REKLAMI GEÇ

Aksilikler yolculuğu

THY’nin İstanbul-Denizli uçağında birbiri ardına gelişen aksilikler, yolculara zor anlar yaşattı İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan önceki akşam saat 18.15’te kalkıp, saat 19.05’te Denizli Çardak Havaalanı’na inmesi gereken THY’nin TK-238 Sayılı Erzincan isimli uçağının 146 yolcusu, birbiri ardına yaşanan ilginç aksiliklerin kurbanı oldu.

/ DENİZLİHABER / 30 Haziran 2007 Cumartesi, 00:00

Önce korsan paniğinin yaşandığı uçak, Atatürk Havaalanı’ndaki radarların

bir bölümünün bozulması nedeniyle zor bir kalkış süreci yaşadı, havada bir kez türbülansa giren Denizli uçağının bir buçuk saati bulan rötarın ardından ulaştığı Denizli Çardak havaalanına inişi de sıkıntılıydı.

Denizli uçağı aprona 25 dakikalık gecikmeyle yanaştı

Hareket saatine göre normalde 17.50’de uçağa alınması gereken yolcular Atatürk Havaalanındaki trafik nedeniyle yaklaşık 25 dakikalık gecikmeyle uçağa alındı. Yolcular uçağın hareket saatini beklerken kabin görevlilerinin giderek artan telaşı, ortada bir aksiliğin olduğunu işaret ediyordu.

Toplam yolcu sayısı fazla Çocuk yolcu sayısı ise eksik çıktı

Ellerindeki 145 kişilik yolcu listesiyle kalkış öncesi uçakta sayım yapan kabin görevlileri, uçakta 146 yolcunun olduğunu fark etti. Birkaç kez tekrarlanan sayımda, yine bir yolcu fazlası olduğu anlaşılınca, kabin görevlileri hatanın uçaktaki çocuk yolcularının sayısında olabileceği ihtimaliyle, bu kez yalnızca çocuk yolcuları saydı. Ancak bu sayım ortaya yeni bir liste hatasını daha çıkardı. Çünkü, 7 çocuk yolcunun bulunduğu listeye rağmen, kabin görevlileri uçak içinde yalnızca 6 çocuk yolcunun olduğunu tespit etti.

Yetkililerden yardım istendi

Kabin görevlileri bir çocuk yolcunun eksik ama toplamda bir yolcunun fazla çıktığı Denizli uçağındaki karışıklığı çözemeyince THY Atatürk Havaalanı yetkililerinden yardım istedi. Kalkış için aprondan ayrılmayı bekleyen Denizli uçağına giren 3-4 kişilik uzman ekip ellerindeki uçuş kartı koçanları ve yolcu listeleriyle tekrar sayım yaptı. 148 yolcunun bilet aldığı ancak 145 kişinin chek-in işlemi yaptırdığı THY’nin İstanbul Denizli seferinde niçin 1 fazla yolcu olduğu uzun süre anlaşılamadı.

Uçakta korsan var!

Yaşanan hareketliliğin nedeninin uçakta bir fazla yolcu olmasından kaynaklandığını öğrenen Denizli yolcuları arasında bu kez “Uçakta korsan var” paniği yaşandı. Kabin görevlilerinden korku ve endişe içinde bilgi almaya çalışan yolcuların korsan paniği, yaklaşık 40 dakika sonra hatanın tespit edilmesiyle sona erdi. Hata, yolcu chek-in işlemlerinden kaynaklanıyordu. Elinde uçuş kartı olduğu halde bir yolcuya ait uçuş işleminin sisteme “iptal” olarak yansımasından kaynaklandığı anlaşılan Denizli uçağındaki sorun giderilince uzman ekip uçaktan ayrıldı.

Bu kez radarlar bozuldu

Yaşanan sorunun çözülmesinin ardından Denizli uçağı, kuleden kalkış izni istedi. Ancak kuleden gelen yanıt uçakta ikinci gerilimin yaşanmasına neden oldu. Kule havaalanının yakın takip ve kalkış radarlarının bozulması nedeniyle uçağın kalkışına izin vermedi. Bir süre kule yardımıyla gerçekleştirilen Atatürk Havaalanı’ndaki iniş ve kalkışlar, akşam uçuşlarının birçoğunda en az yarım saatlik rötara yol açtı. Bu gecikmelerden nasibini alan uçaklardan Denizli seferi nihayet 19.30 gibi Atatürk Havaalanı’ndan kalkabildi.

Pişmiş tavuğun başına gelmedi.

Yaşanan gecikme ve uçuşun akşam yemeği saatine gelmesi nedeniyle yolculardan birçoğu, uçak henüz hareket etmeden kabin görevlilerinin servise çıkmasını istedi. Bunun üzerine servise çıkan kabin görevlileri tam uçak yolcularına sandviç ve salata dağıtırken, kuleden uçağa “Kalkıyorsunuz” talimatı geldi. Bazı yolcuların ikramlarını aldığı uçakta servis yarıda kesilerek kalkış gerçekleştirildi. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir rötarla havalanan Denizli uçağında yükselme mesafesinin bitimin ardından emniyet kemeri ikaz lambaları söndü. Birçok yolcu emniyet kemerlerini çözerken, kabin görevlileri ikinci kez servise çıktı. Ancak havadaki basınç farklılıkları Denizli uçağını bir türbülansın içine itince yolcular üçüncü şoku yaşadı. Sinirlerin iyice gerildiği uçağın yine basınç farklılıkları yüzünden inişi de sıkıntılı oldu. Acı gölün üzerinden süzülerek Çardak Havaalanı’na iniş yapan uçak, iniş sırasında birkaç kez yalpaladı. Sert bir inişle Çardak Havaalanı’na inen yolcuların birçoğu başlarına herhangi bir kaza gelmeden yolculuğun bitmesini birbirlerine sarılarak kutladı.

Çardak’ta tedirgin bekleyiş

Bu arada Denizli uçağındaki yaşanan aksilikler ve gecikme Çardak Havaalanı’nda bekleyen yolcular ve yakınlarına da gergin saatler yaşattı. İşadamları, Denizli’deki ihracatçı firmalarla görüşmeye gelen yabancılar, gurbetçiler ve umre yolcularının da bulunduğu TK-238 sefer sayılı Denizli uçağını Çardak Havaalanı’nda da onlarca Denizlili bekliyordu. Kimi umreye giden yakınını, kimi gurbetten bu yıl ilk kez gelen akrabalarını, kimi yabancı konuklarını bekleyen ancak yaşanan gecikme nedeniyle paniğe kapılan, buna karşılık yetkililerden sağlıklı bilgi almaya çalışan çok sayıda yolcu yakını yolcu bekleme salonlarından apron dışına çıkarak uçağı havada gözlemeye başladı. Yolcu yakınlarına bir süre sonra, saat 20.05’te bu kez İstanbul’a doğru havalanması gereken uçağın İstanbul yolcuları da katıldı. Uzun süren beklemeden sıkılarak giden yolcu apronlarından bina dışına çıkan yüzün üzerinde yolcu da tıpkı yolcu yakınları gibi uçağı havada gözlemeye başladı. İstanbul yolcuları saat 21.00’den sonra uçabildi. Saat 20.30’a doğru havaalanına inen uçağın maceralı uçuşu, birinci kaptanın hosteslerle birlikte kapı çıkışına geçip yolcuları uğurlamasıyla sona erdi.

Acemice yapılan bir hata

Uçağın yolcuları arasında bulunan işadamı Zafer Katrancı, önce bizleri geç de olsa içeri aldılar. “Ardından daha sonra anladığımız yolcu krizi patlak verdi. Hostesin biri sayıyor 145, öteki sayıyor 146. Kaçak binen birisi mi var endişesi gerçekten tedirginliğe yol açtı. Bulamadılar uzun zaman. Çocuk, bebek dediler. Bu bi gecikmeye yol açtı, ardından radar ya da aksımızı kaybetme mevzumuz ve diğerleri peşi sıra yaşananlar ciddi gecikmeye neden oldu. Acemice yapılan bir hata ve sonrasında yaşananlar yolcular arasında korkuya neden oldu. Böyle bir gerginlik ve krizin ardından sağ salim alana inmemiz gayet sevindirici” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı