REKLAMI GEÇ

Zeybekci: “Türkiye, fırsatlar vadeden bir ülke”

Zeybekci: “Türkiye, fırsatlar vadeden bir ülke”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yakın gelecekte fırsatlar vadeden nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Eylül 2017 Perşembe, 11:43

New York’taki İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016’daki işgal girişimi, Suriye ve Irak’tan kaynaklanan ateş çemberi, ülke içindeki terör faaliyerinin hızla artması ve Rusya’yla yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisinin 2016’da yüzde 3,2 büyüdüğünü hatırlattı.

Türkiye’nin artık bu tür durumlar için kendini bir nevi test ettiğini ve bu sınavı başarıyla geçtiğini aktaran Bakan Zeybekci, “2017’nin ilk iki çeyreğinde yüzde 5,2’yi yakaladık. Üçüncü çeyrekte ise 2016’daki üçüncü çeyreğin baz etkisinin de desteğiyle, dünyada 1 numara olacağız. Dördüncü çeyrekte de yıllık ortalamaya bakıldığında dünyada ilk 2’de yer alma ihtimalimiz var. Üçüncülük bile bizim için fena bir performans değildir. 2017’deki büyümede, ihracatın ve üretimin toplam büyüme içinde oranı hemen hemen yüzde 50. En çok gerçekleştirmek istediğimiz büyüme tarzı da buydu. Biz bunu 2018, 2019 hatta 2020’de de sürdürülebilir ve öngörülebilir bir şekilde garanti altına alacağız” diye konuştu.

Ülke ekonomisindeki büyümenin enerji kullanımına da yansıdığını belirterek örneklendiren Zeybekci, son 15 yılda Türkiye’nin enerji üretimi ve tüketimini, 32 bin megavattan (MW) yaklaşık 80 bin MW’a çıkardığını kaydetti. Ayrıca, bunun gelecek 10 yılda da 150 bin MW’a yükseltileceğini ifade etti.

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin gelecek 10 yılda enerji ve enerji teknolojileri ile ulaştırma ve haberleşme alanlarında 150’şer milyar dolar, sağlık teknolojileri alanında da 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını dile getirdi. Zeybekci, “Türkiye’nin bugün 11 bin dolar olan kişi başına düşen milli geliri, 10 yıl sonra 20 bin dolara çıkacak. Dolayısıyla Türkiye’deki her şey tıpkı bu şekilde ikiye katlanacak. Yatırımlar, fırsatlar, kazançlar da iki katına ulaşacak. Türkiye’nin ikiye, üçe, dörde katlama imkanı var. Ancak, Almanya’nın veya Amerika’nın ikiye katlama yeri yok” dedi.

Türk inşaat sektörünün dünyada ikinci sırada geldiğinin altını da çizen Bakan Zeybekci, Türk müteahhitlerin dünya geneline yaydıkları yaklaşık 350 milyar dolarlık çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı