REKLAMI GEÇ

Marmaris Active

18 Mayıs 2016 Çarşamba

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-hRALLİ
OFF ROAD
YAT FESTİVALİ

Marmaris Gezi günlüğümüz bu hafta aksiyon dolu sayfalardan oluşuyor.
Yoğun geçen hafta sonunda hazırlıklarını izleyip kaydettiğimiz tören ve açılış seremonisinin ardından, Marmaris’te ilk kez düzenlenen Türkiye Rallisini izleyip kayda aldık.
Off Road yarışları için hazırlıkları izledik, katılımcı- yarışçılara mikrofon uzattık.
Geleneksel Yat Festivali’nin bu yıl gerçekleşen 35.yıl etkinliğinin kokteyline katıldık, yat sahipleriyle görüştük.
Dolu dolu, filmlerin aksiyon sahnelerini aratmayan hareketlilik içinde geçen etkinlikler boyunca neredeyse hiç durmadık. Biz de aynı aksiyona kendimizi kaptırdık. Biraz yorulduk, biraz aç kaldık, biraz toz-toprağa bulandık. Ama inanın o kadar hızlı geçti ki zaman, ne yorulduğumuzun, ne de aç kalıp toza toprağa bulandığımızın farkına varmadık.
Zamanın keyfi mi? Biz hala dinlenmiş değiliz ama yaşadığımız keyif her şeye değerdi.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-marmaris-genel-goruntu

ERKEN ÇIKTIK YOL ALDIK
Yolculuğumuz bu kez diğerlerinden farklı bir seyir izledi. Her zamanki gibi son mesai günü değil, bir önceki gün yola çıktık.

Günlerden perşembe. Hazırlıklar tamam. Yine üç kişilik ekibiz. Demirbaş olarak ben ve Gökhan’ın yanına bu defa Ediz eklendi. Teknik malzemeyi ve kişisel eşyalarımızı taşıyan çantalarımızı araca yükleyip gün öğleyi aşarken yola koyuluyoruz.

Aracımız yolu ezberine almış, gaza basar basmaz yola revan oluyor. Cankurtaran, Tavas, Kale derken Muğla il sınırlarındayız. Bir süre sonra Muğla Denizli yolunun en yüksek tepesine, 1100 rakımlı tepeye az bir yol kala önümüzden Off Road araçları yüklenmiş iki katlı bir taşıyıcı gidiyor. İnip kaydediyoruz. Taşıyıcı araç şoförü keyifle selamlıyor bizi. Bir süre sonra yeni bir taşıyıcıya rastlıyoruz. O da başka bir yokuşu tamamlamak üzere. Onu da kısaca kaydedip yola revan oluyoruz. Fark ediyoruz ki, araçlar Marmaris’e taşınıyor, hem de Denizli’den!
Çok uzatmadan Marmaris’e varıyor, otele yerleşiyor, duş, temizlik falan derken yemek saatinde Marmarisli dostlarımızla buluşup ertesi günün planını yapıyoruz. Erken gelmekle iyi yapmışız. Bunu o gün değil ama iki gün sonra yorgunluk kendini gösterdiğinde anlıyoruz.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-acilis

GARAJDA CADDEDE KOKTEYLDE
Buraya Türkiye Motor Sporları Federasyonu’nun Marmaris’te ilk kez düzenleyeceği Ralli, beraberinde Off Road ve 35 yıldan beri Marmaris’te düzenlenen Yat Festivali’ni izlemek, kayda almak ve katılımcılara mikrofon uzatmak için geldik.

Ralli için hazırlıklara ayrılmış olan saha Marmaris İçmeler’de. Eski pazaryeri olarak bilinen ve şimdilerde hazine arazisi olduğu gerekçesi ile bakanlıkça el konulup pazaryeri olmaktan çıkan saha, geçici olarak ralli bakım ve hazırlık garajına dönüştürülmüş. Gördüğümüz kadarıyla hummalı bir hazırlık sürüyor. Neredeyse her aracın başında birkaç bakım görevlisi var. Takım tezgahları çoktan kurulmuş. Pilot ve kor pilotlar kafe bölümlerinde öbek öbek toplantı halindeler.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-acilis-1

Bir pilota yaklaşıyoruz. “Görüşebilir miyiz?” sorumuza, “elbette” yanıtını alıyoruz. “Bize bu ralliyi anlatın” diyoruz. “Tamam” diyor ve kısaca özetliyor. Kendisi Marmaris’te yaşıyormuş. Aslen Bursalıymış. İç mimarmış. İşi gereği sürekli olmasa da, zaman zaman yarışlara katılıyormuş, geçen ay Amerika’da oğlu ile bir yarışa katılmış…” Bu yarış önemli” diyor. İlk kez yapılıyor Marmaris’te. Uzun yıllar bunun için çaba göstermişler, nihayet gerçekleşiyormuş. Türkiye Motor Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı’nın Marmaris’te yaşıyor olması nedeniyle bu ralli ve Off Road gerçekleşmiş… Ama asıl olarak Marmaris Belediyesi’nin desteği ile yapılabiliyormuş. O nedenle belediyeye özel olarak teşekkür ediyorlarmış. Görüşmeden sonra alandan ayrılıyoruz.

TÖRENLERE DOKUNMAYIN EFENDİLER
Günün ilk etkinliği açılış seremonisi. Buna gösteri içerikli açılış töreni demek daha doğru olur. Marmaris’in en merkezi noktasında, bir yanı denize bakan, Atatürk heykelinin hemen önünde, sahil yolu, yat limanı kavşağındaki Sabancı Lisesinin önünde uzanan ana caddede hazırlıklar devam ediyor. Saat 15.30 itibariyle gösteri sürüşleriyle Ralli ve Off Road arabaları geçiş yapacaklar. Uzun ve sıkıcı konuşmalar yok bu kez. Daha önemlisi güvenlik önlemleri adı altında emniyet güçlerinden oluşan bir ordu da yok. Özgür bir tören izleyeceğiz. Biz daha da özgür olmanın avantajına karşın, çekim yapma sorumluluğuyla sağa sola koşuşturuyoruz ha bire. Birimiz binaların çatı katına, diğerimiz araç geçiş noktasına konuşlanırken, bir yandan da alana gelen gruplar ve araçların start noktasına gidişini kaydetmek üzere mevzi alıyoruz.

Alana gelen yollardan birine, Marmaris Türk Chapper Motor Grubu kalabalık biçimde giriş yapıyor. Üzeri çeşitli armalarla donatılmış deri ceketleriyle göz kamaştırıyorlar. Her biri sanki bir film karakteri. Kimi orta yaşlı, saçları dökülmüş ama dinç, kimisi sporculara özgü iri vücuduyla motorunun başında heykel gibi bekliyor, kimiyse sanki gezici dövmeci modeli. Hepsinin ortak özelliği kibarlıkları. Onlara yaklaşıp kısa bir bilgi almak üzere mikrofon uzatıyoruz.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-seyirci

Görüşmemiz biter bitmez motor grubunun genç bir üyesi, küçük bir gösteriye başlıyor. Gösteri tamamlandığında, motorcunun altındaki motoru bir cambaz kadar maharetle kullanışı seyirci olarak toplanan halktan büyük alkış alıyor.

Derken tören başladı. Araç geçişleri birer dakika arayla yapılıyor. Onlara Marmaris Türk Chapper Motosiklet Grubu ikişer motorla eşlik ederek gösteriyi renklendiriyor.

Protokol bölümüm protokole dahil olan ve olmayanlarca doldurulmuş. Hiç kimsenin bu durumdan rahatsızlık duymadığını gözlüyoruz. Belediye Başkanı Ali Acar dahil herkes sadece gösteri yapacak araçlara odaklanmış.
Tören araç geçişleriyle uzayıp gidiyor. Yüz civarında ralli arabası, elli civarında Off Road cipi geçiş zamanının hayli uzamasına sebep oluyor. Ama buna rağmen seyirci hala sıkılmadan ve kalabalık biçimde töreni izlemeye devam ediyor. Nihayet tören bitti. İlk dinlenme arası için bize fırsat doğdu. Ancak henüz gün bitmedi, haliyle işimiz devam edecek.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-genel-goruntu

YATLAR YATA YATA GİDER
Akşam saati yat limanındayız. Henüz beklenen kalabalık yoksa da, giderek kalabalıklaşacağa benziyor Liman Caddesi. Doğruca yat festivali bünyesinde yapılan bir etkinlik alanına gidiyoruz. Kürsü kurulmuş, küçük orkestra hoş ve hafif şarkılar çalarak kokteyl alanını dolduranların kulaklarının pasını siliyor. Ardından kürsüden anons başlıyor.
Bu törenin ne olduğunu kimden öğrenebiliriz? Neyse biraz kulak kabartalım sonra cevap verecek birilerini bulursak mikrofon uzatıp sorularımızın yanıtını alırız.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-yat-kaptani

Derken tören bitiyor ve sorumlu olarak Marmaris Uluslararası Yat Kulübü üyesi, organizasyon komitesinden Halit Kesgin beyi buluyoruz. Mikrofonumuza sorularımızın yanıtını o veriyor. Yanında, töreni yöneten yabancı kökenli hanımefendi var. Bizi birlikte yanıtlıyorlar.

Bu bir yarışmaymış. Yaklaşık 35 yıldır yapılan yat festivali bünyesinde bir etkinlikmiş. Uluslararası Yat Charter Show’a katılan yatların şefleri arasında dereceye girenlere ödülleri bu törenle verilirmiş. Türkiye’de ikinci kez düzenliyorlarmış. Bundan önce dünyanın çeşitli ülkelerinde aynı yarışmayı yapmışlar ve yapmaya devam ediyorlarmış!

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali

Kokteyl alanından ayrılıp bir yatı gezmek istiyoruz. Rehberliğimizi yapan Marmaris Belediyesi’nden Evren Özkan, bizi Belediye Meclis Üyesi Oktay Ünlü’nün yatına davet ediyor. Yatın adı oldukça manidar, “Queen of Datça.” Neden Queen of Datça? “Cansız şeyler, eşyalar İngilizce de dişildir. Teknenin ilk sahibi bir İngiliz. Datça’yı çok seviyormuş. O nedenle Datça adını vermiş tekneye. Dişil niteliğinden dolayı da Queen, yani kraliçe sıfatını uygun görmüş” açıklaması teknenin kaptanından geliyor.

Gulet tekneyi gezip bölümlerini kaydediyor ekibimiz. Bu arada tekne sahibini, kendisini bekleyen Amerikalı misafirlerinde fazla uzak tutmamak için kısa bir röportaja davet ediyoruz. “Tabi” diyor. Teknenin burnuna geçip mikrofon uzatıyoruz.

Bu gün karanlıkta kayıt aldık. Denizi, havayı, göğün mavisini, yatların yelken direklerini, gündüz gözüyle görmek gerek diyoruz. Ertesi sabah yeniden gelmeliyiz diyerek bu günü noktalıyoruz. Ertesi sabah ilk işimiz yat limanını ziyaret etmek oluyor. Bizimkiler Liman Caddesi’ni arşınlarken, ben de Marmaris Kalesi’nden kuşbakışı izleyip, birkaç fotoğraf çekiyorum.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-yarisi

HIZ GÜÇ VE TEHLİKENİN AŞKI
Nihayet saatler akıyor. Ralli için zaman hızla yaklaşmakta. İlk bilgiye göre saat 12.00 civarı, son ve kesin bilgiye göre ise 12.10’da ilk yarışçıyla seyir bölümünde karşılaşacağız. İçmelerden gelip Hisarönü-Datça yoluna arkadan çıkan güzergah Marmaris Rallisi’nin birinci etabı olarak seçilmiş. Seyir için ayrılmış en uygun yer de işte bu güzergahın heyecanlı bir noktası. Üç kişi biz, Evren ve Duran’la toplam beş kişilik ekip olarak izleme noktasındayız. Ama herkes orada! Tüm basın ve ralli tutkunları yolun güvenlikli bölgesinde meraklı bir kalabalık oluşturmuşlar. Bir saati aşkın süre çakılı kalıyorum yerimde. Gökhan başka bir noktada, Ediz araçların geliş yönünde mevzi tutmuşlar. Araçların geçişi tamamlanıyor ve bir hızla toparlanıyoruz. Hedef ikinci etap.

İkinci etap daha zor bir parkurda gerçekleşecek. Bir yanı Akdeniz ve Ege’nin mavi sularına açılan kıyı yolu boyunca yarımadayı kat edip ralli sahasına ulaşıyoruz. Bu etabı da farklı noktalardan izleme olanağımız oluyor. Ama ilk parkur üzerindeki seyirci de basın ilgisi de yok bu kez. Herkes ya öğle yemeğinde ya da dinlenmeye çekilmiş durumda. Oysa en güzel aksiyon bu etapta yaşanıyor.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-gosteri-alani

ŞİMDİ GÖSTERİ ZAMANI
Yarışma heyecanı harika. Neredeyse sabahtan beri sahadayız. Yarımadayı baştan sona dolaştık sayılır. Gün öğleyi aştı. Elimizdeki programa göre saat 17.30’da bir başka alanda gösteri startı verilecek. Seyirci gösterimi adıyla yapılacak yolan bu etap yarıştan çok izleyenlere yönelik şov olacak.

Gösteri tam saatinde başlıyor. İçmeler girişinde, hemen sağdaki ormanlık alanda parkur hazırlanmış. Start noktası girişte. Çam ağaçları içinden dolaşıp gelen araçlar gösteriyi yine start noktasına dönerek tamamlıyorlar. Yaklaşık bir saati aşan bir süre gösteriyi izliyoruz. Önce ralliciler, ardından Off Road pilotları başlangıç çizgisinden start aldılar. Gösteri sorunsuz biçimde tamamlanıyor.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-odul-toreni

ÖDÜL GECESİ
İlk günün akşamı bir kokteyle katılıyoruz. Bir önceki yılın Türkiye Ralli Şampiyonası’nı kazananların ödüllerinin verildiği tören çok katılımlı kokteylle birlikte düzenleniyor. Ralli ve Off Road pilotları, teknik ekipler, yöneticiler, görevliler, basın ve protokolden oluşan free bir kalabalık.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-odul-toreni-3

Tören öncesi yapılan kısa konuşmalardan sonra sahneyi Azeri Şarkıcı Tünzale Agayeva alıyor. Ses çok iyi. Caz tekniğiyle beslenmiş müzik, Azeri yerel modlarla harmanlanarak hoş bir tınıya dönüşmüş. Genç şarkıcıya salondan yükselen alkışlar bis yaptırıyor, ikinci şarkıyı aynı zevkle dinliyoruz.

Tören başladı. Kısa bir konuşmadan sonra ödüllere geçiliyor. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve protokol üyeleri sahneye çıkıp önceki yılın şampiyonasında dereceye girenlere ödüllerini veriyorlar.

denizli-marmaris-ralli-off-road-yat-fetivali-ralli-odul-toreni-

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, yaptığı konuşmada motor sporlarına çok uygun bir coğrafyaya sahip olduklarını belirtti. Uzun yıllar burada böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak istediklerini ve nihayet bunun gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Acar, bu nedenle sporculara, pilotlara ve Federasyon’a teşekkür ettiğini açıkladı.

Gün böyle sona ererken, bizim de bu haftaki serüvenimize nokta koyma zamanı geliyor. Loong Weekend, yani uzun hafta sonu tatili için sebeplerimizi çoğaltıp geri dönüyoruz.

Marmaris maceramız sürecek. Önümüzdeki haftalar balıktan sanata farklı konularda yaptığımız gezileri sizler için kaydedecek, ekranlara ve sayfalara aktarmaya devam edeceğiz.

(Hazırlayan: Yaşar TOK)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı