REKLAMI GEÇ

Karaca, yasalaşan kanun teklifini değerlendirdi

Karaca, yasalaşan kanun teklifini değerlendirdi

Karaca, “İktidarın derdi doğa değil. Bu yasa ile şimdi parayı veren doğayı kirletme hakkına mı sahip olacak? Amaç başka. Çevre bahane edilip kamuoyunun bilmesini istemedikleri yasalarda kanunlaştı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Aralık 2018 Pazar, 11:01

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni değerlendirdi.

Yasalaşan kanun teklifleriyle ülkenin kıyılarının enerji projeleriyle, ormanların ve yaban hayatının otoyollarla talan edileceğini, şehirlerdeki tüm rantın iktidara yakın inşaat şirketlerinin elinde kalacağını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bisiklet yolları, plastik poşetin paralı olması ve idari para cezalarında artış öngören maddeleriyle kamuoyu gündemine gelmesi sağlanan bu torba teklifle AKP’nin yasa değişiklikleriyle yandaşlarına rant aktarma mekanizması inşa etme geleneğinin sürdüğünü gördük” dedi.

Yedi kanunda değişiklikleri öngören tasarının aslında plastik poşetin içine gizlenen bir torba kanun olduğunun altını da çizen Karaca, “Yasa tasarısı sadece plastik poşetler ve bisiklet yolları üzerinden gündemde tutulması sağlandı. İktidarın medya üzerindeki kontrolünün ne kadar geniş olduğunu bir kez daha gördük. Teklifin Çevre Komisyonu’nda görüşülmesi esnasında AKP’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) oyununu bozduk ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları yerine göstermelik bir ÇED hazırlayıp projenin çevre açısından denetlendiği gibi bir algı yaratmalarının önüne geçtik” diye konuştu.

Diğer taraftan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yasalaşan tasarı için şu değerlendirmeleri yaptı.

RANT OLUŞTURULUYOR
Verdiğimiz mücadele teklifin TBMM Genel Kurulun’daki görüşmeleri sırasında da devam etti ancak AKP ve MHP sıralarında yaptığımız itirazlar her zaman olduğu gibi karşılık bulmadı ve teklif yasalaştı. Bu değişikliklerle iddia edildiği gibi çevre korunmayacak veya ülkedeki atık sorununa bir çözüm getirilmeyecek; yandaş şirketlere daha fazla kaynak aktarılacak, ülkenin kıyıları enerji projeleriyle, ormanları ve yaban hayatı otoyollarla talan edilecek, şehirlerdeki tüm rantın iktidara yakın inşaat şirketlerinin elinde kalması sağlanacak.

ÇEVRECİ MASKESİ TAKTILAR
Plastik poşeti paralı hale getirerek belli oranda bir atık azaltımı sağlansa dahi amaçları bu değil. Karşımızda çöp ithal eden bir iktidar var, dertlerinin doğayı korumak olmadığını sadece bu durum bile açıkça gösteriyor. Vatandaşın cebinden çıkacak 25 kuruşlardan yüz milyonlarca lira para toplanacak. Parasını verenin gönlünce doğaya zarar verebileceği, bir model kuruyorlar ve bunu çevrecilik maskesi altında savunuyorlar.

DOĞA İÇİN SAMİMİ DEĞİLLER
İktidar samimi olsa; hemen hemen her gün yenilerini yaşadığımız iklim felaketleriyle mücadele etmek için Paris İklim Anlaşması’nı yürürlüğe koyardı. Eğer gerçekten çevreci olsalar yok ettikleri sularımızı korumak için Ramsar Sözleşmesi gibi uluslararası koruma standartlarını uygular, halkımızı zehirli sularla yetiştirilen tarım ürünlerine muhtaç etmezlerdi. Kirli projeleri yeşile boyamak için kullanılan ve tümüyle işlevsiz hale getirilen ÇED süreçlerini doğru düzgün işletir, hatta projeleri stratejik olarak ve sağlık etkileri bakımından da denetime tabi tutarlardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı