REKLAMI GEÇ

Bakan Zeybekci: Baraja ve milletvekili yeminine karşıyım

Bakan Zeybekci: Baraja ve milletvekili yeminine karşıyım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçim barajına toptan karşı olduğunu vurguladı ve milletvekili yeminiyle ilgili olarak da “Ben bu yemine karşıyım. Ne idüğü belirsiz metinle böyle uzun uzun şeyler. Ne idüğü belirsiz derken içeriğine demiyorum. Anayasa üzerine yemin ediyoruz, o anayasayı değiştirmeye kalkıyoruz. Böyle şey olur mu?” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Nisan 2015 Pazar, 17:22

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kazı çalışmalarını Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği antik Laodikya kentinin Kazı Evi’nde, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerle kahvaltı yaptı. Genel ekonomik durum değerlendirmesi yapan ve ekonomi muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, Anadolu’nun tüm şehirleriyle bakıldığında Türkiye’nin zenginlikleriyle patlamamış bir yanardağ olduğunu söyledi. Zeybekci, “Bu enerjideki en önemli kaynağımız da insan. Bundan sonra Türkiye çok başka bir noktaya gelecek. İlk defa yatırımcımız dünyaya açılmaya gücünü keşfetmeye başladı. Dün itibariyle Başbakanlık genelgesi yayımlandı. Turkish Discovery Potancial yani Türkçe’ye çevirirsek Türkiye gücünü keşfet sloganı ve logosunun Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlarda kullanmasıyla ilgili genelge dün yayımlandı” dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN CARİ AÇIK BİTMİŞTİR NOKTASINDAYIZ’
Türkiye’nin cari açık rakamlarını sağlıklı bir şekilde anlatamadıklarını söyleyen Zeybekci, cari açığın yüzde 5.7 olmasına rağmen finansman ihtiyacı duyan cari açığın yüzde 4.6 olduğunu belirtti. Bakan Zeybekci, “Yüzde 4.6 cari açık Türkiye için endişe edilecek bir cari açık değildir. Hatta yok diyebileceğimiz bir cari açıktır. Ocak ve şubat cari açık rakamlarımıza baktığımızda cari açığımızın 2014 yılında yüzde 4’ler seviyesine geldiğini göreceğiz. Yüzde 4 sevilerindeki fiili cari açık yurtdışı finansman ihtiyacı duyan cari açığa dönüştüğü zaman yüzde 3.2’lere geldiğini göreceğiz. Bu Türkiye için artık cari açık problemi bitmiştir denebilecek bir noktadır. Türkiye gibi yüzde 5 seviyesinde büyümek zorunda olan bir ülke, her sene 1 milyon 750 bin insanına yeni iş bulmak zorunda olan bir ülkenin nabzının, ateşinin biraz yüksek olması normaldir” diye konuştu.

Zeybekci, İran ve Rusya ile ticareti kendi ülke para birimleriyle yapmak istediklerine de dikkati çekip, “Rusya ile 32 milyar dolarlık dış ticaretimiz var. Bizim için önemli pazarlardan biri. Rusya ile ticaretimizde TL’nin ve rublenin kullanılmasını istiyoruz. Bunu formüle etmek istiyoruz” dedi.

‘BARAJ TOPTAN KALKMALI, MİLLETVEKİLİ YEMİNİNE KARŞIYIM’
Seçim barajını karşı olduğunu, siyasi yapının değişmesi gerektiğini belirten Zeybekci, “Biliyorum genel kanaat de bizim partimizin de kanaati böyle. Baraj olmamalı. Bu yüzde 10 baraj meselesine kökten karşıyım. Bu siyasi sistemin bu haline karşıyız. Parlamenter yapının bu halinin ürettiği şeyler bunlar. İlk milletvekili olduğumda, ‘Bu yemine karşıyım’ demiştim. Ne idüğü belirsiz metinle böyle uzun uzun şeyler. Ne idüğü belirsiz derken içeriğine demiyorum. Şunu demesi lazım bir milletvekilinin, ‘Vatanıma, milletime ve bayrağıma ihanet etmeyeceğime ant içerim.’ Anayasa üzerine yemin ediyoruz, o anayasayı değiştirmeye kalkıyoruz. Böyle şey olur mu? Standart bir cümlelik bir yemin. Herkes de dilediği şekilde bence yeminlerine kişisel katkı verecekse tabi ki başka şekilde manipüle etmeden metin olabilir. Barajı toplam siyasi devlet sisteminin içinde tekrar yorumlanması, tek başına barajı Türkiye’de yüzde 2’ye, gerekirse sıfıra indirebiliriz. Bunların hepsini bir an önce yapmamız gerekiyor. Türkiye sistemi bence tartışmalı” dedi.

‘CHP’NİN VAADİ AKIL DIŞI’
CHP’nin emeklilere çift maaş ikramiye vaadini ‘Akıl dışı’ olarak değerlendiren Zeybekci, “Akıl dahilinde olmak kaydıyla muhalefetle siyaset yapmaktan, onlarla yarıştan zevk duyarız. Ahlak dışı olduğu gibi akıl dışı da aynı kategoriye girer. Önceden de ‘Mazotu 1 TL yapacağız. 2 araba vereceğiz’ derlerdi. Bunu diyenleri vatandaşımız ciddiye almadı. Bu rakamlar cevaplamaya bile değmez. Sadece muhalefetin bu vaadinin maliyeti 40 milyar dolar olduğunu varsayarsak Allah muhalefet partisinin ekonomistlerine kolaylık versin. Sorulara nasıl muhatap olacaklar, mızrağı çuvala nasıl sığdıracaklar merak ediyorum “diye konuştu.

‘BİRKAÇ SOYSUZ HARİÇ HERKES BARIŞ İSTİYOR’
Ağrı’da askerlere yönelik silahlı saldırıyı lanetlediğini dile getiren Bakan Zeybekci, “Ağrı’da yaşanan olay çok üzücü bir olay. Gönül istiyor ki bu coğrafyada sadece kardeşlik olsun. Bütün hedefimiz de zaten bu. Türkiye’deki 78 milyon insan birkaç soysuz hariç herkes barış, huzur istiyor. Risk varsa rızık var diyenler böyle ortamlar istiyor. Bugüne kadar aldıkları oyları tehditle alanlar, bizzat yaşadığım ortamda, karı koca öğretmeni seçimden bir gece önce tehdit edenler, demokratik, barış ortamında onlara varlık, hayat olmadığını gördüler. Ağrı’daki saldırıyla gerçek yüzlerine gösterdiler. Yine tehdit ederek ortaya başka bir şey koymaya çalışıyorlar. Bu onların yokoluş dönemlerinde var olmak adına yaptıkları bir şey. Lanetliyorum. Bu millet bunları döktükleri kanda boğacaktır” dedi.

ic

Zeybekci, daha sonra gazeticilere Laodikya Antik Kenti’ni gezdirdi. Türkiye’de ilk kez işletimi bir belediyeye verilen antik kentteki çalışmalar hakkında Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek yürütülen çalışmaları anlattı. Zeybekci, ekonomi muhabirleriyle birlikte selfie de çektirdi.

Yorumlar

eren   -  Bağlantı 13 Nisan 2015, 13:24

baraj toptan kalksa siz 50millet vekilini çok bulursunuz madem karşısın baraja yasa teklifi ver TBMMye nedense bu konuları denizliye geldinmi konuşuyorsun bu konuşmaların yeri ankara TBMM mazot gemilere ucuz Vatandaşa ÇİFTCİYE pahalı emeliye para yok

ibram   -  Bağlantı 13 Nisan 2015, 12:56

kalkmış EMEKLİYE verilecek 2MAAŞ ikramiyeye akıl dışı diyor nihat zeybekci neden akıl dışı siz KENDİ AYLIKLARINIZA ZAM yaparken ikramiye alırken o akıl içimi emekli 3 kuruş alıyor onuda eletrik su ve diger zamlarla geri alıyorsunuz OzamanEMEKLİ ÖLSÜN

Oğuz   -  Bağlantı 13 Nisan 2015, 10:41

Sayın Bakan bizimle kafa buluyor galiba. Türkiye’nin yıllık bazdaki cari açığı 45.8 Milyar USD. Yani toplam ihracatımızın (153 Milyar USD) üçte biri. Eğer hala bu rakam korkutucu değilse, ya biz çok aptalız, ya da siz çok akıllı.

ANIL   -  Bağlantı 13 Nisan 2015, 10:28

Anayasanın ve diğer yasaların günün şartlarına göre güncellenmesi gayet doğal ve bir zorunluluktur.AncaAk, sen değişmesi gereken yerine değişmemesi gereken ilk 3 maddeyi değiştirmeye kalkarsan elbet sana hoop denecektir.Yoksa size kalsa TÜRKİYE mafiş

doğru ve haklı   -  Bağlantı 13 Nisan 2015, 09:11

karşı olunca değiştirmek gerekir,vazgeçmek değil.Öyle olsaydı zamanında Atatürk duruma karşı iken Türkiye Cumhuriyetini kurmazdı.Bu zihniyet karnımız aç,cepleri dolduranlar gibi argümanları artık terk edip,zavallı BAKIŞ AÇILARINI değiştirmeliler…

Bakış Açısı   -  Bağlantı 12 Nisan 2015, 22:09

Karşı iseniz, vekil olmazsınız olur biter. 80 milyon insan var. Yemini ve ÜLKESİNİ seven var. Anayasa değişince insanların KARNI doymayacak. Ama sizin cebinize daha çok PARA girecek.

hakan   -  Bağlantı 12 Nisan 2015, 19:23

sn bakana sorsun biri;anayasa hakkında konuşuyor ama hiç anayasayı okumuş mu acaba?

Volkan   -  Bağlantı 12 Nisan 2015, 19:08

Hükümetin elini bağlayan yok.Madem ki karşısınız kaldırın barajı…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı