REKLAMI GEÇ

CHP Denizli’de evdeki bulgurdan oldu

CHP Denizli’de evdeki bulgurdan oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli’de büyükşehir oylarına bakıldığında tarihi bir rekora imza attı. Cumhuriyet tarihi boyunca yakaladığı rekor oy düzeyi büyükşehri kazanmasına yeterli olmadığı gibi, birçok kalenin kaybedilmesi partide şok etkisi yarattı. CHP uzun yıllar sonra Buldan’ı ve Bozkurt’u alırken, önemli kalelerini yitirdi.

/ DENİZLİHABER / 1 Nisan 2014 Salı, 10:55

HABER ANALİZ
Cumhuriyet Halk Partisi, büyükşehir oylarıyla uzun süre konuşulacak tarihi bir çıkış yakaladı. Cumhuriyet tarihi boyunca ilde en yüksek oya ulaşan CHP, seçmenlerin 233 binden fazla seçmenden oy aldı. Ancak bu yüksek oy sayısı ve yakaladığı oran çok istediği halde Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı almaya yetmedi. Oyların yüzde 30’lar seviyesinden yüzde 40’lara yükselmesinde en büyük etkenin, şüphesiz bir süredir konuşulan ‘İlçede MHP, Büyükşehir’de CHP” söylemi olduğunu dillendirmek mümkün. MHP’li seçmenin yüzde 8’i gibi bir oranın büyükşehirde CHP’ye oy kullandığı gözlenirken, ilçede MHP söylemi bakın CHP’de nelere mal oldu?

cemaat-anons

CHP SEÇMENİ MHP ADAYLARINA OY VERDİ
Kafa kafaya götürdüğü yarışta büyükşehri Ak Parti’ye kaptıran CHP, ilçelerden seçim sonuçları gelmeye başladığında şok üstüne şok yaşadı. Özellikle söz konusu CHP-MHP ittifakı Pamukkale’yi vurdu. Pamukkale’de uzun yıllar ortalamasında yüzde 30’lar seviyesinde olan CHP, bu seçimlerde belediye başkanlığı düzeyindeki oyunu koruyamadı. MHP-CHP ittifakı söylemi son bir aydır Pamukkale bölgesinde yoğun olarak konuşulurken bu durum sandığa yansıdı, MHP adayı yüzde 30’u geçen oy oranıyla seçimde 2. Parti olurken, Pamukkale’de CHP üçüncü sıraya geriledi.

KALELERİNİ AK PARTİ’YE KAPTIRDI
CHP, Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde en büyük şoku ilçelerde yaşadı. CHP-MHP kaosu seçmenin kafasını karıştırınca parti kalelerini, bir bir Ak Parti’nin adaylarına teslim etti. Solun dolayısıyla CHP’nin kalesi gibi görünen Çivril, Güney, Sarayköy gibi Serinsihar da uzun yılların sonunda AK Parti’ye geçti.

ÇAL’DA ALACAĞI SEÇİMİ KAYBETTİ
Ak Parti’nin aslında sosyal demokrat bir yapıla sahip olduğu savlanan Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz’ü aday göstermeyip yerine daha muhafazakar bir adayla seçimlere girmesi, siyasi kulislerde CHP’nin eski kalesini geri almak için büyük bir avantaj yakaladığı yorumlarına sebep olmuştu. Ancak CHP oylarını Çal’da arttırmakta zorlanınca, gerilerden gelen MHP’li Fethi Akçan, tarih yazarak solun kalesinde iktidar koltuğuna oturan ilk MHP’li başkan oldu.

BELEDİYE MECLİSLERİNDE DE ÇOĞUNLUĞU KAPTIRDI
Cumhuriyet Halk Partisi 30 Mart seçimleri sonrası belediye meclislerindeki dağılımda da büyük ölçüde çoğunluğu Ak Parti’ye kaptırdı. Buldan, Bekilli ve Bozkurt’un dışında CHP belediye meclisi oylarında hiçbir ilçede birinci parti olamadı.

Yorumlar

ottoman   -  Bağlantı 1 Nisan 2014, 21:12

Kaçak dövüşmenin bedelini ödediler….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı