aylarda yapılacak olan insanların daha çok deniz kıyısı beldeleri tercih etmeleri nedeniyle amacına ulaşmayacak. O nedenle planlamayı iyi yaparak nokta atışlarlma hedefi 12’den vurmak istiyoruz.

2,5 MİLYON KİŞİYE ULAŞACAK TANITIM
Tanıtım için bir başka çalışmamız özel havayolu şirketi Pegasus ile olacak. Şirketin genel müdürlüğünden randevu aldık. Genel müdür yardımcısı ile reklam-pazarlama müdürüyle görüştük. Temmuz ayında, Pegasus dergisinde altı sayfa Denizli’nin tanıtımına ayrılacak. Yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşacağız bu çalışmayla. Yurt dışından gelenler de o dergiyi görecek. Belki planlarında olmasa da Denizli’yi görmeye gelecekler.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-9

OTEL VE UÇAK BİLETİNE TEK FİYAT
Anadolujet ile eylül ayı içinde otel ve uçak bileti tek fiyatla satılacak. Bu kampanya da yaklaşık bir ay sürecek. Dolayısıyla dernek olarak, Denizli’nin ve Pamukkale’nin tanıtımı için maksimum çabayı göstermeye gayret ediyoruz. Denizli’deki büyük kuruluşların bize desteği önemli.

Bölgemize bakıyoruz; Marmaris, İzmir tanıtım ile lobi faaliyeti oluşturuyor. İzmir için yaklaşık iki milyon liralık bir bütçe oluşturulmuş. Biz öyle çok büyük bütçeler istemiyoruz. Ticaret Odası, Sanayi Odası, İhracatçılar Birliği gibi büyük kuruluşların desteğine ihtiyacımız var. Belediyeler zaten bizin arkamızda. Yeter ki bunlarla birlikte bir program yapabilelim. Çünkü ayrı ayrı, kopuk kopuk yapılan çalışmalar maalesef büyük bir etki yaratmıyor. Biz etki alanınımızı geniş tutmak zorundayız

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-3

DESTEKLE İLGİLİ SİTEM
O sözünü ettiğiniz bütçe minimum ne kadar olmalı?

İddialı bir şey söyleyeyim. Denizli’deki “Akil Adamlar”, büyük belediyeler, Denizlispor’a verdikleri desteğin 10’da birini ilin tanıtımına verseydi, Denizli şu anda geldiği noktanın çok çok üzerinde olurdu. Bu desteğin verilmesi lazım. Bu desteği şahsımız için istemiyoruz, Pamukkale’deki tesisler için de istemiyoruz. Pamukkale’de var olan tesisler varlıklarını bir şekilde sürdürür. Ama yeni yatırımcıların gelmesi, Denizli’nin daha üst noktalara çıkması lazım. Bir milyonu yabancı, iki milyon ziyaretçi sayısını beş milyona çıkarmamız mümkün. Bu bölge, öyle bir bölge.

Bakıyorsunuz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde, kültür ve doğal özellikleri içinde barındıran 29 yer var, bir tanesi de Pamukkale. Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerek başka örgütler Pamukkale’nin reklamını yapıyor. Böyle bir yere sahipsek, bunun değerini bilmeliyiz, bunu iyi kullanmalıyız. Bölgenin gelişimi için de bunu yapmak zorundayız.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-2

YOKSULLUĞU GİDERECEK SEKTÖR
Yine bir şey daha söyleyeyim. Dünya Turizm Örgütü’nün Çin’de yaptığı toplantıda denildi ki; sürdürülebilir gelişme ve yoksulluğun önlenmesi için turizm en önemli sektördür. Dünyada yoksulluktan kurtulan insanlara baktığınızda, yüzde 20’si turizm sayesinde olmuştur. Ayrıca insani boyutu da çok yüksek. Çünkü turizm dediğiniz zaman direkt hizmet akla geliyor. 54 sektöre destek veriyor. Böyle bir sektörün mutlaka ve mutlaka var olması lazım. Bizim yaklaşık 25 yıldır büyük emeklerle bu noktaya getirdiğimiz sektörün desteklenmesi lazım. Geriye gitmemek zorundayız.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-10

DENİZLİ “TERMAL İYİ GELİR”İ KONUŞTU
Termal İyi Gelir kampanyasında kış ve ilkbahar dönemi geride kaldı. İstediğiniz sonucu elde edebildiniz mi?

Umduğumuz sonucu elde ettik. Denizli’de herkes Termal İyi Gelir’i konuşmaya başladı. Denizli’den çok sayıda misafirimiz Pamukkale’ye gelip konakladı. Çevre illerden geldiler. Hatta kendim diğer otellerde konaklayıp, gelenlerin nabzını ölçtüm. Denizli’ye geldiniz memnu musunuz? Bir isteğiniz var mı? Ne yapıyorsunuz? Nereye gidiyorsunuz? Başka neler yapabiliriz? Bunları gelenlerle konuştum.

Gelenler, tesisler ve verilen hizmetin kalitesinden çok memnundu. Hatta şaşırdım, teleferiği herkes biliyordu. Herkes de gidiyor, çok da memnun kalıyorlar. Teleferik son yıllarda Denizli için yapılmış en iyi turizm yatırımlarından. Çok Avrupai bir proje oldu. Gelen insanlar oraya imrenerek bakıyor. Mesela Antalya’daki Olimpos’a bir çıkış 60 TL’dir ve orada hiçbir şey yoktur. Seyir teraslarından gölem yaparsınız ve inersiniz. Denizli’deki 6 lira, bedavaya çıkıyorsunuz ve ornada Beltaş’ın işlettiği çok güzel tesisler var. Çayınızı-kahvenizi içiyorsunuz, yemeğinizi yiyebiliyorsunuz ve konaklayabiliyorsunuz.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-11

100 LİRAYA KONAKLAMA, KAHVALTI VE AKŞAM YEMEĞİ
Ben sizin bu kampanyanızdan yararlanmak için Pamukkale ya da Karahayıt’taki herhangi bir tesise gittim. Nedir fiyatlar?

80 liraya kaldığınız otel de var, maksimum 130 liraya kaldığınız da. Ama 130 liraya kaldığınız otel sayısı 1-2. Çoğunluğu 100 lira civarında fiyat uyguluyor. Bakın iftar yemekleri veriliyor, 50-60 lira civarında. Biz ise orada 100 liraya hem konaklama, hem akşam yemeği ve sabah kahvaltısı hem de havuzlardan yararlanma imkanı veriyoruz. Şehir dışına tatile gidemeyenler bu imkandan yararlanabilir. Oradaki hizmetle ilgili herhangi bir olumsuzlukla karşılaşırlarsa derneğimizle irtibata geçsinler, biz çözeriz. Bizim temel prensibimiz yüzde 100 memnuniyet.

denizli-gazi-murat-sen-denizli-turizmi-1

AÇILMAYAN TESİSLER VAR
Yaşanan sıkıntıdan dolayı Pamukkale’de kapanan tesis ya da açılmayanlar var mı? İşten çıkarılan personel oldu mu?

Açılmayan tesislerimiz var. Özellikle Pamukkale Mahallesi’nde 3-4 yıldızlı konfora sahip belgeli tesislerimiz bulunuyor. Bunlardan açılmayanlar var. Karahayıt bölgesindeki tesisler kapanmadı ama bir bölümü maalesef çalışan sayısını azaltma yoluna gitti. Yeni işçi almayanlar da oldu.

Derneğimizin amaçlarından birisi hiçbir çalışanın işsiz kalmaması. Turizm işgücünün çok önemli olduğu bir sektör. Bu işgücü de öyle 1-2 yılda oluşacak bir sektör değil. Bu sektörü ayakta tutamazsak, geriye giderse ve çalışanlar farklı sektörlere yönelirse yeni süreçte yetişmiş personel bulmakta zorluk çekeriz. Sektörde şartlar iyileştiğinde yetişmiş işgücü sıkıntısıyla karşılaşırız. İşsiz kalanları Denizli merkezde yeni açılan birinci sınıf restoranlarda istihdam etmeye çalışıyoruz.

PAÜ O YATIRIM BİR AN ÖNCE YAPMALI
Bir şey daha söyleyeyim. Şu Pamukkale Üniversitesi’nin Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Hastanesi bir an önce açılmalı. Yöre turizmi için çok önemli bir porje olduğunu kaç yıldır söylüyoruz. Bu hastane yapılacak mı yapılmayacak mı? Yapılmayacaksa da yapılmayacak denilsin. Bununla ilgili Sayın Rektör açıklamalar yaptı. En son verdiği tarih 15 Mayıs idi. Üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Yine değişen bir şey yok. Bu hastane açılamıyorsa bölgeye yapılacak en büyük kötülüklerden birisidir. 2000 yıl önce yapmışlar, biz bugün yapamıyorsak acı bir şey.

2016 KAYIP YIL
Turizm sıkıntıda, yeniden toparlanmak ne kadar süre alır?

Bu yıl kayıp. Antalya’dakilerin birçoğu küçüldü. 4-5 tesisi olan 2’ye indirdi. 2 olan 1’ini açmadı. Birçok tesis kapalı. Beş yıldızlı oteller için her şey dahil 100 lira civarında kampan mesajları atılıyor. Bu kar edilecek bir fiyat değil. Bu yıl turizmciler için kar değil, ar yılı, ayakta kalma yılı. Vatandaşlarımız tatillerini Türkiye’nin en güzel beldelerinde yaparak turizme katkı verebilir. 1 milyon 200 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Sektörün ayakta kalması lazım.


O zaman 2017’de pek parlak geçmeyecek gibi anlaşılıyor…

2017 için şimdiden öngörülerde bulunmak çok kolay değil. Şu anda kontratlar yapılmaya başlandı. Bu yaşanan olaylar, güvenlik konusu devam etiği müddetçe kontratların yenilenmesi zor. Siz kontrat yapıyorsunuz, turizm acentası bulunduğu ülkeden uak kiralıyor. Uçak olmadığında müşteri getiremezsiniz. Tarifeli seferlerle Türkiye’deki yatak kapasitesini doldurmak mümkün değil. Mutlaka ve mutlaka carter seferleri konulması lazım. Önümüzdeki temmuz, ağustos, eylül Türkiye turizmi için çok önemli aylar. Bu dönemi sorunsuz olarak atlatabilir ve sezonu bir şekilde tamamlayabilirsek, umutlarımız artar. Açıkçası umutlarımızı yitirmemeye gayret ediyoruz. Sektör olarak şimdiye kadar birçok krizi atlattık ama turizmde en kötü yılımızı yaşıyoruz 2016’da.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı