REKLAMI GEÇ

Arslan: Kriz yaşayabiliriz

Arslan: Kriz yaşayabiliriz

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Rusya ile yaşanan krizde, cesur ama kabadayı üslubundan uzak diplomatik adımların gecikmesi durumunda, Türk işadamlarının, üreticilerinin ve ihracatçılarının ciddi bir krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2015 Cumartesi, 13:48

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan Rusya ile yaşanan krizi değerlendirdi, soğukkanlı davranılması çağrısında bulundu.

Yaşanan krizin mali, ticari ve siyasi boyutunun çok yönlü hesaplanması ve ona uygun tavır alınması gerektiğini anlatan Arslan, “Suriye politikasındaki hataların, hükümetin terör örgütleriyle ilişkilerinin, makro dengelerde hala açıklama bekleyen hata ve noksanların Orta Doğu coğrafyasında açtığı yaralar, özellikle ekonomide büyük sorunların işaretiydi. Bu sorunların devamında,bir de başımızda Rusya krizi belirdi. Enerji darboğazı ve ihracat sorunları yaşanırken, turizm, inşaat, tekstil ve tarımda Rusya ile almamız gereken mesafe, güvenlik ve istihbarat zaafiyetleriyle ekonomiyi çok ciddi sıkıntıya sokabilecek duruma gelmiştir. Hükümet, hala hatalarının hesabını vermekten kaçıyor, soyut iyi niyet beyanlarıyla bu büyük krizin üstü örtülmeye çalışılıyor, ama tutmuyor” dedi.

Sınır güvenliğini, ülke toprağını ve hava sahasını korumanın ayrı bir konu olduğunu dile getiren Arslan, bunun nasıl ve hangi istihbaratla gerçekleştirileceğinin ise ayrı bir konu olduğunu kaydetti.

Arslan, “Ülkemiz, mali açıdan çok hassas bir dengede seyrederken, koalisyon kurmamanın maliyeti zaten tüm üretim, ihracat ve enerji kalemlerine ek yük olarak yansımıştı. Şimdi, Rusya ile gerilen ilişkiler sonucunda ticaret, inşaat, tarım, tekstil, lojistik, enerji alanlarında büyük bir endişe egemendir. Plansız adımlarla, yanlış tutumlarla gözden geçirilmeyen sınır güvenliği anlayışı, G-20 Zirvesi sonrasında bu defa Rusya ile yaşanan krizle tırmanış göstermiştir. Sanayicimiz, ihracatçımız, turizm ve tekstil ile tarım alanında emek verenlerimiz, şimdi gözünü gümrük kapılarına dikti, bu krizin faturasını hükümetten önce girişimcilerimiz ödüyor. Somut diplomatik adımların atılmadığı her saat, sanayicilerde ve ihracatçılarda endişeyi derinleştiriyor. Krize kalıcı bir çözüm bulunmadığı takdirde, enerji ve hammadde alanında evlerimize kadar doğrudan yansıyacak bir zararın içine gireceğiz. Sanayi sektöründe enerji maliyetlerinde düşüş için biz çaba harcarken, hükümet macera peşindedir. İktidarın bu hesapsız hamlesi, yaşanan zaafiyet, Türkiye’de üreten ve ihracat yapan kesimi çok tedirgin ediyor. Artık hiçbirimizin gerginliğe, siyasi hatalar yüzünden yok yere üretimini kısmaya tahammülü yoktur. Beylik sözlerle diplomasinin kurallarına meydan okuyanlar, üreticilerimizin, ihracatçımızın, inşaatçımızın, hazır yatırımları ve siparişleri kapıda bekletilen üreticimizin ve ihracatçımızın sesine kulak vermeli,turizmcimizin de sıkıntılarını göz ardı etmemelidir. Uluslararası ilişkiler sıradan ilişkiler değildir. Hafife alınmadan, dayılanmadan, güç dengelerini dikkate alarak yürütülmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı