REKLAMI GEÇ

Arslan’dan harç teklifi

Arslan’dan harç teklifi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Harçlar Kanunu’nda yapılacak düzenleme öncesi nafaka mağduru eş, çocuk ve yaşlıları yakından ilgilendiren bir teklif sundu. Arslan, icra yoluyla tahsil edilecek nafaka işlemlerine harç istisnası getirilmesini istedi, “Sosyal devlet nafaka harcı ödetmez” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Haziran 2016 Pazartesi, 12:38

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi amacıyla hazırlanan kanun tasarısının görüşülmesine bu hafta başlanacak. Tasarı, Harçlar Kanunu’nda da birçok değişiklik öngörüyor. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Harçlar Kanununun harç istisnası tanıyan düzenlemeleri için önerdiği değişiklikle, nafaka mağduru eş, çocuk ve yaşlının talebini Meclis gündemine taşıdı. 

Arslan, “492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun “Harçlardan Müstesna İşlemler” başlıklı 13. maddesinde harç bedeli ödenmeyecek işlemler sıralanmıştır. Kanunun 13. maddesinin (c) fıkrası “Ayda 100 Türk Lirasını geçmeyen nafakalara ait dava ve takipler, ‘Birden fazla kişiler lehine nafakaya hükmedilmesine dair ilamlarda her kişi lehine hükmedilen miktar müstakil olarak nazara alınır.,” hükmünü içermektedir. Ne var ki, boşanma davaları sonucunda hükmolunan nafakalar, temelde eş ve/veya çocukların yaşamlarını sürdürebilmeleri içindir. Bu nafaka bedellerinin icra kanalıyla tahsilinde harç bedeli almak, Anayasamızda yer bulan ‘sosyal devlet’ ilkesini aşındıracak sonuçlar doğurmaktadır. Zira yoksulluk ve açlık sınırı altında milyonlarca insanın yaşadığı ülkemizde, başta kadın ve çocuklar olmak üzere gelir ve istihdam olanakları zaten oldukça sınırlı olan boşanma mağduru kişilerin, icra kanalıyla tahsil edilecek bedeller için ayrıca bir yük getirecek harç gibi kesintilerle karşı karşıya bırakılmaları sosyal devlet ve fırsat eşitliği ilkelerine uygun düşmemektedir” dedi.

HER TÜR NAFAKA İCRA TAKİBİ HARÇTAN İSTİSNA TUTULSUN
Harç kesintisinin icra kanalıyla tahsil edilecek nafakalarda uygulanmamasının, eş ve çocukların ek yükler ve kesintilerle karşı karşıya bırakılmamasını sağlayacağın anlatan Arslan, “Teklifimizle, icra kanalıyla tahsil edilecek nafakalardan harç alınması uygulamasına, üst sınır gözetmeksizin, son verilmesini öngörüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı