REKLAMI GEÇ

Sancar: “Ejder meyvesi yiyenler işsizin halinden anlamaz”

Sancar: “Ejder meyvesi yiyenler işsizin halinden anlamaz”

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, işsizlik fonundaki paranın yalnızca yüzde 16’sının işsize harcandığını söyledi, “İşsizlik maaşları da eridi. Sarayda ejder meyvesi yiyenler, işsizin halinden anlamaz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Eylül 2018 Cuma, 15:42

İşsizlik maaşının vatandaşların işsizlik süreci boyunca mağdur olmamaları, hayatlarını devam ettirebilmeleri adına devletin sağladığı hizmetlerden biri olduğunu belirten Sancar, “Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı için talep edilen koşulların başında işsizlik maaşına başvuru yapacak kişinin işyerinden kendi isteği dışında ayrılmış olması şartı geliyor. Devlet işsiz kalan vatandaşlara belirli süre boyunca talep edilen koşulları sağlamaları halinde işsizlik maaşı ödüyor. Vatandaşların iş bulana kadar geçecek süre içinde mağdur olmamaları için ödenen bu destek 800 ile 1600 lira arasında değişiyor. DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2018 itibariyle 5 milyon 872 bin kişi” dedi.

“EJDER MEYVESİ YİYENLER İŞSİZİN HALİNDEN ANLAMAZ”
Artan enflasyonun işsizlik maaşlarını yarı oranında erittiğini anlatan Sancar, “Ekonomideki puslu hava tüm vatandaşların üzerine ağır ağır çöküyor, böyle giderse derin sorunlar baş gösterecek. Sarayda Ejder meyvesi tüketenler, işsizin halinden anlayamaz” dedi.

İşsizlik maaşlarının enflasyon karşısında kuşa döndüğünü kaydeden CHP’li Sancar, işsizlik maaşlarına enflasyon farkının acilen yansıtılması ve süresinin kriz nedeniyle uzatılmasını istedi.

İŞSİZLİK FONU ADETA YAĞMALANIYOR
Fonda biriken 125 milyar TL’den işsize ödenen miktarın sadece 20 milyar TL olduğunu söyleyen CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Ülkemizde işsiz sayısı ile işsizlik maaşı alan kişi sayısı arasında resmen bir uçurum var. 5 milyon civarında işsizin olduğu bir ülkede ancak 400-500 bin kişi bu fondan yararlanabiliyor. Üstelik bu miktar en fazla 10 ay ödeniyor. İşsizlik fonu amacından koparılmış durumda. Bu fonda toplanan paralar ‘diğer giderler’ adı altında, AKP’nin propaganda ve harcamalarına gidiyor. Sayıştay denetçileri de daha önce İşsizlik Sigortası Fonu yönetiminin haberi olmadan harcama yapıldığını tespit etti. İşsizlik Fonu işsizler için kullanılmalı, işsizlere hem geçimlerini sağlayacak bir miktar ödenmeli, hem de ödeme süreleri uzatılmalıdır” diye konuştu.

“BİR EVDE EN AZ ÜÇ ÇALIŞANIN OLMASI GEREKİYOR”
İşsizlik maaşının en düşük 800 TL, en yüksek ise 1600 TL olduğunu hatırlatan Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

“800 TL’lik maaş alan bir vatandaş bu parayla ancak çocuğunun okul masraflarını karşılayabilir. Ev kirası, elektrik, yeme içme giderlerini nereden bulacak? Fütursuzca harcanan paralar, makam araçları, makam odaları ve saray ikramlarını kesmenin zamanı gelmedi mi artık? Gelinen durumda bir evde artık 3 kişi çalışmadan o evin çarkı dönmüyor! İşsizlik maaşı kesilen vatandaş iş bulamıyor… 550 bin kişi bulmaktan umudunu kesmiş, iş aramıyor bile… Özellikle her 5 gençten birinin işsiz olması üzerinde dikkatle durulması gereken ciddi bir problem. Genç işsizler hem toplumsal dokunun zedelenmesine, hem de sosyal huzursuzluk ve demokrasi açısından potansiyel tehdittir. Buna mutlaka önlem alınmalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı