REKLAMI GEÇ

Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki

Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki

CHP Denizli İl Kadın Komisyonu Başkanı Sündüs Başsorgun, Başbakan Binali Yıldırım’ın müftülere ve köy muhtarlarına nikah kıyma yetkisi verileceği açıklamasına “Medeni Kanun’un kadınlarna verdiği haklardan neden rahatsız oldunuz?” sözleriyle tepki gösterdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2016 Cuma, 15:16

CHP İl kadın Komisyonu Başkanı Sündüs Başsorgun, hiç yapılacak iş kalmamış gibi iktidarın nikahı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladığını, kadını öncelemeyen zihniyetin kadınların ve çocukların haklarını yok saydığını, “sıcak aile” söylemi altından sosyal hayatı dini referanslara göre dizayn etmeyi kendisine görev edindiğini belirtti.

“Türkiye’nin tek sorunu muhtarlara ve müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi midir? Kadınların en önemli sorunu evlenme akdinin müftü ve muhtarlar aracılığıyla çözüme kavuşturulmamamsı mıdır?” diye soran Başsorgun, şöyle devam etti:

“Kadınlar ölüyorken, öldürülüyorken, tecavüze uğruyorken, yoksulluk içindeyken, borç batağındayken, emekli olamıyorken, çalışma hakları ellerinden alınıyor, yaşama hakları gasp ediliyorken soruyoruz: Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oldunuz?

Kaldı ki müftülerin görev tanımı ile yakından uzakta ilgisi olmayan bu söylem Türkiye’nin tek din esaslı yönetilmesi amacının önemli bir ifadesi, gericiliğe bu topraklarda yer açılması gayretinin bir göstergesidir. Bunun yanında imamlara verilecek resmi nikah kıyma yetkisi, medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin ilk adımıdır ve bu yolla sosyal hayatın dini kurallara göre yeniden dizayn edilmesi projesi kuşkusuz ki en fazla kadınları ve kız çocuklarını etkileyecektir.”

Başsorgun, müftülerin nikah kıymasının imam nikahını tekleştirmeye özendirecek uygulamalara, evlilik yaşının Medeni Kanun yok sayılarak daha düşürülmesine, bunun sonucunda erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına, özellikle küçük yerlerde akraba evliliklerinin fazlalaşmasına çocuk gelinlerin artmasına, kadını kolaylıkla evlendirmeye, eve kapatmaya, gereken yaşta özgür iradesi ile eş seçimini engellemeye, kadınların evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına, kadını yok sayarak aile içerisinde sadece bir figüre indirmeye yol açacağını ifade etti.

Getirilmek istenen düzenlemenin toplumu dini kurallara göre yeniden dizayn etme projesinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Başsorgun, “Kadını yok sayan, kadını eve hapseden, kadını köle yapan bu zihniyetin karşısında dimdik duracağız. Cumhuriyeti dişi ile tırnağı ile var etmiş tüm kadınların mücadele azmiyle de direnmeye devam edeceğiz. Kadınlar direnişin ön saflarındadır ve biliyoruz ki bugün AKP’nin en büyük korkusu direnen, mücadele eden kadınlardır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı