REKLAMI GEÇ

Arslan’dan darbe mağdurları için yasa teklifi

Arslan’dan darbe mağdurları için yasa teklifi

CHP’den darbe dönemlerinde mağduriyete uğrayanlar için yasa teklifi geldi. Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, 1971 muhtırasından 2011 yılına kadar geçen sürede darbe mağduru olanlar ile askeri okullardan atılan öğrencilerin hak kayıplarının giderilmesi için önerge verdiler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Haziran 2016 Perşembe, 11:18

CHP Denizli Milletvekili KazımArslan ve Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Milli Savunma Komisyonu’na da sundukları teklifle, mevcut yasalarla tanınmış olan 1971 Askeri Muhtırasından 2011 yılına kadar yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askerî Şûra kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ilişiği kesilenlere, vefatları halinde hak sahiplerine tanınan başvuru hakkının, aynı tarihler arasında yargı denetimine açık işlemler sonucu ilişiği kesilen ve hak kaybına uğramış olan kişilere de tanınmasını önerdiler.

“HAK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK DEVLETİN GÖREVİ”
Arslan, Akaydın ile birlikte verdikleri değişiklik önergesiyle ilgili açıklamasında, darbe dönemlerinde askeri okul öğrencisi olan binlerce genç ile fakülte, yüksekokul ve Astsubay Hazırlama Okulu öğrencilerinin hiçbir gerekçeyle açıklanamayacak şekilde ordudan atıldıklarını, haklarını arayanların darbe şartları altındaki yargı süreçlerinde olumlu sonuç alamadıklarını ifade etti.

Darbe ürünü yargılamaların ve hak kayıplarının geç de olsa önüne geçmenin devletin görevi olduğunu vurgulayan Arslan, “Biz, darbe döneminin siyasi şartları sonucu, haklarında yürütülen ve yargı denetimine kapalı idari işlemleri evrensel hukuk kurallarına uygun sonuçlanmadığı için, hak kaybına uğrayan askeri personele halihazırda tanınmış olan yasal hakların, bu defa yargı denetimine açık işlemler sonucu orduyla ilişiği kesilen ya da görevinden alınan askeri personele de tanınmasını hedefliyoruz” dedi.

BİR DEFALIĞINA BAŞVURU HAKKI
Askeri okullardan, fakülte ve yüksekokullardan darbe döneminde atılan dönemin gençleri haklarını aradığını, fakat o günün koşullarında sonuç alamadıklarını belirten Arslan, “Şimdi yeni bir düzenleme getirelim, 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanununa göre subaylar ve astsubaylarla aynı hükümlere tabi olan, orduyla ilişiği kesilmiş eski Harp Okulları, Fakülte Yüksekokulları ve Astsubay Hazırlama Okulları Öğrencilerine de bir defalığına bir başvuru hakkı tanıyalım” diyerek, önergeyle ilgili şu bilgileri verdi:

YARGI YOLU YERİNE BAKANLIK KOMİSYON KURSUN
Kanun teklifi, askeri darbe dönemlerinde orduyla ilişiği kesilmiş bu askeri öğrencilerin, subay ve astsubaylarla aynı kanunlara tabi olduğunu belirtiyor ve bu subay ile astsubaylara tanınan hakların darbe mağduru askeri öğrencilere de uygulanmasını öneriyor. Teklifle, eski askeri öğrenciler yeniden bir mahkeme yolu aramak yerine kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığına başvuracak. Bakanlık başvuruları incelemek için bir komisyon kuracak ve darbe döneminde yargı denetimine açık tutulmuş, ancak dönemin şartları gereği olumsuz sonuçlanmış davalara konu olan idari işlemlerin hukukiliğini denetleyecek.

KOMİSYON DARBE MAĞDURLARININ HAKKINI TESLİM ETSİN
Başvuru uygun görülürse, Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıyken ilişiği kesildikten sonra denkliği bulunan bir fakülte veya yüksekokuldan mezun olanlar ile ilişiğinin kesildiği tarihteki emeklilik için zorunlu asgari süreyi bu yasanın yürürlük tarihinde doldurmuş olanlar, askeri okuldan mezun olmuş sayılacaklar. Böylece darbe mağduru askeri öğrencilere yargı yoluna başvurmadan, komisyon eliyle mezuniyet olanağı getirilecek.

MEZUN OLAMAYANLARA FAKÜLTE HAKKI TANINSIN
Kanun teklifi, darbe dönemlerinde orduyla ilişiğinin kesildiği tarihteki emeklilik için zorunlu asgari süreyi bu yasanın yürürlük tarihinde doldurmamış ve ilişiği kesildikten sonra herhangi bir denkliği bulunan okula kayıt yaptırmamış olan öğrencilere de yol açıyor. Teklife göre; Harp Okulları, fakülte ve yüksekokulları ile astsubay meslek yüksekokulları öğrencilerine, sınıf ve branşlarına uygun fakülte ve yüksekokullara yatay geçiş yapma hakkı tanınacak. Öğrenime devam ve yatay geçiş esasları, Milli Savunma Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenecek.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı