REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’NİN BÜYÜKŞEHİR SEVDASI

20 Ekim 2012 Cumartesi

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yerel yönetimlerde etkili adımlar atıldı. Belediye kavramı, toplum yaşamında, önemli bir yere oturdu. Vali ve Belediye Başkanları’nın merkezi idare tarafından atanmalarına karşın, Vilayet ve Belediye Meclisi üyeleri, göstermelik de olsa, seçimle belirlendi.Bu, işin cafcaflı yanı. Gerçek yanı ise, belediyelerin kurulması ile Osmanlı’nın, Balkanlar’da, Anadolu’da, Ortadoğu’da ve Afrika’daki geniş toprakları üzerinde, belediyeler aracılığı ile, merkezi otoriteyi sağlamlaştırma amacında olması idi.

Denizli Belediyesi, 1876 (bazı kayıtlara göre 1872) yılında kuruldu. 1950 yılında sınırları dar ve nüfusu 22 bin olan Belediyemiz, 1960’lı, 1970’li yıllarda hızla büyümeye, genişlemeye başladı. 2 bin’li yıllarda da, yakın çevresindeki köyleri ve kasabaları mahalle olarak içine alıp, 500 bin nüfusa ulaştı.

Ancak, bu büyüme Denizli yöneticilerini tatmin etmedi. Çünkü, Denizli kent yöneticileri, çeyrek asırdır, “Büyükşehir” olabilmek sevdası ile yanar tutuşurlar.Denizli kent halkı da, aynı yöneticileri gibi, “Ne zaman Büyükşehir olacağız?” diye merakla ve dört gözle, Ankara’dan gelecek müjdeli haberi bekler.

Geçen yıl, bir mahalle kahvesinde sohbet ederken, vatandaşlarımızdan birine sormuştum, “Denizli’nin Büyükşehir olmasını neden bu kadar çok istiyorsun?” diye. “Büyük olacağız Ataman Bey. Yetmez mi?” diye cevap vermişti. Yöneticilerin demeçlerinden, bu konuda yapılan televizyon programlarından, belli ki, çok etkilenmişti. Ne getirip götüreceğinin, kendi yaşantısında neyin nasıl değişeceğinin farkında değildi ama, hoşuna gidiyordu “Büyük” olarak nitelendirilmek ve adlandırılmak. Yine bir televizyon programında, program yapımcısı; “Büyükşehir olalım da, içeriği önemli değil. Yeter ki, Büyükşehir olalım. 30 yıldır bu anı bekliyoruz” diyordu.

DENİZLİ’NİN BÜYÜKŞEHİR SEVDASI adını verdiğim bu süreci, 1990’lı yılların yerel gazete haberlerini kullanarak sizlere sunuyorum.

Nihayet, Denizli’nin beklediği yasa çıkmak üzere. Denizli’yi Büyükşehir yapacak yasa tasarısı, 8 Ekim 2012 günü TBMM’ne sunuldu. Kısa zaman içinde Denizli, büyük olasılıkla, Büyükşehir oluyor. Tasarı yasalaşınca, bütün köyler ve kasabalar mahalle olacak. Denizli’nin il sınırları dahilindeki herkes (yani, tüm ilçe, kasaba ve köylerinde oturanlar) Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi için oy kullanacak.

Denizli’nin Büyükşehir kapsamına alınması için büyük uğraş verenlerden Denizli Belediyesi eski Başkanı, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi’nin gönlündeki Büyükşehir modeli, 2010 yılı sonunda söylediklerine bakılırsa, şimdiki yasa tasarısındakinden farklı idi.

Nihat Bey, Büyükşehir sınırının daha dar kapsamlı ele alınması gerektiğine inanıyordu. Öyle bir uygulama, Denizli için, daha yararlı ve uygun olabilirdi.

Denizli merkeze bağlı bazı köyler, yıllar önce, belediyelik olurken halkoylaması (referandum) yapılmış, halka “İstiyor musunuz, istemiyor musunuz?” diye sorulmuştu.

On onbeş yıl sonra, bir seçim öncesi, o belediyelikler iptal edilip mahalle haline getirilirken halka bir şey soran olmamış, Ankara’dan karar verilmişti.

Şimdi de yüzlerce köy ve kasaba mahalle haline getiriliyor, o yörelerde yaşayan halka yine bir şey sorulmuyor, karar yine Ankara’dan geliyor.

Denizli ile coğrafi, toplumsal ve ekonomik yönden önemli farklılıklar gösteren Kocaeli vilayetinde uygulanan Büyükşehir modelinden esinlenilerek hazırlandığı söylenen Denizli Büyükşehir modelinin, Denizli’nin konumuna ve Denizli toplumuna ne kadar uyum sağlayacağını hep birlikte göreceğiz.

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı