REKLAMI GEÇ

Karaca: “Botanik bahçesinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz”

Karaca: “Botanik bahçesinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 83 yıllık Cumhuriyet mirası olan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin iktidarın bilimsel bilgiye karşı başlattığı savaşa kurban edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2018 Perşembe, 11:29

Botanik bahçesiyle ilgili verdikleri mücadeleye karşı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden yanıt verdiğini belirten Karaca, “Rektör, siyasal iktidarın kararlarını aklamakla değil, bilimi savunmakla görevlidir!” dedi.

Muğlak ifadelerle kaleme alınmış açıklamanın, kamuoyunu aldatmaya ve gerçekleri kamuoyundan gizlemeye yönelik bir hamle olduğunu öne süren Karaca, “Botanik bahçesi eğer eğitim ve bilim amaçlı kullanılmaya devam edecekse; neden Müftülüğe devredildiği ve İ.Ü. Botanik Anabilim Dalı’nın faaliyetlerini en etkin biçimde yürüteceği binalarının hangi gerekçeyle boşaltıldığı soruları ısrarla cevapsız bırakılmıştır. Türkiye’nin milli serveti konumundaki Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi üzerindeki tehdidin boyutlarını bir bilim yuvasına yakışmayacak ciddiyetsizlikteki bu açıklama ile bir kez daha kanıtlamıştır. Toplam 17 bin metrekarelik alanı Müftülükle birlikte 83 yıldır sorunsuz bir şekilde kullanan İ.Ü. Botanik Anabilim Dalı’nın çalışmalarını açık bir şekilde sekteye uğratacak bu hamle neden bugün yapılmıştır ve neden İ.Ü. Rektörlüğü bu kararı kamuoyu nezdinde aklama görevine soyunmuştur?” dedi.

BİLİME VE MANTIĞA AYKIRI OLAN BU KARARDAN DERHAL GERİ DÖNÜLMELİ!
Bir bölümü ülke topraklarına bir bölümü de başka ülkelere ait canlı bitkilerin Ulu Önder Atatürk’ün de büyük gayretleriyle hayli zor şartlarda ve ciddi masraflarla toplanarak bu güne kadar korunup geliştirildiğini anlatan Karaca, “Kuruluşundan bu yana binlerce öğrencinin eğitimlerinin çok önemli bir ayağını tamamlayan, öğrencilerin kitaplarda gördüğü bitkilere dokunup tanımasını sağlayan Botanik Bahçesi’nden fiziki olarak koparılması anlamına gelen kararın akla, bilime ve mantığa yatkın hiçbir gerekçesi yoktur!” diye konuştu.

BU ACELE NİYE?
Bölümün hocaları ve öğrencilerinin botanik bahçesiyle yakın ilişki kurmalarının önüne geçen bu karar her gün Botanik Bahçesi’ni ziyarete gelen insanların bitkilerle ilgili bilgi alması için yetkin kişilerin orada bulunmaması sonucuna da yol açacağını dile getiren Karaca, “Üstelik Vezneciler’de deprem güvenliği gerekçesiyle yıkılan Biyoloji Bölüm Binası’nın yerine inşa edilen bina 2019 yılında tamamlanacakken böyle apar topar bir boşlatma kararına neden ihtiyaç duyulduğunu anlamak mümkün değildir. Botanik Bahçesi’nin yönetiminden sorumlu olacak Müftülük, bahçenin bakımı ve geliştirilmesini üstlenebilecek kadrolara sahip olmadı ortadadır. Konusunda yetkin olan bilim insanlarının bahçeden ve bitkilerden uzaklaştırılması açıkça, alanın gözlerden uzak tutulmak istendiğinin bir göstergesidir. 2015 yılında gerekçesiz bir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’na devriyle başlayan saldırının bugün yeni bir aşamasıyla karşı karşıyayız. 16 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın bir danışmanına Botanik Bahçesi’ni gezdirdiği ve bilgi verdiği iddia edilen İ.Ü. Rektörü gelecekte planlanan çalışmalarla ilgili sadece Cumhurbaşkanı danışmanlarını değil kamuoyunu da doğru bilgilendirmekle yükümlüdür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı